Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 17 november 2021, 08:41 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #inflatie #beleggen

Laten we het weer eens over geld lenen hebben. Er is op dat gebied maar weinig nieuws te melden de laatste tijd... of toch wel? Zo is er sinds begin november een nieuwe laagste rente bij persoonlijke leningen - en daar heb ik nog helemaal geen aandacht aan besteed.

Bizar lage rentes

Die laagste rente staat nu op 3,3% voor een PL. Weer zo'n percentage dat inmiddels normaal is, maar eigenlijk zo bizar. Zet de rentes maar eens onder elkaar:

Inflatie hoger dan laagste leenrente!

En dat terwijl de inflatie die de afgelopen maand uitkwam op 3,4%... zelfs de laagste rente voor consumptief krediet is lager dan die inflatie. Hoe dan?! Dat is een behoorlijk omgekeerde economische wereld! 

Geld lenen levert geld op

Je zou kunnen redeneren dat geld lenen nu geen geld kost maar eigenlijk geld oplevert. Stel dat de prijzen in dit tempo doorstijgen, dan kan het aantrekkelijk zijn om nu geld te lenen en dingen van te kopen. Diezelfde dingen zijn door de prijsstijgingen immers over een tijd veel duurder. Zo kost de aankoop je uiteindelijk minder als je 'm nu doet en rente betaalt over het geleende geld, dan dat je eerst spaart om het later te kopen.

Schuld wordt 'kleiner' door inflatie

Het is de redenering die ik klanten weleens hoorde uiten in mijn tijd als hypotheekadviseur, láng geleden. Zoveel mogelijk aflossingsvrij lenen was dan hun doel. Zo'n aflossingsvrije schuld blijft dan wel staan, maar het huis werd intussen meer waard - en bovendien zou de schuld door de inflatie in feite minder waard worden. Zit wat in toch? Als je kun stellen dat je spaargeld in waarde daalt door inflatie, doen schulden dat ook.

Inflatie: euro wordt minder waard

Dus: flink lenen en uitgeven?

Zeg ik nu dat je maar flink geld moet gaan lenen en alles uitgeven? Natuurlijk niet! Sowieso moet je er altijd rekening mee houden dat je geleend geld ook weer moet terugbetalen. Dat niemand weet wat de toekomst brengt en je dus ook niet weet wat er met jouw inkomen gaat gebeuren. En met je leefsituatie.

Vaste lasten en flexibiliteit

Grote bedragen lenen zorgt voor hoge vaste lasten, jouw flexibiliteit om onverwachte situaties op te vangen wordt daarmee kleiner. Dus nee, onnodig geld lenen omdat je daarmee een aankoop nu kunt doen die je uiteindelijk door inflatie minder kost... ik zou het maar niet doen. Geld lenen is prima als het nodig is én je de lasten heel gemakkelijk kunt dragen. Lenen om te beleggen - ik ben er geen voorstander van.

Beleggen met geleend geld

De aandacht voor beleggen hier in huis en mijn gedachten over lenen hierboven brengen de herinnering aan aandelenlease naar boven. Weet je nog, die nare producten waarbij mensen zonder dat ze het door hadden een lening afsloten waarmee aandelen werden gekocht?

Blije beurzen: hefboom doet z'n werk

De lage rentestand zou mensen kunnen verleiden om dat soort constructies zelf te gaan inrichten. Het kan natuurlijk: als je qua inkomen de ruimte hebt kun je een persoonlijke lening afsluiten en met dat geld de beurs op gaan. Door de zogeheten 'hefboomwerking' kun je daar met het huidige beurssentiment goed geld mee verdienen. Als het rendement hoger ligt dan de rente op je lening is het resultaat immers positief.

Koersen

Dus: flink lenen en het geld beleggen?

Zeg ik nu dat het een goed idee is om dat te gaan doen? Natuurlijk niet! De aandelenleaseconstructies uit het verleden hebben laten zien dat het ook goed mis kan gaan. De aandelenkoersen blijven niet eeuwig stijgen. Ze kunnen ook instorten. Dan kun je die aandelen wel verkopen... maar als ze op dat moment minder opleveren dan jouw openstaande lening zit je met een overblijvende schuld. Een schuld die je gewoon moet afbetalen, ook al heb je er uiteindelijk niets voor gekregen.

Stabiliteit belangrijker dan winst en rendement

Nu wek ik misschien de indruk dat ik tegen beleggen ben. Dat is zéker niet zo, ik heb zelf ook wel wat aandelen. Maar ik zie het als extra - er zit geld in dat ik niet nodig heb. Want veel belangrijker dan winst en rendement vind ik dat je stabiele financiën hebt. Rust in de geldtent - er is al genoeg in het leven om je druk over te maken.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.