Search
Close this search box.

Eigen risico zorgverzekering: best wel krom

Wie geen geld heeft moet meer betalen

Wie geen geld heeft moet meer betalen

En zo gaat dat dus met die zorgverzekering… je neemt je voor ernaar te kijken en doet dat toch niet. Heb jij daar ook last van? Ik in elk geval wel… 

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgpremies 2022 vergelijken

Uitstelgedrag voor je zorgverzekering

Op 24 november schreef ik deze blog over de tweede stap in het keuzeproces voor jouw zorgverzekering in 2022:

Zorgverzekering 2022: wat wil je verzekeren?

Heb ik dat inmiddels zelf al duidelijk? Nee dus. Twee weekenden voorbij, twee weekenden het voornemen om erin te duiken, twee weekenden niet gedaan. Niet omdat ik geen tijd had – tijd zat in het weekend. Maar toch nog niet de moeite genomen.

Jij bent er vást nog minder mee bezig dan ik

Ik kan me zó voorstellen dat de meeste Nederlanders er nog minder mee bezig zijn dan ik. Wij hebben op HomeFinance de vergelijking, ik volg het financiële nieuws en schrijf erover… je zou zeggen dat ik er zó doorheen zou moeten wandelen. En zelfs ik doe dat dus niet ruim van tevoren, dus waarom jij wel?

Uitstelgedrag tot deadline

Nou… omdat het je gewoon voordeel kan opleveren in 2022. Een lagere premie of betere dekking voor je zorgverzekering – of misschien wel allebei? Ik ben er 100% van overtuigd dat het zinvol is om je polis ieder jaar tegen het licht te houden, maar kennelijk moet de deadline toch in het zicht komen om het écht te doen. Uitstelgedrag noemen we dat.

Deadline voor aanpassen zorgverzekering

Eigen risico voor 2022

Goed – we gaan gewoon door met de volgende stap: ik zou het hebben over jouw keuze qua eigen risico voor je zorgverzekering. Want wat is daarin nou een verstandige keuze?

Eigen risico – hoe werkt het ook alweer?

Het eigen risico zorgt ervoor dat je een deel van je zorgkosten zelf moet betalen. Dat geldt voor bijna alle zorgkosten die onder de basisverzekering vallen, maar er zijn uitzonderingen: een bezoek aan de huisarts is bijvoorbeeld uitgezonderd van het eigen risico.

Alles over het eigen risico

Welke keuzes heb je?

De keuzes die je hebt zijn vrij overzichtelijk:

  • alleen het verplichte eigen risico € 385
  • vrijwillig extra eigen risico tot € 500 => totaal € 885

Voor 2022 geldt nog steeds het verplichte eigen risico van € 385. Dat is een aantal jaren bevroren – die bevriezing is vastgelegd tot en met 2022, dus kan nog niet bijgesteld worden. Grote kans dat we in 2023 te maken krijgen met een hoger eigen risico, denk je niet?

Verplicht eigen risico
Die € 385 eigen risico is dus geen keuze, dat is gewoon verplicht voor iedereen boven de 18 jaar. De keuze die je hebt is om het daarbij te laten – of vrijwillig een hoger eigen risico te aanvaarden. Dat heeft voordelen en nadelen.

Eigen risico zorgverzekering

Voordeel en nadeel van hoger eigen risico

Iedereen heeft de mogelijkheid om te kiezen voor een hoger eigen risico, tot het maximum van €885. Meer mag dan weer niet. Waarom zou je het niet doen? En waarom wel?

Nadeel: risico van extra kosten
Het nadeel lijkt me heel logisch: je loopt de kans dat je meer zelf moet betalen. Dat risico beperkt zich tot maximaal € 500, maar als je dat niet hebt liggen kan dat wel een probleem zijn. Je wilt niet in de geldproblemen komen doordat er iets met je gebeurt waardoor je wel €885 moet ophoesten aan eigen risico voor je zorgkosten.

Voordeel: lagere premie
Het voordeel is dat je een korting krijgt op de premie als je een hoger eigen risico neemt. Hoeveel lager – dat verschilt per verzekeraar. Die lagere premie is wel prettig natuurlijk.

Voorbeeld eigen risico

Als voorbeeld nemen we even de goedkoopste basisverzekering voor 2022: Zilveren Kruis ZieZo. Met € 385 eigen risico kost die € 108,25 per maand – met €885 eigen risico is dat € 86,25. Dat is een verschil van € 22 per maand, dus € 264 per jaar. Daarmee heb je meer dan de helft van die € 500 extra eigen risico al 'terugverdiend'.  Maak je minder dan €385 aan zorgkosten, dan heb je €264 bespaard – want je hebt ruim minder premie betaald. Maak je €885 aan kosten, dan ben je €236 extra kwijt… dat is dus het werkelijke risico dat je loopt door te kiezen voor het hoogste eigen risico.

Zelf kies ik al jaren voor dat maximale eigen risico. Heel wat jaren met een positief resultaat (lees winst: premiebesparing was groter dan extra kosten), dit en vorig jaar dan weer niet. 

Best wel krom geregeld

Eigenlijk best krom: als je genoeg geld hebt kun je eenvoudig voor het hogere eigen risico kiezen en daarmee premie besparen. Terwijl je al geld genoeg had. Kun je nauwelijks rondkomen en heb je geen spaargeld – dan kies je waarschijnlijk niet voor dat hogere eigen risico, want dan loop je het risico op problemen. Dus moet je een hogere premie betalen dan degene met geld zat. Krom toch?

Hoe het vanaf 2023 zal gaan met het eigen risico… ik ben benieuwd. Wat denk jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek