Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 13 december 2021, 09:30 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering #overige

Volgend jaar wordt mijn oudste 18 jaar. Niet dat ik dat niet wist, maar na zijn tandartsbezoek vorige week was het weer even onder de aandacht. Hij kwam thuis met de mededeling dat hij twee nieuwe afspraken had gemaakt: één in het voorjaar en één in oktober.

Regelen als je 18 wordt!

Meteen dacht ik: ja natuurlijk, want eind oktober is hij jarig. Daarna is de tandarts voor hem niet meer gratis.... dan moet hij ook zijn eigen zorgverzekering!

Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering

Meteen dacht ik aan onderwerpen als de zorgtoeslag die hij dan ook kan aanvragen. En dat we moeten kijken of hij nog belasting terugkrijgt van zijn baantje bij de supermarkt. Oh, studiefinanciering aanvragen! 

Zorgtoeslag berekenen

Mbo'ers lopen veel geld mis

En wat lees ik net: 'Mbo'ers lopen veel geld mis' - de uitkomst van een onderzoek door het Nibud. Zoonlief zit op de middelbare laboratoriumschool - Mbo dus.

Zorgtoeslag, belastingteruggave & studiefinanciering

En waarom lopen Mbo-studenten veel geld mis volgens dit onderzoek? Omdat ze vaak geen gebruik maken van zorgtoeslag en belastingteruggave. Bovendien blijkt de studiefinanciering niet optimaal benut te worden - vooral Mbo-studenten op niveau 1 en 2 lopen geld mis.

Onwetendheid bij jongeren en ouders

Zo zonde... het heeft ongetwijfeld alles te maken met onwetendheid. Niet alleen bij de jongeren zelf, zeker ook bij de ouders. Mijn zoon zal het zelf ook niet snel oppakken denk ik zomaar. Daar moet ik hem echt bij helpen en dat is prima - ik weet gelukkig de weg. Maar jongeren waarvan de ouders niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden en regels kunnen daardoor al direct een achterstand oplopen in hun financiële leven.

Financiële problemen

Help de mensen om je heen!

Daarom schrijf ik er graag iets over op, in de hoop dat het mensen bereikt die er anders niet aan denken. Toch weet ik ook wel dat de kans dat zij dit lezen niet zo groot is. Daarom zou ik zeggen: ken jij mensen in je omgeving waarvan je vermoedt dat ze misschien geld  van de overheid mislopen? Vraag er eens naar! Misschien kun je ze wel helpen met aanvragen?!

Informatie is er wel ...

Het is niet zo dat je niet geïnformeerd wordt. Vanuit de overheid, de zorgverzekeraar en DUO krijg je echt wel brieven over wat er allemaal verandert als je kind 18 jaar wordt. Ook op allerlei websites is veel te vinden, zoals op Nibud.nl:

Meerderjarig - info op Nibud.nl

Info op Nibud.nl

... maar komt niet altijd aan

Toch komt die informatie niet altijd aan. De brieven meestal wel, maar dat wil niet zeggen dat ze ook gelezen worden. Of misschien wel geopend en gelezen, maar niet begrepen. Of wel begrepen maar niet onthouden. Of gewoon geen actie ondernomen, wat waarschijnlijk weer te maken heeft met 'niet begrepen'. Want je laat toch niet willens en wetens geld (voor je kind) liggen?

Iedereen laat dagelijks geld liggen

Ergens denk ik tegelijk: we laten natuurlijk allemaal dagelijks geld liggen. Of geven we te veel uit - wat qua resultaat hetzelfde is: je komt tekort of houdt minder over dan zou kunnen. Zomaar even een paar voorbeelden:

  • de verzekeringen die goedkoper kunnen
  • de energierekening die bij overstappen omlaag kan
  • de spaarrente die bij een andere bank hoger is
  • de boodschappen die bij een andere supermarkt goedkoper zijn
  • de uitgaven aan spullen die je niet echt nodig hebt
  • de lening die je met een lagere rente elders kunt afsluiten

Geld van de overheid... alleen even regelen!

Toch voelt het laten liggen van geld dat je gewoon van de overheid (terug) kunt krijgen anders. Daar hoef je niets voor te laten, ook geen vergelijkingen te maken en over te stappen (met de kans dat je daar achteraf spijt van krijgt), niet verder te rijden... het is gewoon geld dat je kunt krijgen. Maar je moet het wel even regelen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.