Search
Close this search box.

Kabinet wil transparanter biedproces voor huizenmarkt

Minister Ollongren wil dat biedingen op koopwoningen openbaar worden

Minister Ollongren wil dat biedingen op koopwoningen openbaar worden

Het kabinet wil ingrijpen op de huizenmarkt. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat het koopproces transparanter wordt zodat kopers en verkopers van een huis de zekerheid hebben dat het proces eerlijk verloopt. Daarnaast gaat de minister kijken of het voorbehoud van financiering en het voorbehoud van een bouwkundig rapport verplicht gesteld kunnen worden. En dan wil de minister ook nog dat makelaars op korte termijn komen met een verbeterplan met betrekking tot (de interpretatie van) de regels die momenteel gehanteerd worden. Ik schrijf al jaren over de misstanden op de huizenmarkt en de kwalijke rol die (een deel van de) makelaars daarbij spelen, dus ik juich alle verbeteringen toe!

Minister Ollongren

Uitzending TrosRadar

De uitzending van Radar van begin september heeft heel wat teweeg gebracht in Nederland. Ik heb de uitzending nog even terug gekeken en hieruit blijkt hoe het biedingsproces door makelaars wordt beïnvloed. Er worden duizenden euro’s aan aankopende makelaars betaald die een werkwijze hanteren die niet door de beugel kan. Gelukkig hebben de heren en dames in Den Haag de uitzending ook gezien en wordt nu ingegrepen.

Eerlijker en transparanter biedproces

Het kabinet wil het bieden op koophuizen eerlijker en transparanter maken. Kopers krijgen inzicht wanneer en hoeveel er door anderen is / wordt geboden. Minister Ollongren ziet veel in het biedlogboek van makelaarsvereniging VBO en het platform ‘Eerlijk Bieden’. Bij dit systeem – waar ik al eerder over heb geschreven – doet een huizenbezitter zijn bod op een onafhankelijke website. Achteraf kan de bieder dan zien wat er precies is geboden en wanneer dit bod is gedaan. Op het eerste gezicht een goed systeem. Echter, het kan nooit voorkomen dat makelaars elkaar vooraf nog spreken. Een verkopende makelaar kan altijd contact hebben met aankopende makelaars die door kunnen geven wat zij voor hun klanten voor bod gaan doen.

Voorbehouden verplicht stellen

Wat ik heel belangrijk vind is dat het Voorbehoud van financiering en een bouwkundig rapport (waarschijnlijk) verplicht in ieder koopakte komt te staan. Zoals bekend, ben ik al jaren een groot voorstander om alleen te kopen met ontbindende voorwaarden. Het idee om te kopen zonder ontbindende voorwaarden komt van de makelaars af. Makelaars adviseren hun verkopers om te gaan voor biedingen zonder voorbehouden omdat de verkoop dan eerder rond is en de makelaar dan minder uren hoeft te werken!

Maatregelen zijn hard nodig

Het wordt trouwens tijd om maatregelen te nemen, want het wordt steeds erger. Vorige maand heb ik nog een huizenzoeker gesproken die een nieuwbouwwoning wilde kopen. De makelaar vertelde doodleuk dat er twee stapeltjes worden gemaakt. Een stapel van mensen die willen kopen zonder ontbindende voorwaarden en een stapel van mensen die bieden met ontbindende voorwaarden. Ik hoef u niet uit te leggen dat de mensen die bieden met ontbindende voorwaarden geen kans hebben op een woning uit dit nieuwbouwproject…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Dre van dinsdag november 9, 2021 16:00
    Volgens het Noorse model krijgen alle bieders juist realtime en dus tegelijkertijd inzage in de biedingen. Het lijkt me ook van groot belang dat alle bieders tegelijk met de makelaar inzage krijgen.

    Uit het artikel dat vandaag in het FD staat, leid ik af dat bieders pas na de sluitingstermijn inzage krijgen in de andere biedingen. Als dat zo is, en de makelaar heeft wel realtime inzage, zou de makelaar alsnog vlak voor de sluitingstijd zijn vriendje kunnen tippen hoeveel hij moet bieden?
    Weet jij hoe dat zit Jos?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek