Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 5 november 2021, 08:39 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige #beleggen

Mijn nieuwsrondje vanmorgen leverde twee onderwerpen op die op het eerste gezicht misschien niet veel met elkaar te maken hebben.

Geldlessen voor je kind

Eerst het artikel op FD.nl over 'Geldlessen voor je kind'. De kop had van mij kunnen zijn, ik schrijf immers wel vaker over financiële opvoeding. Deze bijvoorbeeld: 'Geldlessen voor kids: belangrijker dan je dacht' of 'Geldlessen voor groot en klein: financieel wijzer maken' of 'Goede geld-start voor je kind: sparen beter dan lenen'. De inhoud van het artikel vind ik niet heel bijzonder, maar altijd goed dat er aandacht aan besteed wordt. 

Opgepompte cryptomunten

Vervolgens een artikel op BusinessInsider over Marc Overmars. Bij deze oud-voetballer ging over geldzaken, in tegenstelling tot een bericht over Wesley Sneijder die moppert over de trainerscursus bij de KNVB... waar hij mee is gestopt. Overmars is nu directeur bij Ajax, maar was ook verzeild geraakt in een verhaal rondom crypto's: Xpose Protocol. Hij is daar opgestapt en had er natuurlijk nooit aan moeten beginnen. Zijn reactie: 'Had me er beter in moeten verdiepen'. 

Cryptomunten

Grote namen bij schimmig cryptobedrijf

Het lijkt er sterk op dat dat Xpose Protocol een regelrechte scam is. Een soort van piramidespel, waarbij de oorspronkelijke bedenkers flink verdiend hebben over de rug van latere instappers. Die instappers zijn daartoe verleid doordat grote namen als die van Overmars, maar ook rapper Boef, diens compagnon Vasco Rouw,  dropshopkoning Joshua Kaats en Ralph de Geus (mij onbekend, maar kennelijk beroemd). Zij hebben hun enorme bereik op social media ingezet om de waarde van de crypto-munt op te pompen... van die waarde is inmiddels bijna niets meer over. Oftewel: heel veel kopers hebben flink geld verloren.

Cryptomunt Squid Game

In dat kader is deze ook nog interessant: de cryptomunt Squid Game. Ken je dat spel? Of eigenlijk gaat het over een Netflix-serie die onmogelijk populair is - vooral bij kinderen. Ik hoorde er voor het eerst over aan onze eettafel: een serie over een spel waar extreem arme mensen aan meedoen omdat ze er veel geld mee kunnen verdienen - maar gaat er bij een opdracht iets mis, dan worden ze vermoord. Gruwelijk toch?

'Is er ook een Squid Game feestje?'

Kennelijk heeft het een enorme aantrekkingskracht op kinderen, want in mijn vrijwilligersrol bij de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes vroeg een moeder laatst aan mij of er ook een 'Squid game feestje' mogelijk was. Dat heb ik maar afgehouden... 

Meme-munt Squid Game opgeblazen en ingestort

Rondom de Squid Game hype werd er onlangs een cryptomunt geïntroduceerd die de bezitters ervan recht zou geven op online games die geïnspireerd zijn op de Netflix-serie. Om mee te doen aan die games zou je SQUID (de cryptomunt) moeten betalen. Het koersgedrag van deze  munt is shocking: start op een paar dollarcent op 26 oktober, op 31 oktober was de waarde 35 dollar, op 1 november éven $ 2.856 en afgelopen maandag.... $ 0,003 dollar. Ruikt enorm naar een oplichtingspraktijk, vind je niet?

Bescherm je kinderen tegen beroemde finfluencers

Wat is nu het verband tussen deze onderwerpen? Simpel: houd de financiële acties van je kinderen in de gaten - ook als ze al wat ouder zijn! Leg ze uit dat dit soort dingen gebeuren en dat ze er grof geld door kunnen verliezen.

Blind vertrouwen is gevaarlijk

Laat ze niet blind vertrouwen op bekende namen en stoere bling-bling gasten. Ze treden op als 'finfluencer' maar hebben er duidelijk niet altijd verstand van. De één zal te goeder trouw zijn en zelf misleid worden, de ander zal meedoen omdat hij er veel geld mee wil binnenharken. Omdat ze beroemd zijn hebben kinderen (en niet alleen kinderen...) de neiging om te geloven dat het waar is wat ze zeggen. Dat hun advies niet verkeerd kan zijn om op te volgen. 

Waarschuwen tegen oplichtingspraktijken en onverantwoorde risico's

De praktijk blijkt toch vaak anders te zijn. Waarschuw jouw kinderen tegen oplichtingspraktijken en onverantwoorde risico's. Laat ze zélf nadenken en onderzoek doen. Dat zijn ook belangrijke geldlessen voor je kind!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.