Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogRegelingen van de overheid lang niet altijd benut
Volgend jaar wordt mijn oudste 18 jaar. Niet dat ik dat niet wist, maar na zijn tandartsbezoek vorige week was het weer even onder de aandacht. Hij kwam thuis met de mededeling dat hij twee nieuwe afspraken had gemaakt: één in het voorjaar en één in oktober.
Meteen dacht ik: ja natuurlijk, want eind oktober is hij jarig. Daarna is de tandarts voor hem niet meer gratis.... dan moet hij ook zijn eigen zorgverzekering!
Meteen dacht ik aan onderwerpen als de zorgtoeslag die hij dan ook kan aanvragen. En dat we moeten kijken of hij nog belasting terugkrijgt van zijn baantje bij de supermarkt. Oh, studiefinanciering aanvragen!
En wat lees ik net: 'Mbo'ers lopen veel geld mis' - de uitkomst van een onderzoek door het Nibud. Zoonlief zit op de middelbare laboratoriumschool - Mbo dus.
En waarom lopen Mbo-studenten veel geld mis volgens dit onderzoek? Omdat ze vaak geen gebruik maken van zorgtoeslag en belastingteruggave. Bovendien blijkt de studiefinanciering niet optimaal benut te worden - vooral Mbo-studenten op niveau 1 en 2 lopen geld mis.
Zo zonde... het heeft ongetwijfeld alles te maken met onwetendheid. Niet alleen bij de jongeren zelf, zeker ook bij de ouders. Mijn zoon zal het zelf ook niet snel oppakken denk ik zomaar. Daar moet ik hem echt bij helpen en dat is prima - ik weet gelukkig de weg. Maar jongeren waarvan de ouders niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden en regels kunnen daardoor al direct een achterstand oplopen in hun financiële leven.
Daarom schrijf ik er graag iets over op, in de hoop dat het mensen bereikt die er anders niet aan denken. Toch weet ik ook wel dat de kans dat zij dit lezen niet zo groot is. Daarom zou ik zeggen: ken jij mensen in je omgeving waarvan je vermoedt dat ze misschien geld van de overheid mislopen? Vraag er eens naar! Misschien kun je ze wel helpen met aanvragen?!
Het is niet zo dat je niet geïnformeerd wordt. Vanuit de overheid, de zorgverzekeraar en DUO krijg je echt wel brieven over wat er allemaal verandert als je kind 18 jaar wordt. Ook op allerlei websites is veel te vinden, zoals op Nibud.nl:
Toch komt die informatie niet altijd aan. De brieven meestal wel, maar dat wil niet zeggen dat ze ook gelezen worden. Of misschien wel geopend en gelezen, maar niet begrepen. Of wel begrepen maar niet onthouden. Of gewoon geen actie ondernomen, wat waarschijnlijk weer te maken heeft met 'niet begrepen'. Want je laat toch niet willens en wetens geld (voor je kind) liggen?
Ergens denk ik tegelijk: we laten natuurlijk allemaal dagelijks geld liggen. Of geven we te veel uit - wat qua resultaat hetzelfde is: je komt tekort of houdt minder over dan zou kunnen. Zomaar even een paar voorbeelden:
Toch voelt het laten liggen van geld dat je gewoon van de overheid (terug) kunt krijgen anders. Daar hoef je niets voor te laten, ook geen vergelijkingen te maken en over te stappen (met de kans dat je daar achteraf spijt van krijgt), niet verder te rijden... het is gewoon geld dat je kunt krijgen. Maar je moet het wel even regelen!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.