Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgverzekering 2022: wat wil je verzekeren?

Dekkingen voor zorg: lastige en heel persoonlijke keuze

Dekkingen voor zorg: lastige en heel persoonlijke keuze

Welke zorgverzekering is voor jou de beste keuze in 2022? De premies zijn bekend, vergelijken kan… maar je kunt beter ergens anders mee beginnen. Zoals ik vorige week beloofde ga ik je stap voor stap door het keuzeproces heen helpen. 

Zorgverzekeringen vergelijken

Dekking van jouw huidige zorgverzekering

De eerste stap was om even helder op een rij te zetten wat je nu aan dekking hebt. Dat klinkt simpel, maar kan nog even wat uitzoekwerk vergen. Op je polis staat wel wat voor verzekering je hebt, basis en aanvullend, maar wat die dekking dan precies inhoudt? 

Basisverzekering: niet het wát – wel het hóe

Voor de basisverzekering hoef je op zich niet te kijken naar wát er gedekt is – dat is bij het verplichte deel van de zorgverzekering immers standaard. Wel is het goed om te checken hóe het gedekt is: het onderscheid tussen natura en restitutie – en de vraag wat er vergoed wordt als een zorgverlener geen contract heeft met jouw verzekeraar. 

Contract of geen contract

Zo ging ik eerder dit jaar naar een oogkliniek in plaats van de oogarts in het ziekenhuis. Die kliniek heeft geen contracten met zorgverzekeraars, dus ook niet met de mijne. Het gevolg binnen onze polis: vergoeding 70% van de factuur. Of nou ja – vergoeding… dat viel vervolgens geheel onder ons eigen risico, dus vergoeding € 0,=.

Basisverzekering: keuze eigen risico

Bij de basisverzekering is de keuze van jouw eigen risico in 2022 wel van belang. Kies je voor alleen het verplichte eigen risico, of neem je er vrijwillig extra eigen risico bij? Dat scheelt nogal in de premie… hier kom ik later zéker uitgebreid op terug.

Aanvullende dekkingen: welke zijn relevant voor jou?

Qua aanvullende dekkingen is het wél belangrijk om te checken wat er dan precies gedekt is. Dat verschilt enorm per gekozen pakket. Moet je alles op een rij hebben? Nou ja – eigenlijk gaat het vooral om de dekkingen die je gebruikt hebt in de afgelopen jaren of waarvan je de kans aanwezig acht dat je die zou kunnen gaan gebruiken. Voorbeeld: een extra uitgebreide dekking voor zwangerschap en bevalling is voor mij niet meer relevant… die tijd is geweest.

Welke dekking(en) wil je in 2022?

Terwijl je op een rij zet hoe de dekking van jouw huidige polis eruit ziet kun je direct ook nadenken over de noodzaak van die dekkingen. Wat vind je belangrijk om mee te nemen in jouw zorgverzekering voor 2022? Wil je de dekking ongeveer gelijk houden, juist uitbreiden, of is een minder uitgebreide dekking ook wel voldoende?

In onze vergelijking van zorgverzekeringen kun je kiezen uit:

Die tweede, daarin zitten ook de aanvullende dekkingen. Vergelijken is pas zinvol als je weet wat je wilt verzekeren. Invullen hoeft dus nog niet, maar de vergelijker geeft je mooi op een rijtje over welke onderdelen je even moet nadenken. 

Check de vergelijkingen

Aanvullende dekkingen

Er zijn héél veel verschillende soorten zorg. Dat kan al snel het gevoel geven dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Door eerst in vogelvlucht naar de categorieën te kijken heb je al meer overzicht. Dit zijn de belangrijkste groepen qua aanvullende zorg:

  • Tandheelkundige hulp vanaf 18 jaar
  • Fysiotherapie
  • Hulp in het buitenland
  • Brillen en lenzen
  • Alternatieve geneeswijzen
  • Zwangerschap en bevalling
  • Anticonceptie

Als je dit rijtje naloopt heb je bij de meeste onderdelen waarschijnlijk wel een idee van wat je belangrijk vindt. Of je van die zorg gebruik maakt of denkt te gaan maken. Pas als je dat goed in beeld hebt kun je een goede vergelijking maken. Want een polis kan wel een héél uitgebreide dekking hebben – als jij er maar een klein deel van nodig hebt is dat waarschijnlijk weggegooid geld.

Zorgverzekering en geld

Het blijft lastig… hartstikke persoonlijke keuze

Toch blijft het lastig hoor. Dat je het afgelopen jaar bepaalde zorg hebt gebruikt – of juist niet – wil niet zeggen dat dit volgend jaar hetzelfde zal zijn. Sommige dingen kun je zien aankomen, andere totaal niet. Het is echt de keuze tussen het gevoel van zekerheid (zoveel mogelijk verzekeren) en slim met geld omgaan (alleen verzekeren wat nodig is). Die keuze is hartstikke persoonlijk, die moet je zelf maken.

Vergelijkingen en stappenplan

Wat wij voor je kunnen doen is structuur brengen in het woud aan zorgverzekeringen. Met onze vergelijkers en met ons stappenplan – waar ik je in deze periode dus weer aan de hand mee doorheen neem.

Stappenplan kiezen zorgverzekering

Volgende keer ga ik even uitgebreid in op het eigen risico – hoe je daarin een verstandige keuze maakt!

Krijg jij onze Update Zorgverzekeringen al in je mail?

Handig voor jouw overzicht en keuzes voor je zorgpolis!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek