Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogSoms wordt het bedrag dat je maximaal kunt lenen hoger bij een stijgende rente
Een huis kopen is tegenwoordig niet gemakkelijk. De huizenprijzen blijven (extreem) stijgen en dat zorgt ervoor dat steeds meer zoekende huizenkopers alles moeten doen om aan een koopwoning te komen. Dat betekent dat het belangrijk is om te bepalen wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen op je inkomen.
Nu zien we de hypotheekrentes de laatste tijd stijgen. Je zou het volgende verwachten: hogere rente, hogere hypotheeklasten = lagere maximale hypotheek. Maar het vreemde is dat dit lang niet altijd opgaat. Soms kun je juist meer lenen als de rente stijgt...
De maximale hypotheek berekening is behoorlijk ingewikkeld. Hiervoor gelden standaardnormen en berekeningen die voor alle banken van toepassing zijn. Het gaat te ver om de berekening hier helemaal toe te lichten, maar vereenvoudigd komt het er eigenlijk op neer dat iemand die een hypotheek afsluit een maximaal percentage van zijn/haar inkomen mag besteden aan de hypotheeklasten. Dit percentage is niet voor iedereen gelijk: het percentage hangt af van het inkomen en de te betalen hypotheekrente.
In de basis geldt: hoe hoger het inkomen, des te hoger het percentage van dat inkomen dat je mag besteden aan woonlasten. De achterliggende gedachte is dat iedereen bepaalde vaste lasten heeft en dat je verhoudingsgewijs meer geld overhoudt als je meer verdient. En dat je dus bij een hoger inkomen een groter deel van dat inkomen overhoudt om te "verwonen".
Ook de hypotheekrente is van belang. Hoe hoger de hypotheekrente, des te hoger het percentage dat je mag besteden aan woonlasten (de toetsrente). Hieronder ziet u een klein deel van de financieringslasttabel van Nationale Hypotheek Garantie voor 2022.
Hierin kun je bijvoorbeeld zien dat bij een inkomen van 53.000 euro het percentage dat je van het inkomen aan hypotheeklasten mag besteden bij een hypotheekrente tussen de 1,001% en de 1,500% uitkomt op 29,0%, terwijl dat percentage stijgt naar 30,5% als de rente net boven de 1,5% uitkomt.
Bij een net iets hogere rente, mag je dus een net wat groter percentage van je inkomen besteden aan woonlasten. En dus wordt het maximale leenbedrag dan net wat hoger.
Een slimme hypotheekadviseur kan door het kiezen van een specifieke looptijd en/of hypotheekbank soms aan een hogere hypotheek komen. Ik zal dit uitleggen met wat rekenvoorbeelden.
Inkomen man 35.000 euro
Inkomen vrouw 25.000 euro
Deze kopers willen heel graag hun rente voor 20 jaar vast zetten en een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. Bij een bank met een hypotheekrente van 1,3% wordt de maximale hypotheek 290.520 euro. De vraag is nu of dit dan ook de maximale hypotheek is die ze kunnen krijgen.
Hieronder enkele uitkomsten van de maximale hypotheek bij verschillende rentes:
De hoogste maximale hypotheek bij bovenstaande rentes is 296.585 euro bij een hypotheekrente (toetsrente) van 1,51%. Dit leenbedrag is dus ongeveer 14.000 euro hoger dan als je een hypotheek kiest met een (lagere!) rente van 1,49%. En dus ook ongeveer 6 duizend euro hoger dan bij een veel lagere rente van 1,30%.
Om voor bovenstaande bedragen in aanmerking te komen, moet de rente wel minimaal 10 jaar vastgezet worden. Wie de hypotheekrente korter wil vastzetten dan 10 jaar krijgt te maken met een toetsrente van 5%. De maximale hypotheek is dan 246.823 euro. Dit is bijna 50.000 euro lager! Ik hoef niet uit te leggen wat veel zoekende kopers kiezen in dit geval.
Zelf online de maximale hypotheek berekenen
Hetzelfde is ook van toepassing als de inkomens hoger uitvallen. Ook nu zijn er leuke verschillen waar te nemen.
Inkomen man 50.000 euro
Inkomen vrouw 30.000 euro
Hypotheekrente 0,90% - maximale hypotheek 431.034
Hypotheekrente 1,49% - maximale hypotheek 425.564
Hypotheekrente 1,51% - maximale hypotheek 443.673
Hypotheekrente 1,99% - maximale hypotheek 415.403
Hypotheekrente 2,01% - maximale hypotheek 441.299
Hypotheekrente 5,00% - maximale hypotheek 372.563
De hoogste maximale hypotheek is bij bovenstaande rentes nu 443.673 euro (bij een toetsrente van 1,51%) en de is 372.563 euro bij een toetsrente van 5%. Het verschil is nu ruim 71.000 euro!!
Een beetje rommelen met een toetsrente kan dus een aardig verschil in maximaal leenbedrag opleveren voor mensen die een huis willen kopen. Een goede hypotheekadviseur zal vooraf zijn klant op deze mogelijkheid wijzen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.