Search
Close this search box.

Nul rente voor spaargeld, is dat nou zo erg?

Gratis geld te halen bij andere banken

Gratis geld te halen bij andere banken

Het kon niet uitblijven: ook ING gaat per 1 januari 2022 naar de absolute nulrente op spaarrekeningen. Gewoon helemaal geen rentevergoeding meer voor je spaargeld. Nul komma niks. Is dat een reden om moord en brand te gillen?

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarrente 0,01% omlaag

Ik zou denken van niet. De rente bij ING is op dit moment tenslotte ook maar 0,01%. Die ene honderdste kan het verschil niet maken lijkt me. Toch? 

Spaarrente naar nul

Psychologische klap

Of misschien toch wel… is het idee dat je helemáál geen rente krijgt psychologisch een klap voor de ING-spaarder? Een financiële klap kun je het niet noemen, daarvoor is die 0,01% te minimaal. In bedragen: per € 10.000 krijg je € 1 rente. Dus heb je € 100.000 spaargeld, dan krijg je … € 10 aan rente.

Hoop dat je gaat overstappen

Om de euro’s kan het dus niet gaan. Maar het idee dat de rente écht nul is. He-le-maal niets. Misschien schudt dat de spaarder eindelijk wakker? Eigenlijk kan ik alleen maar hopen dat het ING-klanten over de streep trekt om eindelijk eens ergens anders heen te gaan met hun spaargeld. 

ING is niet de eerste en enige met nulrente

Het is overigens niet alsof ING de eerste en enige is die geen rente meer gaat betalen. Bij ABN Amro, Nationale Nederlanden, Triodos, Van Lanschot, KNAB en nog een paar kleine banken is dat al het geval. Toch vind ik de stap van ING op één of andere manier indrukwekkender. Daar zitten héél veel kleine spaarders die ooit hun geld toevertrouwden aan de Postbank, of eerder nog aan de Rijkspostspaarbank. 

Nul rente op je spaargeld

Gratis geld bij andere bank

Toegegeven: je wordt op dit moment van sparen nergens rijk. Of nou ja, van veel sparen kun je natuurlijk wel rijk worden – maar niet van de rente in elk geval. De hoogste rentes liggen op 0,25% voor vrij opvraagbaar spaargeld – en daarvoor moet je het geld wel naar Frankrijk of Estland brengen.

Hoogste spaarrentes op dit moment

De beste rente in Nederland… een enorm schamele 0,05% op dit moment. Dan krijg je dus over die € 10.000 het waanzinnige bedrag van € 5 aan rente na een jaar. Bij Renault Bank in Frankrijk is dat dus € 25. 

Hoogste rente internetsparen 30 november 2021

Alle actuele spaarrentes

Vanaf welk spaarsaldo vind jij het renteverschil interessant genoeg om over te stappen naar een andere spaarbank? Je kunt natuurlijk denken: € 5 of € 25 op € 10.000… dat is toch net niks?! Klopt, maar het is ondertussen wel gewoon geld. Gratis geld. Geld dat je laat liggen als je jouw spaargeld op een rekening zonder rente laat staan. Ik zeg: zonde. 

Grootbanken niet vooraan bij verhoging spaarrente

Bovendien leert de ervaring dat de grootbanken niet vooraan staan om de spaarrente te verhogen als dat weer kan. Ooit. Dus het is nou niet zo dat je in de toekomst rente gaat mislopen als je nu overstapt naar een andere bank.

Welkomstbonus bij Raisin

Bovendien kun je nog meer gratis geld krijgen – als je kiest voor een bank via het internationale spaarplatform Raisin. Daar is Renault Bank er één van, maar ook sparen bij de Zweedse banken Nordax en Klarna loopt via Raisin. Wie voor het eerst een rekening opent bij Raisin krijgt een welkomstbonus. Ook weer geen bedragen waar je nou direct de wereld mee wint, maar toch leuk meegenomen.

Teveel gedoe voor die paar euro 

Toch snap ik het ook wel dat je zegt: gedoe met identificatie en overboeken voor die paar euro… ik begin er niet aan. Het grote voordeel van sparen bij de bank waar ook jouw betaalrekening loopt is dat het heel makkelijk is om dat spaargeld te gebruiken. Even via de app overboeken en je kunt er elke aankoop mee doen die je wilt. Heerlijk flexibel.

Het nadeel van flexibiliteit

Al kun je die flexibiliteit ook zien als een nadeel: het is té gemakkelijk om spaargeld op te maken. Je hebt wat meer discipline nodig om het geld op de spaarrekening te laten staan en toe te werken naar jouw spaardoel. Of gewoon naar een mooi saldo voor de zekerheid.

Online shoppen en betalen

Klein bedrag bij betaalbank, rest ergens anders

Persoonlijk vind ik het prettig om een klein bedrag aan spaargeld bij m’n betaalbank te hebben staan – maar niet teveel. Geld bij een andere bank is buiten beeld, zie je niet iedere keer als je in de app je saldo checkt. Dat geeft wat minder het gevoel van ruimte om het zomaar uit te geven aan iets dat niet echt nodig is. Het kán, het geld is gewoon vrij opvraagbaar, maar toch doe ik het minder snel. Het saldo blijft beter in stand, dat vind ik een fijn gevoel van zekerheid.

Spaarrente in de gaten houden?

Maandelijkse Update Sparen in je mail!

Nu aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek