Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 23 november 2021, 08:47 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige #besparen

De wereld staat bol van de nieuwe helden. We zien ze alleen vaak niet. We horen en lezen veel ellende en negativiteit. Rellen in Rotterdam en Den Haag, auto's die op kerstmarkten inrijden... je zou bijna vergeten dat de meeste mensen gewoon goed zijn. 

De meeste mensen deugen

Op Facebook kwam ik een bericht van Jochem Myjer tegen:

Mooi bericht op Facebook

Prachtig toch? Of het filmpje dat gisteren gelukkig viraal ging - de hele wereld over - waarin een man met zijn eigen auto een onwel geworden automobiliste redde

Mijn held: Rutger Bregman

Mijn held van dit moment is Rutger Bregman. Die naam tik ik niet voor het eerst... ik was al fan door zijn boek over het basisinkomen: Gratis geld voor iedereen. Een tijd geleden was ik al eens begonnen met luisteren (ik ben een boekenluisteraar) naar zijn nieuwste boek - De meeste mensen deugen.

De meeste mensen deugen - Rutger Bregman

Toen greep het me niet helemaal, eerlijk is eerlijk. Tot ik het zo'n twee weken geleden weer in m'n oor stopte... en wél gegrepen werd. Zo sterk dat ik het direct na de afsluiting nóg een keer geluisterd heb. Dat heb ik echt nog nooit gedaan, hetzelfde luisterboek 2x achter elkaar luisteren. Dus nu ga ik het kopen, want dit boek wil ik hebben - niet alleen luisteren.

Kijk geen nieuws

De meeste mensen deugen - het is dezelfde boodschap als die van Jochem Myjer. En die van het filmpje met die auto. Rutger sluit zijn boek af met 10 leefregels, waarvan er één luidt: kijk geen nieuws. Het nieuws focust op de uitzonderingen, op de rotte appels - en geeft je een volkomen verkeerd wereldbeeld. Ik geloof dat ik het daar wel mee eens ben ja.

Nieuws over geldzaken

Alleen kan ik zelf niet géén nieuws kijken - het hoort bij mijn werk voor HomeFinance om in elk geval mijn dag te beginnen met een rondje langs een aantal nieuwssites. Om te kijken wat voor bijzonderheden er zijn gebeurd op het gebeid van geldzaken. Om jou op de hoogte te houden via onze nieuwsberichten en om inspiratie op te doen voor mijn blogs. Zoals deze 😀.

Focus op het negatieve

Ook in het financiële nieuws ligt de focus meestal op het negatieve. De exploderende huizenprijzen, de hoge inflatie, de lage spaarrente, de bizarre benzineprijzen, hoe het onmogelijk wordt voor starters om een huis te kopen, terwijl het een x-aantal jaar geleden ging over verkopers die hun huis aan de straatstenen niet kwijtraakten. Er is altijd wel iets te mopperen.

Informeren / waarschuwen / schoppen

Wij doen er net zo hard aan mee. Ook wij focussen op de bijzonderheden - en die zijn vaak negatief. Onze berichten zijn meestal informerend, vaak waarschuwend en soms zelfs schoppend van aard. Dat laatste komt vooral voor rekening van Jos overigens - ik geloof (of hoop?) dat ik meer informerend en waarschuwend ben dan schoppend.

Aandacht vragen

Negatieve tendens: media brengen wat publiek wil weten

Het grappige is dat we het met z'n allen zelf doen, die negatieve tendens in het nieuws. We kunnen de media wel de schuld geven maar het is heel simpel: de media brengen wat mensen willen weten. Of dat nu digitaal is, in beeld of op papier... uiteindelijk is het doel dat er publiek bereikt wordt. Mensen klikken eerder op schreeuwende boze koppen, dan op gematigde blije headlines. Die kliks zijn leidend. Die zorgen voor bezoek. Dus voor advertentie-inkomsten - en daarmee voor het bestaansrecht van het nieuwskanaal.

Interesse in persoonlijk voordeel

Er is een lichtpuntje. Buiten berichten over negatieve ontwikkelingen zijn mensen ook geïnteresseerd in voordeel. Persoonlijk voordeel, iets waar je zelf echt iets aan hebt. Manieren om je geldzaken slimmer in te richten en zo (meer) geld over te houden. Dat is óns bestaansrecht: het vergelijken van hypotheken, spaarrekeningen, leningen en verzekeringen - zodanig dat jij er gemakkelijk(er) door kunt uitvinden wat voor jou de beste keuze is.

Wakker schudden

Toch is er voor die interesse in persoonlijk voordeel vaak ook weer een trigger nodig. Het aantal mensen dat hypotheken vergelijkt schiet omhoog als er berichten zijn over een stijgende hypotheekrente. Een daling van de spaarrente bij je eigen bank stimuleert het vergelijken van spaarrekeningen. En de keuze om wel of niet goed naar je zorgverzekering te kijken hangt samen met de vraag of en hoeveel de premie van jouw huidige polis stijgt in 2022. 

In actie komen 

De kans dat je in actie komt voor je geldzaken is het grootst als je een sterk vermoeden hebt dat:

  • je er flink op achteruit zult gaan
  • je een voordeel gaat mislopen

Ik denk zelfs dat de eerste je eerder wakker schudt dan de tweede... terwijl het effect hetzelfde is. Iets kwijtraken dat je hebt raakt je toch meer dan iets mislopen dat je had kunnen hebben. 

Informeren over mogelijk voordeel voor je geldzaken...

Persoonlijk vind ik het prettiger om je te wijzen op mogelijk voordeel. Hoe je jouw geldzaken slimmer kunt regelen. Geld besparen. Meer spaarrente krijgen. Minder zorgpremie betalen - of een betere dekking krijgen. Lagere hypotheeklasten. Dat soort dingen. Allemaal hartstikke praktisch en meetbaar.

... en voor je stemming & wereldbeeld

Vandaag wijs ik je graag ook even op mogelijk voordeel voor je stemming, je beeld van andere mensen en de wereld: lees (of luister) De meeste mensen deugen. Het liefst wel twee keer - of meer.

Onze berichten over geldzaken elke maand samengevat in je mail?

Meld je aan voor de Updates van de HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.