Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 9 december 2021, 14:09 - Jos Koets
#hypotheek

Het is alweer 2,5 jaar geleden dat u in mijn blog "Private Lease: let op de nadelen" over de nadelen van private lease kon lezen. Hierbij kon u ook lezen dat bij een lopend private lease contract de maximale hypotheek berekening beduidend lager uitvalt. Vanaf 1 april 2022 wordt deze berekening aangepast waardoor een private lease contract nog zwaarder mee gaat tellen.

Wie dus een huis wil kopen of een bestaande hypotheek wil oversluiten, doet er verstandig aan om eerst de hypotheek te regelen en dan pas een private lease contract aan te gaan. Anders kan het private lease contract wel eens de reden zijn dat de hypotheek niet doorgaat...

Private lease populair

Private lease houdt in dat je privé een auto leaset. Cijfers tonen aan dat private lease in trek is. Sinds 2016 is het aantal contracten gestegen van 64.000 naar 214.000. Private lease wordt meestal voor een duur van 4 of 5 jaar afgesloten. Wie dus tussentijds onder het contract uit wil, mag de portemonnee trekken. In veel gevallen zal er nog een boete betaald moeten worden ook.

Maximale hypotheek omlaag

Het private lease contract wordt bij de maximale hypotheek berekening voor 65% van de totale maandbedragen meegenomen als schuld/krediet. Dat houdt in dat bij de maximale hypotheek berekening 2% van dat bedrag wordt meegenomen als financiële verplichting. Hierbij wordt er niet gekeken hoe lang het contract al loopt. Bij een maandbedrag van 500 euro (duur 5 jaar) is de totale betaling 30.000 euro. Bij het BKR komt dan een bedrag te staan van 19.500 euro. Voor de berekening van de financieringslast wordt dan een bedrag genomen van 4.680 euro (2% van 19.500 x 12).

Een rekenvoorbeeld:

  • Inkomen man 40.000 euro
  • Inkomen vrouw 30.000 euro
  • Toetsrente 1,6%
  • Private lease kosten: 500 euro per maand (looptijd 5 jaar)
  • Maximale hypotheek zonder private lease: 366.731 euro
  • Maximale hypotheek met private lease 255.283 euro

De maximale hypotheek komt dus dankzij het lopende private lease contract een stuk lager uit.

Op HomeFinance.nl kun je online de maximale hypotheek berekenen. Wil je private lease meenemen in die berekening, dan moet je bij bovenstaand voorbeeld bij "Schulden" dus het bedrag van 19.500 invullen.

Online de maximale hypotheek berekenen

Verandering private lease april 2022

Vanaf april 2022 gaat er iets veranderen met betrekking tot de regels rond de maximale hypotheek berekening en private lease. Er wordt vanaf dan namelijk niet meer 65% genoteerd bij het BKR, maar de volle 100%. De gevolgen zijn dan enorm.

Als we bovenstaande voorbeeld erbij pakken, dan wordt het bedrag bij dat meegenomen moet worden als "Schuld" in de maximale hypotheek berekening dus 30.000 euro! Voor de berekening van de financieringslast wordt dan een bedrag genomen van 7.200 euro (2% van 30.000 x 12).

Schrik niet: de maximale hypotheek wordt dan nog 195.272 euro. Dus het private lease contract zorgt ervoor dat deze mensen ongeveer 170.000 euro minder kunnen lenen!

Gevolgen enorm voor aanvragen hypotheek

Als deze personen nog een huis zouden willen kopen, dan is de kans groot dat ze dit dan vanwege het private lease contract kunnen vergeten. Ik hoop dat de private lease maatschappijen hun klanten heel goed informeren over wat er daadwerkelijk aan de hand is als zij een private lease afsluiten. Als iedereen goed op de hoogte is, hebben de private lease maatschappijen wel een probleem. Zij zullen vanaf april 2022 minder contracten afsluiten.

Niet alleen lease bij auto's

Het is trouwens altijd verstandig om goed na te denken alvorens een lease contract af te sluiten. Het leasen van iets (spullen zoals bijvoorbeeld een boiler) wordt steeds meer aangeboden. Velen weten echter niet dat het contract opgenomen wordt als krediet bij het BKR.

De financiële gevolgen als er vervolgens een hypotheek afgesloten moet worden, kunnen dus heel groot zijn...

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.