Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 29 december 2021, 10:27 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Nog een paar dagen en het jaar 2021 is voorbij. Allereerst wens ik jullie allen alvast een gelukkig en vooral gezond 2022 toe!

Tussen kerst en oud en nieuw lijkt mij een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en vast vooruit te kijken naar volgend jaar. Aangezien ik vooral schrijf over de huizen- en hypotheekmarkt, zal ik tevens met jullie delen wat ik verwacht voor de huizenprijzen en de hypotheekrente voor het jaar 2022. Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar het is altijd leuk om een voorspelling te geven voor het volgende jaar! 

Ik ben wel benieuwd wat jullie verwachten voor komend jaar. Dus plaats je voorspelling via de reacties onder dit artikel!

Hypotheekrente 2021 en 2022

De hypotheekrente is in 2021 - zoals in onderstaande grafiek getoond wordt - per saldo heel licht gedaald.

Overzicht van de hypotheekrente ontwikkeling in 2021

Bron: Homefinance.nl - Laagste hypotheekrente per rentevaste periode

De hypotheekrentes bevinden zich op dit moment net boven de laagste renteniveau's ooit. Dankzij de lage hypotheekrentes hebben het afgelopen jaar heel veel mensen hun hypotheek overgesloten. Hierbij werd er vooral gekozen voor hypotheken waarbij de rentes lang vastgezet zijn. Vooral de rentevast periode van 20 jaar is de laatste tijd heel populair (gekozen bij meer dan 50% van de hypotheken!).

Voorspelling hypotheekrente 2022

Ik verwacht dat de hypotheekrente in 2022 zal gaan stijgen. Maar ik denk niet dat deze stijging fors zal zijn: ik houd het op een stijging van maximaal 0,5%.

De actuele hypotheekrentes vergelijken

Huizenprijzen 2021 en 2022

In 2021 zijn de huizenprijzen heel snel verder gestegen. We zullen over geheel 2021 uiteindelijk wel uit gaan komen op een gemiddelde stijging van ongeveer 20% ten opzichte van 2020. Je zou verwachten dat deze toch vrij extreme prijsstijging potentiële kopers zou afschrikken en extra verkopers zou aantrekken. Maar niets is minder waar: er is op de huizenmarkt nog steeds veel meer vraag dan aanbod. Sterker nog: de huizenmarkt droogt zo langzaam maar zeker volledig op.

Vanwege deze ontwikkeling is er een hele nare trend gaande, namelijk het overbieden op huizen. Ik heb het dan niet alleen over bestaande woningen waarbij er flink wordt overboden op vraagprijzen, maar ook over nieuwbouwwoningen en zelfs huurwoningen.

Overbieden bij bestaande woningen

Even een paar recente voorbeelden van het overbieden op bestaande woningen zoals ik die in de afgelopen maand van klanten heb doorgekregen:

Maassluis
- Woning te koop voor 340.000 euro
- Verkocht voor 400.000 euro
- Er moet nog voor 150.000 euro worden verbouwd...

Boskoop
- Woning te koop voor 550.000 euro
- Verkocht voor 620.000 euro

Rijp
- Woning te koop voor 935.000
- Verkocht voor 1.200.000 euro

In het laatste geval is er 265.000 euro boven de vraagprijs geboden. Ik ben heel veel gewend maar zelfs ik sta hier van te kijken.

Overbieden bij nieuwbouwwoningen en huurwoningen

Helaas zijn ook de nieuwbouwwoningen en zelfs de huurwoningen nu aan de buurt. Er wordt tegenwoordig ook bij nieuwbouwwoningen gevraagd om meer te betalen. En ook op huurwoningen wordt dit spelletje soms al gespeeld. Ik vind dit allemaal veel te ver gaan. Dit kan je niet maken en moet je ook niet willen. Helaas mag het en kan het niet verboden worden.

Tijd om in te grijpen!

Ik ben van mening dat het tijd wordt dat er in 2022 flink wordt ingegrepen door de dames en heren in Den Haag. De huizenmarkt is totaal verziekt. Dit gaat hele grote problemen opleveren de komende jaren. Iedere ouder in Nederland met kinderen zal zich grote zorgen maken over deze ontwikkeling. Is het voor hun kinderen in de toekomst nog wel mogelijk om een huis te kopen?

Voorspelling huizenprijzen 2022

Ik denk dat bovenbeschreven trend in 2022 door zal zetten en dat komend jaar een heel vervelend jaar zal worden voor de huizenmarkt. De huizenprijzen zullen ook in 2022 verder stijgen. Ik verwacht dat de gemiddelde huizenprijs voor een bestaande woning naar de 500.000 euro gaat. Dit betekent dat voor nieuwbouwwoningen de gemiddelde prijs naar de 580.000 euro gaat.

Ik verwacht niet dat de door mij voorspelde hypotheekrentestijging veel invloed zal hebben op de huizenprijzen. De huizenmarkt is te veel uit balans (oververhit) dat een kleine rentestijging potentiele kopers zal afschrikken.

Ik wil nog wel waarschuwen dat er zeker een tijd gaat komen dat de huizenprijzen weer gaan dalen. Dit betekent dat mensen die in deze tijden een huis kopen een kans hebben dat zij over een paar jaar een woning hebben die onder water staat. Dit scenario moeten huizenbezitters die in 2022 gaan kopen zeker in hun achterhoofd houden!

Op de hoogte blijven van de hypotheekrentes en de ontwikkelingen op de huizenmarkt?

Ontvang maandelijks onze gratis nieuwsbrief!

Nu aanmelden
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.