Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld lenen levert geld op

Rentes, inflatie en beleggen... blijf stabiel!

Rentes, inflatie en beleggen… blijf stabiel!

Laten we het weer eens over geld lenen hebben. Er is op dat gebied maar weinig nieuws te melden de laatste tijd… of toch wel? Zo is er sinds begin november een nieuwe laagste rente bij persoonlijke leningen – en daar heb ik nog helemaal geen aandacht aan besteed.

Bizar lage rentes

Die laagste rente staat nu op 3,3% voor een PL. Weer zo’n percentage dat inmiddels normaal is, maar eigenlijk zo bizar. Zet de rentes maar eens onder elkaar:

Inflatie hoger dan laagste leenrente!

En dat terwijl de inflatie die de afgelopen maand uitkwam op 3,4%… zelfs de laagste rente voor consumptief krediet is lager dan die inflatie. Hoe dan?! Dat is een behoorlijk omgekeerde economische wereld! 

Geld lenen levert geld op

Je zou kunnen redeneren dat geld lenen nu geen geld kost maar eigenlijk geld oplevert. Stel dat de prijzen in dit tempo doorstijgen, dan kan het aantrekkelijk zijn om nu geld te lenen en dingen van te kopen. Diezelfde dingen zijn door de prijsstijgingen immers over een tijd veel duurder. Zo kost de aankoop je uiteindelijk minder als je ‘m nu doet en rente betaalt over het geleende geld, dan dat je eerst spaart om het later te kopen.

Schuld wordt ‘kleiner’ door inflatie

Het is de redenering die ik klanten weleens hoorde uiten in mijn tijd als hypotheekadviseur, láng geleden. Zoveel mogelijk aflossingsvrij lenen was dan hun doel. Zo’n aflossingsvrije schuld blijft dan wel staan, maar het huis werd intussen meer waard – en bovendien zou de schuld door de inflatie in feite minder waard worden. Zit wat in toch? Als je kun stellen dat je spaargeld in waarde daalt door inflatie, doen schulden dat ook.

Inflatie: euro wordt minder waard

Dus: flink lenen en uitgeven?

Zeg ik nu dat je maar flink geld moet gaan lenen en alles uitgeven? Natuurlijk niet! Sowieso moet je er altijd rekening mee houden dat je geleend geld ook weer moet terugbetalen. Dat niemand weet wat de toekomst brengt en je dus ook niet weet wat er met jouw inkomen gaat gebeuren. En met je leefsituatie.

Vaste lasten en flexibiliteit

Grote bedragen lenen zorgt voor hoge vaste lasten, jouw flexibiliteit om onverwachte situaties op te vangen wordt daarmee kleiner. Dus nee, onnodig geld lenen omdat je daarmee een aankoop nu kunt doen die je uiteindelijk door inflatie minder kost… ik zou het maar niet doen. Geld lenen is prima als het nodig is én je de lasten heel gemakkelijk kunt dragen. Lenen om te beleggen – ik ben er geen voorstander van.

Beleggen met geleend geld

De aandacht voor beleggen hier in huis en mijn gedachten over lenen hierboven brengen de herinnering aan aandelenlease naar boven. Weet je nog, die nare producten waarbij mensen zonder dat ze het door hadden een lening afsloten waarmee aandelen werden gekocht?

Blije beurzen: hefboom doet z’n werk

De lage rentestand zou mensen kunnen verleiden om dat soort constructies zelf te gaan inrichten. Het kan natuurlijk: als je qua inkomen de ruimte hebt kun je een persoonlijke lening afsluiten en met dat geld de beurs op gaan. Door de zogeheten ‘hefboomwerking’ kun je daar met het huidige beurssentiment goed geld mee verdienen. Als het rendement hoger ligt dan de rente op je lening is het resultaat immers positief.

Koersen

Dus: flink lenen en het geld beleggen?

Zeg ik nu dat het een goed idee is om dat te gaan doen? Natuurlijk niet! De aandelenleaseconstructies uit het verleden hebben laten zien dat het ook goed mis kan gaan. De aandelenkoersen blijven niet eeuwig stijgen. Ze kunnen ook instorten. Dan kun je die aandelen wel verkopen… maar als ze op dat moment minder opleveren dan jouw openstaande lening zit je met een overblijvende schuld. Een schuld die je gewoon moet afbetalen, ook al heb je er uiteindelijk niets voor gekregen.

Stabiliteit belangrijker dan winst en rendement

Nu wek ik misschien de indruk dat ik tegen beleggen ben. Dat is zéker niet zo, ik heb zelf ook wel wat aandelen. Maar ik zie het als extra – er zit geld in dat ik niet nodig heb. Want veel belangrijker dan winst en rendement vind ik dat je stabiele financiën hebt. Rust in de geldtent – er is al genoeg in het leven om je druk over te maken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek