Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Alle zorgpremies voor 2022 morgen bekend

Ga jij overstappen? Wat weet je over jouw zorgverzekering?

Ga jij overstappen? Wat weet je over jouw zorgverzekering?

Het is alweer bijna 12 november, de dag waarop alle zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend moeten zijn. Dat is dan ook het moment waarop het overstapcircus  voor de ziektekostenverzekering in 2022 kan gaan beginnen. 

Zorgpremies 2022 vergelijken

Hausse aan zorgpremies voor 2022

Morgen zal er dus wel een hausse aan nieuwe premies gepubliceerd worden, want tot nu toe zijn alleen DSW en Menzis al over de brug gekomen (voor zover ik op dit moment weet dan). Ah – en Stad Holland, zie ik nu. Er is nog een waanzinnig lange lijst met zorgverzekeringen waarvan de premies voor 2022 nog niet bekend zijn.

Periode lijkt korter dan anders

Het is het eerste jaar dat ik niet het gevoel heb dat we héél lang hebben moeten wachten op de zorgpremies. Opeens was het al de week waarin de premies bekend moeten zijn! Dat komt ongetwijfeld doordat DSW dit keer niet al een week na Prinsjesdag met de eerste premie kwam, maar pas op 19 oktober. Daardoor is de tijd tussen de eerste premie en de deadline-dag dit jaar een stuk korter dan in andere jaren.

Tijd

Overstappen of toch maar (weer) niet?

Het overstapcircus rondom de zorgverzekeringen vind ik ieder jaar weer fascinerend. Zorgverzekeringen vallen over elkaar heen om onze aandacht te trekken en ons te bewegen om naar hen over te stappen. 

Besparen op je zorgverzekering

Voor heel veel mensen geldt dat ze leuk kunnen besparen op hun zorgpremie als ze overstappen. Het type polis, de aanvullende dekkingen – daar is al veel winst te behalen. Misschien kijken naar het eigen risico? Geld besparen is altijd fijn, zou je zeggen. En toch zetten uiteindelijk niet heel veel mensen die stap. 

Spannend om naar een ander te gaan…

Vind jij het spannend om met je zorgverzekering naar een ander te gaan? In het kader van ‘je weet wat je hebt, niet wat je krijgt’? Bang dat de vergoedingen tegenvallen, of de service misschien? 

Bang voor verkeerde beslissingen

… of gewoon teveel gedoe?

Misschien vind je het teveel gedoe. Of dénk je dat het veel gedoe is? Het overstappen op zich gaat eigenlijk heel vloeiend: de nieuwe zorgverzekeraar zegt de oude voor jou op, administratief gaat het allemaal vanzelf. Zorgverleners kunnen digitaal zien waar je verzekerd bent, dus je hoeft het tegenwoordig niet eens meer actief door te geven aan de huisarts, tandarts, fysio enzo.

Zorgverzekering kiezen is best lastig

Maar eerlijk is eerlijk, het maken van de keuzes die nodig zijn om uit te vinden welke nieuwe zorgverzekering je dan moet aanvragen… dat is best wel gedoe. We kunnen wel doen alsof het niets voorstelt, maar dat is gewoon niet waar.

Best veel vragen en keuzes

In de afgelopen jaren heb ik best veel stukken geschreven over het maken van die keuzes. De vragen die je jezelf moet stellen. De beslissingen die je moet nemen. De voor- en nadelen van verschillende opties. Alles bij elkaar zijn het gewoon best veel dingen om over te beslissen, dus ik kan me ook heel goed voorstellen dat je denkt: láát maar.

Zorgverzekering kiezen

Toch is het zonde!

En toch… toch is het zonde. Je hebt anderhalve maand de tijd om de moeite te nemen en daar een vol jaar van te profiteren. Profiteren in de zin van een lagere zorgpremie, of in de zin van een betere dekking. Of de nadelen te ervaren van verkeerde keuzes, dat is ook waar.

Zorgpremie berekenen

bij de berekening gaat het op dit moment nog over 2021 – zodra alle premies (ook die van de aanvullende zorgverzekeringen) bekend zijn wordt dat natuurlijk 2022

Niets doen kan ook een verkeerde keuze zijn

Dat ‘je weet wat je hebt…’ voelt misschien alsof je met niets doen in elk geval geen verkeerde beslissing neemt. Want je neemt eigenlijk géén beslissing. Dat klopt natuurlijk niet: niets doen is ook een keuze. En kan ook een verkeerde keuze blijken te zijn.

Zorgverzekeraar de schuld geven

Alleen kun je dan zeggen dat je het niet wist, dat je geen idee had – en daarmee een ander de schuld geven (de zorgverzekeraar) als je geen of slechts een magere dekking hebt voor iets dat je wel nodig blijkt te hebben in 2022.

Laat het een bewuste keuze zijn

Kortom: ik ben er een groot voorstander van dat iedereen zich in de komende weken in elk geval even verdiept in z’n zorgverzekering. Niet dat je per se moet overstappen, maar wel dat je écht weet wat je hebt en ook wat je zou kúnnen veranderen. Dat het een bewuste keuze is, of je nu wel of niet overstapt.

Wij helpen je graag met onafhankelijke info over zorgverzekeringen

Meld je aan voor onze Update Zorgverzekeringen in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek