Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 18 november 2021, 09:17 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Jouw zorgpolis voor 2022 ga je vast wel deze week binnenkrijgen. Misschien denk je: dat is dan ook maar geregeld, klaar!  Of je denkt: 'dan kan ik nu van start'... 

Nieuwe zorgpolis GEEN vastgesteld feit!

Als je er verder niet over nadenkt neem je die nieuwe polis ter kennisgeving aan en besteed je er geen aandacht aan. Het zou zelfs kunnen dat je denkt dat je er niets aan kunt veranderen. Terwijl dit juist wél kan: dit is het moment om beslissingen te nemen voor volgend jaar.

Overstappen is ook een mogelijkheid

Dat de verzekeraar al meteen een nieuwe polis opstuurt geeft het idee dat het al geregeld is. Klopt: als je niets doet is het geregeld en hoef je ook niets te doen. Maar overstappen kán wel, en daar word je door jouw huidige verzekeraar (natuurlijk) niet héél actief op gewezen. Het staat er wel bij, maar wordt niet van de daken geschreeuwd. Gelukkig zijn er de reclames die je om de oren vliegen, waardoor je zou zeggen dat het je niet kan ontgaan dat overstappen ook een mogelijkheid is.

Zorgverzekering

Verlengen hypotheek: oversluiten is ook een optie

Het is net zoiets als bij het verlengen van de rentevastperiode van je hypotheek. Je krijgt een rentevoorstel - als je niet reageert wordt de rente opnieuw vastgezet voor dezelfde termijn. Terwijl het einde van de rentevastperiode juist hét moment is om te kijken naar de mogelijkheid van oversluiten. Als de laagste hypotheekrente veel lager is dan in jouw rentevoorstel kan dat gewoon veel voordeel opleveren. Maar dat gaat de bank natuurlijk niet in grote dikke gekleurde letters bovenaan het voorstel zetten.

Zorgpolis - wat gaan we doen voor 2022?

Terug naar die zorgpolis. Ik heb die voor ons gezin dus binnen: we zitten op dit moment bij VGZ. Daar ben ik vorig jaar naartoe overgestapt omdat het gunstig uitkwam met mijn wensen voor onze zorgverzekering en de premie was interessant via de collectieve regeling van de werkgever van mijn man.

VGZ fors duurder volgend jaar

Maar ja, de zorgpremie voor 2022 is bij VGZ behoorlijk gestegen, meer dan veel andere verzekeraars. In elk geval voor de basisverzekering... dus dat is wel een goede reden om het totaalplaatje weer opnieuw te gaan bekijken.

Stappenplan overstappen zorgverzekering

Laat ik daarbij het stappenplan volgen dat ik vorig jaar zelf heb uitgewerkt hier op HomeFinance... de stappen zijn een jaar later natuurlijk nog precies hetzelfde.

Stappenplan overstappen zorgverzekering

Ik ga jullie meenemen in mijn overstapoverwegingen - een soort liveblog van een paar weken. 

Stap 1: Huidige zorgpolis checken

Dat is makkelijk, want die zit in m'n mailbox. Dus maak ik een start met een Excel waarin ik noteer:

  • Naam verzekeraar
  • Naam polis - basisdekking & aanvullende dekking
  • Bedrag premie - in ons geval een jaarpremie
  • Inhoud aanvullende dekkingen
  • Bedrag eigen risico

Meteen loop ik tegen het eerste puntje aan dat het nog net wat ingewikkelder maakt: m'n man en ik hebben niet dezelfde dekking. En de inhoud van de aanvullende dekkingen staat niet op de polis - dus die moet ik wel even op een rij zetten.

Checklist dekkingen

Niets doen betekent NIET dat voorwaarden en dekking gelijk blijven

Goed om daarbij in de gaten te houden - staat letterlijk in de mail van VGZ:

En wij kunnen de algemene voorwaarden van de basisverzekering aanpassen. Daarnaast mogen we de inhoud van onze aanvullende verzekeringen veranderen.

Het is dus een valkuil om er vanuit te gaan dat alles hetzelfde blijft als je niets doet. Zowel de voorwaarden van de basisverzekering als de inhoud van de aanvullende dekkingen kunnen veranderd worden. Kijk je daar niet naar, dan kun je zomaar voor onplezierige verrassingen komen te staan volgend jaar.

Welke zorgkosten willen we afgedekt hebben?

Mooi onderwerp om het komend weekend even samen over te hebben. Welke zorgkosten willen we afgedekt hebben in aanvullende dekkingen in 2022? En dat is meteen ook stap 2... daar kom ik dus volgende week op terug!

Krijg jij onze mails over zorgverzekeringen al?

Nee? Dat is wel een goed idee!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.