Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 9 november 2021, 15:24 - Jos Koets
#huizenmarkt

Het kabinet wil ingrijpen op de huizenmarkt. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat het koopproces transparanter wordt zodat kopers en verkopers van een huis de zekerheid hebben dat het proces eerlijk verloopt. Daarnaast gaat de minister kijken of het voorbehoud van financiering en het voorbehoud van een bouwkundig rapport verplicht gesteld kunnen worden. En dan wil de minister ook nog dat makelaars op korte termijn komen met een verbeterplan met betrekking tot (de interpretatie van) de regels die momenteel gehanteerd worden. Ik schrijf al jaren over de misstanden op de huizenmarkt en de kwalijke rol die (een deel van de) makelaars daarbij spelen, dus ik juich alle verbeteringen toe!

Minister Ollongren

Uitzending TrosRadar

De uitzending van Radar van begin september heeft heel wat teweeg gebracht in Nederland. Ik heb de uitzending nog even terug gekeken en hieruit blijkt hoe het biedingsproces door makelaars wordt beïnvloed. Er worden duizenden euro's aan aankopende makelaars betaald die een werkwijze hanteren die niet door de beugel kan. Gelukkig hebben de heren en dames in Den Haag de uitzending ook gezien en wordt nu ingegrepen.

Eerlijker en transparanter biedproces

Het kabinet wil het bieden op koophuizen eerlijker en transparanter maken. Kopers krijgen inzicht wanneer en hoeveel er door anderen is / wordt geboden. Minister Ollongren ziet veel in het biedlogboek van makelaarsvereniging VBO en het platform 'Eerlijk Bieden'. Bij dit systeem - waar ik al eerder over heb geschreven - doet een huizenbezitter zijn bod op een onafhankelijke website. Achteraf kan de bieder dan zien wat er precies is geboden en wanneer dit bod is gedaan. Op het eerste gezicht een goed systeem. Echter, het kan nooit voorkomen dat makelaars elkaar vooraf nog spreken. Een verkopende makelaar kan altijd contact hebben met aankopende makelaars die door kunnen geven wat zij voor hun klanten voor bod gaan doen.

Voorbehouden verplicht stellen

Wat ik heel belangrijk vind is dat het Voorbehoud van financiering en een bouwkundig rapport (waarschijnlijk) verplicht in ieder koopakte komt te staan. Zoals bekend, ben ik al jaren een groot voorstander om alleen te kopen met ontbindende voorwaarden. Het idee om te kopen zonder ontbindende voorwaarden komt van de makelaars af. Makelaars adviseren hun verkopers om te gaan voor biedingen zonder voorbehouden omdat de verkoop dan eerder rond is en de makelaar dan minder uren hoeft te werken!

Maatregelen zijn hard nodig

Het wordt trouwens tijd om maatregelen te nemen, want het wordt steeds erger. Vorige maand heb ik nog een huizenzoeker gesproken die een nieuwbouwwoning wilde kopen. De makelaar vertelde doodleuk dat er twee stapeltjes worden gemaakt. Een stapel van mensen die willen kopen zonder ontbindende voorwaarden en een stapel van mensen die bieden met ontbindende voorwaarden. Ik hoef u niet uit te leggen dat de mensen die bieden met ontbindende voorwaarden geen kans hebben op een woning uit dit nieuwbouwproject...

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.