Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDe kosten van een aankopende makelaar kunnen flink oplopen. Check mijn tips.
Een huis kopen wordt steeds moeilijker. In bijna alle gevallen moet je (flink) boven de vraagprijs bieden en ben je ook nog "verplicht" een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Dit laatste is nodig omdat je anders de kans loopt dat de verkopende makelaar je bod op de te koop staande woning in de prullenbak gooit.
In het kort komt het erop neer dat huizenzoekers gedwongen worden om een aankopende makelaar in de hand te nemen. En dat kan aardig wat geld kosten...
Hoe duur is een aankoopmakelaar? De afgelopen maanden heb ik diverse klanten geadviseerd om bij het inschakelen van een aankopende makelaar vooraf alle mogelijke werkzaamheden en verdiensten op papier te laten zetten. We hebben het hier tenslotte gewoon over een overeenkomst. Ik heb diverse overeenkomsten gelezen en het viel mij op dat klanten soms heel weinig krijgen en veel moeten betalen.
Hieronder laat ik wat voorbeelden zien uit de door mij bekeken overeenkomsten. Ik zal de kosten / voorbeelden direct uitleggen en wat tips geven.
In een overeenkomst moet een zoekende koper 1.750 euro betalen voor 3 bezichtigingen. Dat lijkt mij veel te veel. Een bezichtiging duurt gemiddeld 20 minuten. Ik ga er vanuit dat de aankopende makelaar vooraf ook nog wat onderzoek doet betreffende de te koop staande woning. Door dat onderzoek heeft de makelaar een globaal beeld van de mogelijke taxatiewaarde en kan hij/zij - na de bezichtiging - een beter advies geven over welke vraagprijs er geboden moet worden. Bij een uurtarief van 100 euro moet deze aankopende makelaar dus 17 uur werken voor drie bezichtigingen. Dat is bijna 6 uur werk voor 1 bezichtiging!
De kans is in deze huizenmarkt heel groot dat drie bezichtigingen niet voldoende is. Hoeveel woningen moet je aflopen / op bieden alvorens je daadwerkelijk de vlag kan uithangen? Als een aankopende makelaar bijvoorbeeld een vervolgtarief berekent van 250 euro voor iedere bezichtiging, dan kan het aardig in de papieren gaan lopen. Even rekenen als er 20 bezichtigingen nodig zijn:
Let goed op wat de kosten zijn als je het contract tussentijds wilt verbreken. De kans is groot dat je minimaal 50% moet betalen van de courtage. In dit geval dus 50% van 1.750 euro is 875 euro. Zijn er al bezichtigingen gedaan dan zal dit bedrag hoger worden.
Als je besluit om een aankopende makelaar in te schakelen, zorg dan dat je hier even wat tijd aan besteedt. Mijn tips:
Veel zoekende kopers lezen het contract slecht en vinden eigenlijk wat er in staat wel goed. Je wilt tenslotte een huis kopen en hebt het gevoel daar een makelaar voor te moeten inschakelen. Maar lees goed waar je voor tekent! Je wilt niet achteraf erachter komen dat je veel meer kosten kwijt bent dan je had gedacht of vast zit aan een contract waar je graag vanaf zou willen.
Vergeet niet dat er altijd valt te onderhandelen. Er zijn 16.000 makelaars in Nederland die allemaal hun brood moeten verdienen. Zoek een makelaar die zijn klant echt als koning ziet en niet als melkkoe. Stel gewoon je eisen en laat die ook goed vast leggen.
Alvorens met een aankopende makelaar in zee te gaan, is het verstandig om een financiƫle check te maken. Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot het kopen van een woning. Hoeveel kan er geboden worden boven de vraagprijs (hoeveel eigen middelen kunnen er worden ingebracht) en wat is de maximale hypotheek. Wie vooraf goed weet wat de mogelijkheden zijn, kan dit goed doorgeven aan de aankoopmakelaar? Het zou tenslotte zonde zijn als achteraf blijkt dat je woningen hebt bekeken die financieel helemaal niet haalbaar zijn. Laat desnoods de hypotheekadviseur eens met de aankopende makelaar praten.
Mijn laatste tip is vrij simpel: kijk goed of een aankopende makelaar de kosten waard is! Ik besef dat je - zoals ik in de inleiding al beschrijf - in deze markt in veel regio's zonder aankoopmakelaar minder kans maakt... maar als iedere huizenbezitter GEEN aankopende makelaar in de hand zou nemen, dan verdwijnt deze reden om voor een aankoopmakelaar te kiezen vanzelf...
Opvallend is wel dat de hypotheekadviseurs hun advieskosten op hun website moeten zetten. Makelaars hoeven niets te vermelden. Dit betekent ook dat er moeilijk gecontroleerd kan worden wat de makelaars doen en wat ze daarvoor vragen. Wie niet mondig genoeg is, heeft een grote kans (te?) flink te moeten betalen voor de aankoopmakelaar!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.