Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHuizen worden geflipt: gekocht, opgeknapt en met forse winst doorverkocht
De huizenmarkt is en blijft hot. Het is dan ook niet vreemd dat er mensen zijn die kijken hoe ze van deze gekte kunnen profiteren. Een manier om dat te doen is via het zogenaamde "flippen" van een koopwoning. Dat is het opkopen van een woning, deze (vaak grondig) verbouwen en dan direct na de verbouwing weer voor een veel hogere waarde doorverkopen. Personen die dit doen worden "professionele flippers" genoemd. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van dit woord gehoord.
Onlangs stond er een artikel in het AD waarin dit fenomeen aan de orde kwam. Als voorbeeld werd in het artikel verwezen naar een woning aan de Dorpsstraat in Diepeveen. Deze woning was een half jaar terug voor 380.000 euro gekocht. Na een grondige verbouwing van een half jaar werd de woning voor 695.000 euro (vraagprijs) weer in de verkoop gegooid.
De eerste vraag is natuurlijk hoeveel geld er is uitgegeven voor de verbouwing. Volgens het artikel heeft de opkoper (belegger) er voor 200.000 euro aan verbouwd. Ik ben dan altijd benieuwd hoe deze 200.000 euro is uitgegeven. En of deze 200.000 euro daadwerkelijk ook van toepassing is geweest of dat deze is doorberekend naar een particulier die zelf gaat verbouwen.
Uitgaande van dit bedrag zou de volgende berekening dan van toepassing zijn:
Als de woning - zoals tegenwoordig zo veel gebeurd - een beetje boven de vraagprijs wordt verkocht, dan is de verkoopwinst dus al snel 100.000 euro. Dat is natuurlijk niet verkeerd!
In het artikel worden ook wat cijfers genoemd over woningen die worden opgekocht door beleggers.
Het aantal door investeerders opgekochte woningen van 10.384 woningen in de eerste helft van 2021 is het laagste aantal sinds 2013. Deskundigen zeggen dat de verhoging van de overdrachtsbelasting naar 8% de boosdoener is van de daling in opgekochte woningen. Of dit werkelijk zo is, valt mijn inziens nog niet te beoordelen. De verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers naar 8% is pas per 1 januari 2021 ingegaan. Bovendien zijn de huizenprijzen in het eerste half jaar van dit jaar extreem gestegen. Het opkopen kan door de prijsstijging van de laatste tijd ook minder aantrekkelijk zijn geworden.
In ieder geval blijkt uit dit voorbeeld dat het wel mogelijk is dat een woning in korte tijd bijna in prijs verdubbeld. Hierbij moet niet vergeten worden dat er wel flink verbouwd moet worden. Dit soort transacties heeft uiteraard ook effect op de gemiddelde huizenprijs in Nederland. Woningen die fors verbouwd worden, worden veel meer waard. En als je ziet hoeveel mensen momenteel hun huis aan het verbouwen zijn, is dit één van de factoren die bijdraagt aan de sterk stijgende huizenprijzen.
In het artikel wordt vermeld dat de prijsstijging enorm is. In mijn simpele berekening lijkt er een winst te zijn van 100.000 euro. Echter, deze stijging komt niet alleen door de verbouwing. Je moet ook rekening houden met de gemiddelde prijsstijging in de periode tussen koop en verkoop van de woning. Als er sprake is geweest van bijvoorbeeld een prijsstijging in dit half jaar voor vergelijkbare woningen in deze straat van 10%, dan wordt de winst die aan de verbouwing toegewezen kan worden beduidend minder.
Maar hoe dan ook kunnen we concluderen dat het een zeer rendabel project is geweest.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.