Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Je kind onterven – moet dat kunnen?

Erfrecht aanpassen: lastig onderwerp

Erfrecht aanpassen: lastig onderwerp

Eind vorig jaar hebben we hier op HomeFinance.nl het onderdeel Sparen vernieuwd. De vergelijkingen zijn overzichtelijker en frisser, de informatie over sparen flink uitgebreid en opgefrist. Die informatie bestaat op dit moment uit 6 onderdelen:

Spaarrekeningen vergelijken

Erfrecht roept vragen op

Kort daarop kreeg ik de volgende vraag in m’n mailbox:

Vraag onterven

Natuurlijk heb ik de vragensteller direct antwoord gegeven, en bij deze voldoe ik graag aan zijn verzoek er iets over te schrijven op onze site. Dat had ik met de vernieuwde spaarinformatie al gedaan, alleen moet je dat maar net weten te vinden. Daarom bespreek ik het onderwerp met plezier ook hier in een blog.

Wens om een kind te onterven

Of nou ja, met plezier… het is geen leuk onderwerp. De wens om een kind te onterven, het verlies van contact met een kind – dat komt vást niet voort uit een prettige situatie. Op het moment dat je kinderen krijgt heb je als ouder ongetwijfeld niet het toekomstbeeld dat je later met de wens zit om een kind te onterven. Toch is deze vragensteller lang niet de enige – en ik vind het dan wél weer fijn om vragen te beantwoorden en helderheid te scheppen.

Hoe kan ik mijn kind onterven?

Op de informatiepagina over Overlijden en erven staat dit:

Hoe zorg ik dat mijn kind niets van mijn spaargeld erft?

Spaargeld is een onderdeel van de nalatenschap die verdeeld wordt na jouw overlijden. Hoe die verdeling eruit ziet, dat kunt je bepalen in een testament. Er is alleen één ding dat je daar niet kunt regelen: het volledig onterven van een kind.

Legitieme portie

Kinderen kunnen altijd – ongeacht wat er in het testament staat – een beroep doen op hun ‘legitieme portie’: de helft van het ‘kindsdeel’ dat ze zouden krijgen volgens de wettelijke verdeling. 

Daarmee is de vraag uit m’n mailbox al beantwoord: volgens de huidige wettelijke regeling is niet niet mogelijk om een kind volledig te onterven.

Wetwijziging inzake erven op komst?

De vragensteller kwam nog met een vervolgvraag: 

Vraag wetwijziging onterven

Hierop kon ik alleen maar antwoorden dat ik in elk geval niet op de hoogte ben van een op handen zijnde wetswijziging rondom het erfrecht. Dat hoeft niet te betekenen dat hier niet aan gewerkt wordt; ik weet immers niet alles wat er gaande is in de politiek.

Notarissen willen aanpassing erfrecht

Het toeval wil dat ik vorige week in m’n nieuwsfeed een item zag langskomen op EenVandaag: Steeds meer mensen willen familie onterven, notarissen willen daarom aanpassing erfrecht. Heel interessant in dit kader:

In dit item is een vertegenwoordiger van Netwerk Notarissen aan het woord. Zij geeft aan dat het erfrecht duidelijk een politiek lastig onderwerp is, waar in Den Haag niet graag aan gesleuteld wordt. De vorige aanpassing dateert van 2003 – daar ging 50 jaar geruzie aan vooraf. Toch zou het volgens hen logisch zijn om het erfrecht regelmatig onder de loep te nemen. 

Maatschappelijke verhoudingen veranderen

Dat laatste, daar ben ik het sowieso mee eens. De maatschappelijke verhoudingen veranderen in de loop van de tijd, en het rechtssysteem mag daar wel in meegaan.

Samenwonende partners erven niet automatisch

Dat er nu bijvoorbeeld in het erfrecht niets geregeld is voor samenwonende partners – dat vind ik wel gek. Als ongehuwd samenwonenden er niet aan denken om een testament te maken en zo te regelen dat de partner niet met lege handen staat als de ander komt te overlijden… dat levert schrijnende situaties op. In mijn ogen zou dat wel anders mogen.

Wat gebeurt er met je vermogen na overlijden?

Volledig onterven van kinderen mogelijk maken?

Of het erfrecht ook het volledig onterven van kinderen mogelijk zou moeten maken… dat vind ik een lastiger onderwerp. De stelling van de gezinstherapeut in het artikel, daar is toch ook wel wat voor te zeggen: “Je kunt niet spreken van ex-ouders en van ex-kinderen. Het is een existentiële band die door generaties gaat.”

Zelf bepalen wat er na overlijden met je vermogen gebeurt

Tegelijk is het ook raar dat mensen niet volledig zelf kunnen bepalen wat er met hun vermogen gebeurt na hun overlijden. Dat kinderen die hen genegeerd (misschien zelfs mishandeld of bestolen) hebben dan toch een deel daarvan kunnen opeisen is ook wel weer vreemd.

Verdeling erfenis

Ingefluisterd door een ander

Maar ja, de motivatie om te onterven is een lastige. Het kan ook ingefluisterd worden door iemand anders, iemand die er zelf belang bij heeft dat een kind niets gaat krijgen na het overlijden. Of alle kinderen. Dat kinderen die helemaal niets verkeerd hebben gedaan op die manier het nakijken hebben – dat is ook weer niet de bedoeling lijkt me.

Kortom: lastig onderwerp. Mijn inschatting is dat het het volledig onterven van kinderen niet snel mogelijk gemaakt zal worden in het erfrecht. En zo wel, dan ben ik heel benieuwd hoe ze dat gaan vormgeven.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek