Search
Close this search box.

Sparen – wat gebeurde er in 2021?

Terugblik: ontwikkelingen op het gebied van sparen

Terugblik: ontwikkelingen op het gebied van sparen

Het nieuwe jaar is begonnen – we hebben 2021 afgesloten. Het was een jaar waarin heel veel gebeurde, vooral rondom corona. Nu gaat het hier op HomeFinance niet over virussen maar over financiën. Net als vorig jaar kijken we graag even terug op het afgelopen jaar – zetten we de ontwikkelingen rondom verschillende geldzaken voor je op een rij. Om te beginnen: wat gebeurde er in 2021 op het gebied van sparen?

Sparen in 2021

Terugblik op sparen in 2021

Laten we eens kijken. We zitten in een hele rare tijd als het om sparen gaat. De bijzonderheden op de spaarmarkt en rondom de spaarrente vatten we voor je samen in deze terugblik:

 • spaarrente en depositorente: tja….
 • spaarbanken: nieuwe buitenlandse banken
 • spaarkapitaal: meer dan 400 miljard euro
 • spaarnieuws: meest gelezen artikelen over sparen
 • spaarinformatie: flink uitgebreid

Spaarrente ontwikkeling in 2021

Tja, wat kunnen we zeggen over de spaarrente. Dat die laag is … lijkt me nogal een understatement. Voor vrij opvraagbaar sparen is de rente gewoon nagenoeg nul – in elk geval als je met je spaargeld in Nederland wilt blijven. Als je naar onderstaande grafiek kijkt lijkt het erop dat het ergste voorbij is, we zien als laatste een stijging in alledrie de lijnen. Dat is echter een vertekend beeld – helaas.

Spaarrente ontwikkeling in 2021

De lijnen laten de hoogste rente in de betreffende categorie zien. Ze kloppen: in december is de hoogste rente voor Vrij sparen omhoog gegaan. Bigbank besloot de rente wat te verhogen en werd daarmee de nieuwe koploper in de vergelijking van spaarrekeningen. Kijken we echter naar de andere mogelijkheden… dan is er van stijging geen sprake. 

Spaarrente zonder voorwaarden

  1 januari 2021
Bigbank 0,30%
Lloyds Bank 0,30%
Openbank 0,20%
NIBC Direct 0,15%
LeasePlan Bank 0,10%
Anadolubank 0,08%
DHB Bank 0,07%

Aan het begin van 2021 was de hoogste spaarrente voor vrij opvraagbaar sparen 0,3% – bij Bigbank (Estland) en Lloyds Bank (Duitsland). In Nederland kon je nog hooguit 0,15% rente krijgen, bij NIBC Direct. Geen geweldig beeld voor de spaarder.

  1 januari 2022
Bigbank 0,30%
Renault Bank (via Raisin) 0,25%
Openbank 0,20%
Nordax Bank (via Raisin) 0,17%
Klarna (via Raisin) 0,16%
Lloyds Bank 0,15%
Anadolubank 0,02%

Het kon nog erger: aan het einde van 2021 zag de rentelijst er nóg minder prettig uit. Bigbank heeft nog steeds – of eigenlijk wéér, want in de tussentijd is de rente lager geweest – die 0,3% spaarrente. De  hoogste rente in Nederland is nog nauwelijks rente te noemen: 0,02%. Met als kanttekening dat bestaande rekeningen bij LeasePlan bank meer rente opleveren. Daar kun je alleen geen nieuwe rekening meer openen, dus die hebben we zo lang uit de vergelijking gehaald.

Spaarrente op dit moment

Verder valt op dat er veel nieuwe banknamen in de rentelijst te zien zijn – daar ga ik verderop meer over zeggen.

Deposito sparen

  01-01-2021 01-01-2022 verschil
6 mnd 0,40% 0,40% 0,00%
1 jaar 0,90% 0,70% -0,20%
2 jaar 1,20% 1,00% -0,20%
3 jaar 1,30% 1,10% -0,20%
5 jaar 1,40% 1,25% -0,15%
10 jaar 1,50% 1,50% 0,00%
20 jaar 0,60% 0,35% -0,25%

Het beeld bij de depositorentes is al niet beter. In bovenstaande tabel is het goed te zien: op alle looptijden is de hoogste depositorente per saldo gedaald, of hooguit gelijk gebleven. Het blijft bizar om te zien dat je zelfs bij 10 jaar vast slechts 1,5% rente krijgt. Daarvoor moet je jouw geld dus 10 jaar geblokkeerd wegzetten…

Depositorentes op dit moment

Negatieve spaarrente

Wat je in deze lijstjes en grafieken niet ziet, maar wat wel speelt: de negatieve rente! De grootbanken hebben stuk voor stuk een negatieve rente ingesteld voor grote spaarders. De gemiddelde spaarder ziet daar niets van, maar wie meer dan € 100.000 aan spaargeld bij een bank heeft staan moet eraan geloven: betalen voor het stallen van je geld. Dat is nog wel prima te voorkomen door het spreiden van je geld. En dat is sowieso een goed idee in het kader van de spaargarantie.

Spaarbanken in 2021

In de rentelijsten hierboven kun je goed zien dat er veel veranderd is qua spelers op spaarmarkt. Van de 7 banken met de hoogste rentes voor vrij opvraagbaar sparen zijn er 3 nieuw. Niet alleen nieuw in de top – gewoon helemaal nieuw op de Nederlandse spaarmarkt:

 • Renault Bank
 • Nordax Bank
 • Klarna

Zoals te verwachten gezien de rentes zijn het alledrie geen partijen uit Nederland. Uit Frankrijk en Zweden, om precies te zijn. Voor al deze banken geldt dat je er kunt sparen via het internationale spaarplatform Raisin. Je hoeft dus niet zelf te communiceren met Franse of Zweedse medewerkers om er een rekening te openen, dat loopt via het platform.

LeasePlan Bank

Verder valt de verdwijning van LeasePlan bank uit de lijst dus op – dat was nou net de plek in Nederland waar je nog een beetje rente kon krijgen. Bestaande klanten krijgen er inmiddels 0,05% rente, nog steeds hoger dan bij andere Nederlandse banken. Alleen nemen ze geen nieuwe klanten meer aan.

Spaarkapitaal in Nederland

Ondanks de belabberde rentes blijft het spaarkapitaal in Nederland steeds maar groeien. In april 2021 doorbrak het totaal aan spaargeld bij Nederlandse huishoudens de grens van 400 miljard euro:

Spaargeld van Nederlandse huishoudens - DNB 3 januari 2022

Bijgeschreven spaarrente

De groei van het spaarkapitaal komt duidelijk niet door de bijschrijving van spaarrente, want die is nagenoeg niets. Veel huishoudens houden geld over door de periodes met coronamaatregelen. Zolang het inkomen in die periodes op peil blijft en er veel minder mogelijkheden zijn om geld uit te geven houden we meer over en zetten dat dan maar op onze spaarrekening. In het kader van bijgeschreven rente is dit wel een confronterend plaatje van De Nederlandsche Bank:

Bijgeschreven rente op spaargeld 1998 - 2021

Overhevelen naar beleggen

De groei van het spaarkapitaal is extra interessant in de wetenschap dat steeds meer spaarders ervoor kiezen om een (groter) deel van hun spaargeld over te hevelen naar beleggingen. Het gebrek aan rendement op spaarrekeningen en deposito’s maakt beleggen aantrekkelijk en zorgt ervoor dat mensen bereid zijn hun twijfels over beleggen opzij te zetten.

Aflossen hypotheek

Ook blijkt dat heel wat huizenbezitters hun spaargeld aanwenden voor het versneld aflossen van hun hypotheek. Daarmee besparen ze op de te betalen hypotheekrente en verlagen ze hun maandelijkse hypotheeklasten. De nieuwe geluiden over het fiscaal verhuizen van huis en hypotheek naar box 3 kunnen hierover weer twijfels oproepen – maar uit het recente regeerakkoord blijkt niet dat er werkelijk plannen zijn om die stap te zetten.

Meest gelezen artikelen over sparen

We schrijven wat af in zo’n jaar, hier bij HomeFinance. Zo willen we jou op de hoogte houden van wat er gebeurt en je helpen om de beste beslissingen te nemen voor jouw geldzaken. Ook voor je spaargeld dus. Altijd leuk om dan even terug te kijken en te zien welke artikelen het meest gelezen zijn in het afgelopen jaar. Dit zijn ze op het gebied van sparen:

 1. Renault Bank nieuwe hoogste spaarrente 
 2. Vermogensbelasting nu echt aangepakt 
 3. Sparen in 2021
 4. Negatieve rente grens bij ING naar € 100.000
 5. DNB: Huis net zo belasten als spaargeld

Belasting over spaargeld

In deze top 5 zien we twee belasting-onderwerpen terug, daar had ik nog niets over gezegd. Er vált qua werkelijke ontwikkelingen in 2021 ook niet veel over te zeggen, want er is nog niet veel werkelijk gebeurd. Wel wordt steeds duidelijker dat de huidige belasting van spaargeld z’n langste tijd gehad heeft.

In het regeerakkoord staat dat er per 2025 een nieuw systeem komt, waarbij het werkelijke rendement belast gaat worden. De kans dat dit versneld zal worden lijkt me groot – gezien de recente uitspraak van de Hoge Raad dat het huidige systeem niet alleen afgekeurd wordt, maar dat de Belastingdienst een spaarder ook werkelijk moet gaan compenseren.

Uitbreiding spaarinformatie

Tot slot een ontwikkeling die niet plaatsvond op de spaarmarkt maar bij onszelf, op de website van HomeFinance. In 2021 hebben we het onderdeel sparen opgefrist en uitgebreid. De vergelijkingen zijn nu aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker – de informatie uitgebreider en toegankelijker. Heb jij er al een kijkje genomen?

Informatie over sparen op HomeFinance

Check de Vragen en antwoorden!

Update Sparen in je mailbox

Op HomeFinance.nl vind je dus altijd actuele spaarrentes, interessante nieuws- en blogartikelen en antwoord op al jouw vragen over sparen. Tot slot brengen we die informatie ook naar je toe via onze maandelijkse Update Sparen in je mailbox. Daarmee ben je altijd op de hoogte van de belangrijkste dingen die je moet weten voor het slim beheren van je spaargeld. Duizenden spaarders krijgen die update van ons, jij toch ook?

Nog niet? Onze Update Sparen is handig én gratis!

Snel even aanmelden dus…

Nu aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek