Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 10 november 2021, 09:04 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige

Laten we het weer even over energie hebben. Het is dan wel geen financieel product van een bank of verzekeraar, maar de energierekening is natuurlijk wél onderdeel van jouw thuis-financiën. HomeFinance dus.

Enstroga gaat Welkom achterna

De tweede kleine energieleverancier is omgevallen: na Welkom heeft ook Enstroga de hoge gasprijs niet overleefd. De vergunning om energie te mogen leveren hebben ze ingeleverd, ze leveren nog tot en met komende vrijdag.

Gasprijzen zo hoog dat energieleveranciers omvallen

Klanten gaan meer betalen

Wie de klanten overneemt is nog niet bekend - wel is de kans groot dat hun energierekening behoorlijk omhoog zal gaan. Dat blijkt wel bij de klanten van Welkom Energie, die nu bij Eneco de actuele tarieven moeten betalen. Die zijn natuurlijk flink hoger dan het bedrag dat ze bij Welkom betaalden. 

Opzeggen, overstappen en modelcontracten

Daar is trouwens nog veel gedoe over. De tarieven die Eneco hanteert voor de Welkom klanten zijn een behoorlijke schok. Het modelcontract van Eneco blijkt voordeliger dan wat zij nu moeten betalen. Ze zitten daar een maand aan vast voordat ze kunnen overstappen naar een ander. Maar beide 'standaard regels' blijken ook wel weer te buigen... 

Thuisbatterij voor het opsparen van stroom

Een ander energie-onderwerp: de thuisbatterij. Wij hebben sinds dit voorjaar zonnepanelen en tja, daar word je op een mooie zomerdag natuurlijk blijer van dan op een regenachtige herfstdag. Het is helder dat je in de zomer meer stroom verzamelt via die zonnepanelen. Meer dan je op hetzelfde moment overdag verbruikt ook.

Zonnepanelen

Niet-verbruikte stroom van je zonnepanelen opslaan

Dan denk je misschien: mooi - dan spaar je de niet-verbruikte stroom toch op voor 's nachts en in de winter? Die vlieger gaat alleen niet op: opgewekte stroom die je niet direct verbruikt kun je niet opslaan. Of nou ja, dat kán wel... maar dan heb je een thuisbatterij nodig. En die heeft bijna niemand in Nederland.

Dure thuisbatterijen en salderingsregeling

Dat heeft verschillende redenen. Allereerst is zo'n thuisbatterij behoorlijk duur, dus dat moet wel lonen. Je kunt er ook niet héél veel stroom in opslaan - hooguit voor een paar dagen. De salderingsregeling die we in Nederland hebben maakt opslaan niet zo zinvol: door je overtollige stroom terug te leveren aan het net mag je die later weer gratis van het elektriciteitsnet halen.

Afbouw van de salderingsregeling

Die salderingsregeling gaat volgens de huidige plannen vanaf 2023 afgebouwd worden, en zou dan in 2030 niet meer bestaan. Of dat ook doorgaat is nog maar afwachten - maar als er geen saldering meer is wordt een thuisbatterij natuurlijk interessanter.

Leveringsproblemen laadpaal elektrische auto

Ondertussen hebben wij best wat gedoe met stroom gehad. De laadpaal die er zou komen omdat manlief een hybride auto heeft is er nog steeds niet.... leveringsproblemen... Alles is er klaar voor : we hebben een nieuwe 3-fasen stoppenkast (dat was nodig) en de stroomvoorziening is aangepast door Liander (dat moest ook). De laadpaal had er ook echt al moeten staan maar dat is dus uitgesteld.

Elektrische auto opladen

Over naar volledig elektrisch rijden

Daardoor is mijn overweging om mijn eigen auto te vervangen door een volledig elektrische ook even naar de achtergrond verdwenen: het is natuurlijk wel fijn als ik die makkelijk kan opladen.

Subsidie elektrische auto

Toch knaagt er iets bij me in verband met de subsidies die per 1 januari weer aan te vragen zijn... dikke kans dat die snel op zijn, en de laadpaal staat nu op de planning voor januari. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.