Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 14 december 2021, 09:09 - Anneke Ranzato-Versloot
#beleggen

SPAC - opeens zie ik die term op verschillende plekken langskomen. Ergens gaat er wel een belletje rinkelen dat het over beleggen gaat, maar verder? Geen idee wat het precies is en hoe het werkt. Dus ga ik op onderzoek uit...

SPAC = Special Purpose Acquisition Company

Als je weet waar de afkorting voor staat ben je al een heel eind. Special Purpose Acquisition Company, dat is dus waar SPAC voor staat. Speciaal overnamebedrijf. Oftewel: het is een bedrijf dat naar de beurs gaat om geld op te halen voor later - met een specifiek doel, vooral overnames. Het bedrijf dat naar de beurs gaat heeft zelf geen bedrijfsactiviteiten, daarom noemen ze SPAC's ook wel 'blanco cheque bedrijven'.

Zak geld

Over wat het bedrijf precies van plan is wordt ook niet veel verteld bij de beursgang. Wel staat er een termijn waarbinnen het opgehaalde geld gebruikt moet worden (vaak 18 tot 24 maanden). Lukt dat niet, dan wordt het weer terugbetaald - wel onder inhouding van kosten.

Waarom in SPAC beleggen?

Waarom zou je er dan in beleggen, is de eerste vraag die in mij opkomt? Als ik het goed begrijp draait het om kansen en vertrouwen.

Kansen

Eén van de voordelen van SPAC's is de kans om te beleggen in interessante opstartende bedrijven. Bedrijven die nog niet beursgenoteerd zijn maar wel een mooie toekomst hebben. Wil je daarin investeren tegen de tijd dat ze zelfstandig naar de beurs gaan, dan ben je vaak al te laat. Bij zo'n beursintroductie (IPO - Initial Public Offering) maak je als particuliere belegger niet veel kans. 

Beurs

Vertrouwen

Daarnaast draait het bij een SPAC om vertrouwen. Omdat er maar weinig informatie is kun je niet objectief beoordelen of de belegging een verstandige beslissing is. Het management van de SPAC, daar moet je dus vertrouwen in hebben - in de kennis en kunde van die mensen. Wat dus niet slim is: investeren in een SPAC omdat één of andere beroemdheid dat roept. Dat blijkt nogal eens voor te komen... bekende mensen die particulieren verleiden tot niet-altijd-even-verstandige beleggingen. Van die cryptoscams waar ik al eerder een blog over schreef - ook SPAC's worden regelmatig gedragen door beroemde hoofden.

Hoe werkt zo'n SPAC-belegging?

Okay... en hoe werkt dat dan? De SPAC - in feite een lege huls - gaat naar de beurs en haalt daar een berg geld op. Dat geld wordt apart gezet, vaak in een trust. Vervolgens gaat het management van de SPAC aan de slag om interessante overnamekandidaten te vinden en daarmee te onderhandelen.

Overname goedkeuren

Komt er overeenstemming over zo'n overname, dan is het aan de aandeelhouders van de SPAC om die overname goed te keuren. Keuren de beleggers de overname af - dan begint het management opnieuw. Lukt de overname niet binnen de gestelde vaste termijn, dan krijgen de beleggers het grootste deel van hun geld terug.

Keuze na overname

Gaan de aandeelhouders akkoord, dan wordt de overname doorgezet. Daarmee is er voor het overgenomen bedrijf direct een beursnotering - dat scheelt een kostbare en ingewikkelde normale beursgang. De aandeelhouder van de SPAC kan daarna kiezen uit drie mogelijkheden:

  1. aandelen houden
  2. aandelen verkopen
  3. aandelen teruggeven - dan krijgen ze de Net Asset Value (NAV) uitbetaald

Nadelen en risico's

Dit is allemaal heel versimpeld weergegeven hoor, er komt wel wat meer bij kijken. Onderwerpen die voor mij nieuw zijn probeer ik altijd eerst terug te brengen tot een eenvoudige basis - anders zie ik door de ingewikkelde bomen het bos niet meer. Wat ik hierboven schrijf kan best aantrekkelijk zijn, vind je niet? Natuurlijk zijn er ook nadelen en risico's verbonden aan beleggen in een SPAC.

Heel veel onduidelijkheid 

Het voornaamste zit naar mijn idee in de onduidelijkheid. Je stopt je geld in een bedrijf zonder activiteiten, je hebt geen idee waar het naartoe zal gaan. Ook de kosten die gemaakt gaan worden in de zoektocht naar een bedrijf om over te nemen zijn niet duidelijk. Zoals gezegd: het gaat echt om vertrouwen in de oprichter van de SPAC ( de 'sponsor'). Dat die bijzonder veel kennis heeft van een bepaalde markt, daarmee de juiste kandidaat zal vinden voor overname en daarvoor geen exorbitante kosten gaat maken. 

Onduidelijkheid

Weinig transparantie

Niet alleen rondom de SPAC zelf is weinig duidelijkheid. Het bedrijf dat door een SPAC overgenomen wordt hoeft lang niet zoveel inzicht te geven in cijfers en papieren als bij een normale beursgang. Dat geeft het risico dat zij wegkomen met een veel te optimistische weergave van prestaties en toekomstkansen, of zelfs met boekhoudfraude.

Units, aandelen en warrants

Om het nog even wat ingewikkelder te maken hebben we het bij SPAC's niet alleen over aandelen. Er wordt gesproken over 'units, aandelen en warrants'. Aandelen ken je vast wel (anders lees je dit niet), maar units en warrants roepen misschien vragen op? Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook even terug moest zoeken wat warrants waren, en units zegt me helemaal weinig.

Wat zijn warrants?

Eerst de warrants maar even. Daarmee krijg je een recht om tijdens een bepaalde periode voor een vooraf afgesproken prijs aandelen te kopen of verkopen. Dat lijkt nogal op een optie - waar je misschien wel wat van weet? Het verschil is dat je in warrants niet 'short' kunt gaan - het maximale dat je met warrants kunt verliezen is je inleg. Net als opties zitten de kansen in de hefboomwerking en worden ze gebruikt om te speculeren op koersstijgingen of -dalingen.

Koersen

En units?

Met een Unit wordt in SPAC-land een pakket met aandeel en een warrant bedoeld. Dat is interessant omdat je als belegger dan op een x-moment het aandeel van de hand kunt doen en de warrant overhoudt - met de kans dat je daar nog een mooie winst op boekt.

Geen nieuw fenomeen

Ik denk dat ik hiermee de kern van de SPAC wel te pakken heb... in elk geval heb ik zelf nu een aardig beeld van wat het is en hoe het werkt, zonder dat ik alle details ken. Het is overigens niet dat SPAC's een nieuw fenomeen zijn in beleggersland hoor, er wordt al een jaar of twee regelmatig over geschreven. Toch had ik zelf nog niet eerder de behoefte me erin te verdiepen. Tot vandaag dus. Weer wat geleerd! Wil je meer ins en outs weten... bijvoorbeeld Binck Bank gaat er diep op in.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.