Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hoeveel belastingvoordeel heeft huizenbezitter werkelijk?

Huiseigenaren financieren hypotheekrenteaftrek op termijn zelf

Huiseigenaren financieren hypotheekrenteaftrek op termijn zelf

De laatste tijd lees je steeds meer verhalen over het hervormen van de belastingvoordelen van huiseigenaren. Vaak gaat het over het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek of het verhuizen van de eigen woning (en de hypotheek) naar belastingbox 3. Het achterliggende idee achter deze gewenste hervormingen is dat de huiseigenaar veel belastingvoordeel geniet, dat dit oneerlijk is en ook slecht voor de huizenmarkt (prijsopdrijvend effect).

Maar is dit allemaal wel zo? Uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis door SEO Economisch Onderzoek blijkt dat dit – zeker op termijn – wel meevalt…

Steeds vaker roep om afschaffen hypotheekrenteaftrek

De roep om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken wordt steeds luider. Wie mij regelmatig volgt, weet dat ik daar geen voorstander van ben. De kenners die dit wel willen, komen met vaak met het argument dat huizenbezitters meer belastingvoordeel hebben dan huurders en dat dit oneerlijk is. Dan hebben zij het met name over de betaalde hypotheekrente die fiscaal aftrekbaar is.

Vereniging Eigen Huis publiceerde een interessant rapport in samenwerking met SEO Economisch Onderzoek. Hierin staan een aantal interessante cijfers over de belastingen rond huizenbezitters.

  • De totale renteaftrek is op het ogenblik ongeveer 9 miljard euro
  • Het totale bedrag aan eigenwoningforfait is ongeveer 3 miljard

Op het eerste gezicht is de berekening simpel. Huizenbezitters hebben in totaal 9 miljard belastingvoordeel en 3 miljard nadeel. Dus er wordt nu 6 miljard aan de huizenbezitters betaald.

Als je naar het verleden kijkt, dan was dit 10 jaar geleden 10 miljard. En als je vooruit kijkt, dan kost het huidige stelsel de overheid in 2042 naar verwachting geen geld meer. Dat het voordeel voor huizenbezitters afneemt, heeft 2 redenen: het bedrag aan eigenwoningforfait neemt toe (bijtelling voor huizenbezitters) en de hypotheekrenteaftrek neemt af (door allerlei afbouwende maatregelen die al genomen zijn).

Andere belastingen voor huizenbezitters

Duik je nog wat dieper in de belastingen rond de eigen woning, dan hebben huizenbezitters met nog meer belastingen te maken. De overheid krijgt jaarlijks nog de volgende belastinginkomsten binnen die (volledig of voor een groot deel) betaald worden door huizenbezitters:

  • 2,2 miljard aan onroerende zaakbelasting
  • 1,5 miljard aan overdrachtsbelasting
  • 2,0 miljard aan schenk en erfbelasting
  • BTW over nieuwbouwwoningen van enkele miljarden. Van een nieuwe koopwoning van 400.000 euro is 84.000 euro btw. Als er jaarlijks rond de 40.000 nieuwe woningen worden gebouwd / opgeleverd dan komen we op een bedrag van 3,3 miljard.

Het idee dat huizenbezitters dus enorme belastingvoordelen hebben, is op zijn minst wat eenzijdig. Kijken naar de huurders, dan ontvingen zij in 2020 in totaal 4,2 miljard aan huurtoeslag.

Niet iedereen heeft een lage rente

Misschien moeten de kenners die voorstander zijn om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen eens goed alle cijfertjes onder elkaar zetten. En ik adviseer ze ook om eens bij enkele huizenbezitters langs te gaan die nog een hypotheekrente betalen van 5%. Niet iedereen profiteert van de huidige lage hypotheekrentes! Zij zullen dan concluderen dat deze huizenbezitters heel erg blij zijn dat zij nog wat terug krijgen van de fiscus. Anders gezegd: zonder deze teruggave zal er bij een deel van deze groep zelfs een financieel probleem ontstaan.

Laat de tijd zijn werk doen…

De verplichte aflossing (annuïteiten of lineaire hypotheek) zorgt er voor dat de renteaftrek steeds minder wordt. Heel veel starters lossen tijdens de looptijd van hun hypotheek de gehele hypotheek af. Bovendien is de hypotheekrenteaftrek sinds 2001 gemaximeerd op 30 jaar. In 2031 raken dus heel veel mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben hun belastingvoordeel kwijt. Dan zien de cijfers er weer heel anders uit…

Ik blijf van mening dat het beter is om helemaal niets te doen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek