Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 18 november 2021, 14:00 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt

Een huis kopen wordt steeds moeilijker. In bijna alle gevallen moet je (flink) boven de vraagprijs bieden en ben je ook nog "verplicht" een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Dit laatste is nodig omdat je anders de kans loopt dat de verkopende makelaar je bod op de te koop staande woning in de prullenbak gooit.

In het kort komt het erop neer dat huizenzoekers gedwongen worden om een aankopende makelaar in de hand te nemen. En dat kan aardig wat geld kosten...

Voorbeeld kosten aankoopmakelaar

Hoe duur is een aankoopmakelaar? De afgelopen maanden heb ik diverse klanten geadviseerd om bij het inschakelen van een aankopende makelaar vooraf alle mogelijke werkzaamheden en verdiensten op papier te laten zetten. We hebben het hier tenslotte gewoon over een overeenkomst. Ik heb diverse overeenkomsten gelezen en het viel mij op dat klanten soms heel weinig krijgen en veel moeten betalen.

Hieronder laat ik wat voorbeelden zien uit de door mij bekeken overeenkomsten. Ik zal de kosten / voorbeelden direct uitleggen en wat tips geven.

1: drie bezichtigingen voor 1.750 euro

In een overeenkomst moet een zoekende koper 1.750 euro betalen voor 3 bezichtigingen. Dat lijkt mij veel te veel. Een bezichtiging duurt gemiddeld 20 minuten. Ik ga er vanuit dat de aankopende makelaar vooraf ook nog wat onderzoek doet betreffende de te koop staande woning. Door dat onderzoek heeft de makelaar een globaal beeld van de mogelijke taxatiewaarde en kan hij/zij - na de bezichtiging - een beter advies geven over welke vraagprijs er geboden moet worden. Bij een uurtarief van 100 euro moet deze aankopende makelaar dus 17 uur werken voor drie bezichtigingen. Dat is bijna 6 uur werk voor 1 bezichtiging!

2: hoe duur zijn vervolg bezichtigingen

De kans is in deze huizenmarkt heel groot dat drie bezichtigingen niet voldoende is. Hoeveel woningen moet je aflopen / op bieden alvorens je daadwerkelijk de vlag kan uithangen? Als een aankopende makelaar bijvoorbeeld een vervolgtarief berekent van 250 euro voor iedere bezichtiging, dan kan het aardig in de papieren gaan lopen. Even rekenen als er 20 bezichtigingen nodig zijn:

  • 3 bezichtigingen kosten 1.750 euro
  • 17 bezichtigingen kosten 4.250 euro
  • Totale kosten aankoopmakelaar 6.000 euro

3: kosten opzeggen contract

Let goed op wat de kosten zijn als je het contract tussentijds wilt verbreken. De kans is groot dat je minimaal 50% moet betalen van de courtage. In dit geval dus 50% van 1.750 euro is 875 euro. Zijn er al bezichtigingen gedaan dan zal dit bedrag hoger worden.

Tips als je een aankopende makelaar inschakelt

Als je besluit om een aankopende makelaar in te schakelen, zorg dan dat je hier even wat tijd aan besteedt. Mijn tips:

Tip 1: Maak duidelijke afspraken

Veel zoekende kopers lezen het contract slecht en vinden eigenlijk wat er in staat wel goed. Je wilt tenslotte een huis kopen en hebt het gevoel daar een makelaar voor te moeten inschakelen. Maar lees goed waar je voor tekent! Je wilt niet achteraf erachter komen dat je veel meer kosten kwijt bent dan je had gedacht of vast zit aan een contract waar je graag vanaf zou willen.

Tip 2. Onderhandel over de tarieven

Vergeet niet dat er altijd valt te onderhandelen. Er zijn 16.000 makelaars in Nederland die allemaal hun brood moeten verdienen. Zoek een makelaar die zijn klant echt als koning ziet en niet als melkkoe. Stel gewoon je eisen en laat die ook goed vast leggen.

Tip 3: Financiƫle check

Alvorens met een aankopende makelaar in zee te gaan, is het verstandig om een financiƫle check te maken. Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot het kopen van een woning. Hoeveel kan er geboden worden boven de vraagprijs (hoeveel eigen middelen kunnen er worden ingebracht) en wat is de maximale hypotheek. Wie vooraf goed weet wat de mogelijkheden zijn, kan dit goed doorgeven aan de aankoopmakelaar? Het zou tenslotte zonde zijn als achteraf blijkt dat je woningen hebt bekeken die financieel helemaal niet haalbaar zijn. Laat desnoods de hypotheekadviseur eens met de aankopende makelaar praten.

Tip 4: Is een aankoopmakelaar echt nodig?

Mijn laatste tip is vrij simpel: kijk goed of een aankopende makelaar de kosten waard is! Ik besef dat je - zoals ik in de inleiding al beschrijf - in deze markt in veel regio's zonder aankoopmakelaar minder kans maakt... maar als iedere huizenbezitter GEEN aankopende makelaar in de hand zou nemen, dan verdwijnt deze reden om voor een aankoopmakelaar te kiezen vanzelf...

Transparantie van de makelaarstarieven

Opvallend is wel dat de hypotheekadviseurs hun advieskosten op hun website moeten zetten. Makelaars hoeven niets te vermelden. Dit betekent ook dat er moeilijk gecontroleerd kan worden wat de makelaars doen en wat ze daarvoor vragen. Wie niet mondig genoeg is, heeft een grote kans (te?) flink te moeten betalen voor de aankoopmakelaar!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.