Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 15 november 2021, 09:36 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

En daar zijn ze dan... alle zorgpremies voor 2022. Deadline dag was dit jaar op vrijdag, dus pas zaterdag konden alle premies verwerkt worden. Mijn start deze maandagochtend is dus het scannen van de uitkomsten. Hoe ziet het landschap van zorgverzekeringen er volgend jaar uit? En hoe is het gesteld met mijn eigen zorgpolis?

Dat wordt waarschijnlijk weer overstappen....

Nou... vorig jaar ben ik overgestapt van de goedkope Anderzorg naar de collectieve polis van het werk van manlief: VGZ. En waar zitten de grootste premiestijgingen voor komend jaar? Ehhhh... qua basisverzekering zit de VGZ Ruime Keuze zorgverzekering - met een verhoging van € 8,20 per maand - in ieder geval bij de grootste stijgers... Dat is bijna € 100 op jaarbasis, en dan nog alleen voor de basisverzekering. Dat wordt dus wel interessant om naar te kijken, of het niet slim is om weer over te stappen.

Zorgpremies flink veranderd: omhoog en omlaag

Het is wel een interessant jaar qua premieveranderingen. In eerste instantie leek het erop dat alle zorgpremies omhoog zouden gaan, maar dat blijkt toch niet helemaal waar. Laat ik eens even kijken hoe het eruit ziet - en dan kijk ik naar de basisverzekeringen met het standaard eigen risico. Op de keuze voor een hoger eigen risico kom ik later nog wel een keer terug.

Basispremies vergelijken

Stijging tot € 13,65 per maand

VGZ is niet de verzekeraar met de grootste premiestijging. De sterkste stijging zit bij Ditzo Vrije keuze... daar gaat de premie met maar liefst € 13,55 per maand omhoog. Dat is best wel veel zeg maar. Hun andere polis - de Goede keuze - valt dan mee met een stijging van € 5,65 per maand.

Daling tot € 4,30 per maand

Interessant om te zien dat er ook verzekeraars zijn die hun zorgpremie verlaagd hebben. Bij Zilveren Kruis Ziezo, Zorg en Zekerheid, Salland en Pro Life zie ik groene cijfers bij de wijziging ten opzichte van 2021: een verlaging dus. Bij de Zorg Gemak Polis van Zorg en Zekerheid is de daling het grootst: die wordt € 4,30 per maand goedkoper.

Nieuwe goedkoopste zorgverzekering in 2022

De verschillende richtingen waarin de premies bewegen zorgen voor een nieuwe goedkoopste zorgverzekering in 2022. Afgelopen jaar stond ZEKUR nog bovenaan met de laagste premie van € 105,95 - nu staat ZieZo Selectief van Zilveren Kruis daar met € 108,25. Per saldo is de goedkoopste zorgpolis helaas dus wel duurder geworden, maar de schade blijft beperkt tot € 2,30 per maand.

Top 5 zorgpremie 2022 - standaard eigen risico van 385 euro

Zorgverzekering Premie per maand
Ziezo Selectief 108,25 euro
ZEKUR Gewoon ZEKUR (jongeren) 110,40 euro
FBTO Basis 110,95 euro
Ziezo Basis 112,25 euro
De Friesland Zelf Bewust Polis 113,25 euro

Is de laagste premie heilig?

Ik zit wel al een beetje te filosoferen over de zorgverzekering die ik moet gaan kiezen voor komend jaar. Het is niet meer zo eenvoudig als voorheen, nu ik de afgelopen twee jaar toch helaas heel wat zorg nodig had. Tot vorig jaar vond ik het prima om alleen een basisverzekering met maximaal eigen risico te hebben en hooguit een beperkte tandartsverzekering - voor zover dat voordeliger uitpakt dan 2x per jaar naar de tandarts en dat zelf betalen. Maar of dat voor 2022 ook een goed idee is?

Wat zal ik doen?

Veel te veel zorg gebruikt

De afgelopen twee jaar heb ik naar mijn smaak veel te veel zorg gebruikt. Véél te vaak bij de huisarts gezeten, diverse specialisten in het ziekenhuis, bloedonderzoeken, scans, andere onderzoeken, medicijnen, fysio, oogkliniek, chiropractor. En misschien vergeet ik nog wel wat. De details zal ik je besparen... het was in elk geval héél anders dan voorheen, toen ik nooit iets had.

Niet gecontracteerde zorg, alternatieve zorg, eigen risico en eigen bijdrage

Bij de oogkliniek kreeg ik te maken met Niet-gecontracteerde zorg. Bij de chiropractor met Alternatieve beweegzorg. M'n eigen risico heb ik ongetwijfeld helemaal verbruikt en of er ook iets van een eigen bijdrage speelt met de medicatie - geen idee. Regelmatig bedenk ik me dat het erg comfortabel is dat we geen geldproblemen hebben. Heb je die wel, dan is een deel van de zorg, afhankelijk van hoe je verzekerd bent, gewoon geen optie omdat het je er geen geld voor hebt. En heel uitgebreid verzekeren kost ook geld...

Premie basis + aanvullend vergelijken

Onverwachte en voorspelbare zorg

De zorgverzekering is eigenlijk gewoon een hele rare verzekering. Bij verzekeren zou het moeten gaan om onvoorziene situaties en kosten - dat is bij zorg niet helemaal aan de orde. Als je volledig gezond bent wel, dan is alle zorg die je gebruikt onverwacht. Heb je wel wat medische issues, dan weet je van te voren al dat je bepaalde kosten gaat maken.

Voorspelbare kosten toch verzekerd

Laat ik één van mijn 'issues' als voorbeeld nemen: een te trage schildklier. Dan weet je dat je medicijnen nodig hebt, waarschijnlijk levenslang. En dat er regelmatig bloedonderzoek nodig is om na te gaan of de schildklierwaarden nog in orde zijn. Niets onverwacht aan, hartstikke voorspelbare kosten. En toch vallen ze binnen een verzekering.

Plannen van zorgkosten

En zo zijn er nog veel meer zorgkosten die je kunt voorspellen en soms zelfs plannen. Wanneer wil je een nieuwe bril? Wanneer laat je die heup vervangen? Wanneer kies je voor een behandeling? Bij zorg die niet acuut en dringend is kun je ervoor kiezen die door te schuiven naar een volgend jaar. Of juist dit jaar nog te doen omdat er nog ruimte over is in je dekking. Of omdat je jouw eigen risico dit jaar toch al volledig verbruikt hebt.

Wat is noodzakelijk, wat is luxe?

Het onderscheid tussen de basisverzekering en de aanvullende verzekering, dat zou moeten gaan om het verschil tussen noodzakelijke en luxe zorg... ofzo. Ga je naar de huisarts, dan heb je daar geen kosten aan. Dat valt onder de basisdekking en niet onder je eigen risico. Een bezoek aan een specialist in het ziekenhuis en de behandeling daar valt onder de basisdekking met eigen risico. Daar heb je geen aanvullende zorgverzekering voor nodig. Voor de fysiotherapeut wel. En voor de tandarts (als volwassene dan). En voor de chiropractor. En voor een bril.

Bril kopen

Noodzakelijk maar beperkte kosten

Het is nogal persoonlijk vind je niet? Wat voor de één als noodzakelijk voelt, geldt voor de ander als luxe. Misschien vind je het gek dat er binnen de basisverzekering geen dekking is voor de goedkoopste bril. Als je ogen het niet goed doen heb je die toch gewoon wel echt nodig. Aan de andere kant zijn de kosten van een goedkope bril zo beperkt dat ik me kan voorstellen dat ze bij het bepalen van de basisdekking vinden dat we die maar zelf moeten betalen. Dat is natuurlijk anders bij ziekenhuiszorg en onderzoeken, daarvan lopen de kosten gemakkelijk hoog op. En dat is precies waar verzekeringen voor zijn.

Goed naar zorgverzekering kijken

Terug naar de premies en de vraag of overstappen naar een andere zorgverzekering een goed idee is. Ik ga dat voor mezelf dus weer goed bekijken in de komende tijd. Doe jij dat ook? Zoals ik vorige week al schreef: geen keuze maken is óók een keuze, maar kan net zo makkelijk een verkeerde keuze zijn.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.