Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOverheidsvraagstukken over verzachting van kosten
Daar is het weer eens: het idee van gratis kinderopvang. De meningen lopen uiteen. Gaat het niet uiteindelijk om de basisvraag op welke de overheid moet omgaan met de verzachting van kosten voor burgers?
Zo'n half jaar geleden liet ik mijn gedachten er ook al eens over gaan: Gratis kinderopvang of toeslag voor alle ouders? - toen was er een advies van de Sociaal Economische Raad (SER) over dit onderwerp. Door de rondslingerende documenten van Gert-Jan Segers in de trein is duidelijk geworden dat het concreet op tafel ligt bij de kabinetsformatie. Een formatie die trouwens wel erg lang duurt inmiddels, komt er ooit een regeerakkoord of moeten we straks toch opnieuw naar de stembus? Maar dat terzijde.
Er wordt dus over gepraat, in de documenten stond kennelijk: "Er wordt toegewerkt naar een situatie waarbij kinderopvang voor veel mensen gratis wordt en de kinderopvangtoeslag afgeschaft of hervormd kan worden." Nogal wazig, want 'veel mensen' is niet hetzelfde als iedereen. Ik ben bijzonder benieuwd of het verder terug gaat komen in een regeerakkoord en in concrete actie.
Het eerste waar ik aan denk is het personeelstekort in de kinderopvang. Dat heb ik behoorlijk op mijn netvlies omdat ik ergens in m'n achterhoofd overweeg om te kijken of ik daar wil gaan werken. Mijn jongens zijn pubers en ik mis het omgaan met jonge kinderen. De Sinterklaas-magie bijvoorbeeld. Spelen, liedjes zingen, troosten, babbelen, knuffelen, knutselen, bijsturen, helpen en opvoeden. Ik mis het, en dan denk ik: misschien moet ik die stap zetten? Niet voor een full-time baan, voor een deel van m'n week. Dus surf ik weleens wat rond en dan krijg je vervolgens talloze advertenties in je Facebook-tijdlijn van opvangorganisaties die personeel zoeken. Zo werkt dat immers op internet.
Als ik zie hoe groot het personeelstekort nu al is lijkt het me onhaalbaar om kinderopvang gratis te maken. Dan is er véél meer opvang nodig en dat kunnen de organisaties natuurlijk nooit aan. Of ze moeten mensen zonder pedagogische opleiding (zoals ikzelf) massaal inschakelen - met ongetwijfeld behoorlijke gevolgen voor de kwaliteit van de opvang.
Maar goed, hier op HomeFinance gaat het over geld. Als ik aan 'gratis kinderopvang' denk leg ik direct de link naar het idee voor een basisinkomen. Is dat gek? Het is natuurlijk niet hetzelfde. Een universeel basisinkomen zou voor iedereen zijn, gratis kinderopvang is alleen ten behoeve van ouders. Of beter gezegd: ten behoeve van kinderen.
Ik begrijp helemaal dat mensen zonder kinderen zich afvragen waarom zij via de belastingen zouden moeten bijdragen aan de opvang van kinderen van anderen. Aan de andere kant zijn die kinderen wel de toekomst. Als zij zich beter ontwikkelen doordat ze een paar dagen per week naar de opvang gaan hebben we daar later allemaal profijt van. Oók als je zelf geen kinderen hebt.
Met een basisinkomen geef je iedereen concreet een geldbedrag, met gratis kinderopvang geef je opvang zonder kosten. Of op restitutiebasis... waardoor ik direct weer moet denken aan zorg en zorgverzekeringen. Je weet wel, het verschil tussen naturapolissen en restitutie verzekeringen. En werk je dan met een eigen bijdragen of eigen risico?
Interessante vragen als het gaat om voorzieningen vanuit de overheid: wat moet je 'gratis' geven, waar werk je met een eigen bijdrage of een eigen risico, en hoe ga je om met de inkomensverschillen - waardoor de kosten van basiszaken (huur, zorgpremie, kinderopvang, misschien straks de energierekening...) voor de één veel zwaarder wegen dan voor de ander? Dat wordt nu opgelost met toeslagen, en we kennen allemaal de problemen rondom de kinderopvangtoeslag.
Ik heb de wijsheid niet in pacht over wat de overheid moet doen met dit soort vraagstukken. Als ik die wijsheid wel had zou ik iets in de politiek moeten gaan doen, en dat is nog nooit een overweging voor mij geweest. Dan dus eerder iets in de kinderopvang, of die nou gratis wordt of niet.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.