Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 28 december 2021, 10:28 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering #besparen

Ja, ik heb het gedaan! Gisteren eindelijk de knoop doorgehakt over onze zorgverzekering in 2022. En jij? Heb jij al even de tijd genomen voor het kiezen van jouw zorgpolis voor komend jaar?

Zorgverzekeringen voor 2022 vergelijken

Keuzes zorgpolis 2022 gemaakt!

Wij kiezen dit jaar weer voor heel basic: een natura-basisverzekering met aanvullend alleen een beperkte tandartsdekking. Het eigen risico maximaal voor de één, alleen het verplichte eigen risico voor de ander.

Stap 5: keuzevrijheid checken

Gecheckt dat binnen die naturadekking wel alle ziekenhuizen 100% vergoed worden, dat ik niet per ongeluk een polis afsluit waarbij maar een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd is. Dat was stap 5 in het stappenplan voor je zorgverzekering in 2022: Check de keuzevrijheid. 

Stap 6: beslissing nemen

Toen stap 6: de beslissing nemen. Dat blijft toch het lastigste. Ik twijfel eigenlijk nog steeds over de dekking voor fysiotherapie - of ik die niet toch zou moeten meenemen. Het zou zomaar kunnen dat ik die er nog bij ga zetten - en dat kan dan nog tot 31 januari. Het opzeggen van je huidige polis moet vóór 31 december, maar beslissen over de nieuwe kan dus ook in januari nog.

Beslissing nemen over je zorgverzekering

Stap 7: zorgverzekering afsluiten

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen is het een fluitje van een cent: online aanvragen en klaar ben je. Tenminste: als je een polis hebt gekozen waar geen medische beoordeling nodig is.

Kan aanvraag afgewezen worden?

Voor de meest uitgebreide aanvullende verzekeringen kan een verzekeraar vragen stellen, om te kijken of ze jou wel willen verzekeren. Dat kan ook uitdraaien op een afwijzing. Kies je - zoals wij - voor alleen de basisverzekering en een minimale aanvulling, dan is dat niet aan de orde. Voor de basisverzekering geldt immers een acceptatieplicht: de verzekeraar mág jouw aanvraag niet weigeren.

Polis zorgverzekering

Opzeggen oude zorgverzekering

Met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekeringen is het opzeggen van de lopende zorgverzekering direct geregeld, dat doet de nieuwe verzekeraar. Daar heb je verder geen omkijken naar en gaat heel vloeiend. Hoef je niets voor te doen.

Flink bespaard met overstap

Hoeveel hebben we nu bespaard met de overstap? Ten opzichte van niets doen, dus oude polis laten lopen zoals dit jaar, is het verschil € 427. Maar goed - ik heb ook wel de nodige wijzigingen aangebracht in de dekking. Aan de ene kant het eigen risico voor mezelf aangepast naar € 385 (was € 885) en aan de andere kant de aanvullende verzekering eruit gehaald (behalve de tandartsdekking). 

Geld besparen

Vergelijken met precies dezelfde dekking

Vergelijk ik exact dezelfde dekking die we nu hebben met wat die zou kosten bij onze huidige zorgverzekeraar (inclusief collectiviteitskorting)... dan zijn we € 344 goedkoper uit. Voor dezelfde dekking dus - dat is toch makkelijk verdiend zou ik zeggen! Of we de juiste beslissing hebben genomen zal nog moeten blijken, dat weet je pas achteraf. 

Neem even de tijd om flink te besparen

Het is nu 28 december en we zitten in lockdown. De kans is dus niet zo groot dat je echt geen tijd hebt om naar je zorgverzekering te kijken. Als je dat nog niet gedaan hebt snap ik dat volledig: het is gewoon niet heel leuk ofzo. Maar ja, een paar honderd euro besparen is dan weer wél heel leuk, toch?

Nog een paar dagen om te kiezen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.