Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 17 januari 2022, 09:36 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige

Elke nieuwsbron die ik in deze vroege ochtend raadpleeg heeft het behoorlijk bovenaan staan: het vermogen van de 10 rijkste mannen verdubbelde tijdens de crisis - terwijl er 160 miljoen mensen extra in armoede leven. Deze mannen bezitten samen 1,5 biljoen dollar.

Bizarre vermogens tegenover pure armoede

Dit nieuws komt uit de koker van mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib. Het rapport gaat over economische ongelijkheid. Ja: als je die vermogens van superrijken zoals Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg en Warren Buffet op een rij zet tegenover al die mensen die in armoede leven, dan is het ook heftig. Dat het vermogen van die bizar vermogenden zo hard gestegen is... tja, gezien de ontwikkeling van de aandelenkoersen vind ik dat niet zo heel erg gek. 

Oxfam Novib over economische ongelijkheid

Eigenlijk gaat het natuurlijk niet om die precieze cijfers van de vermogens. Het gaat om de ongelijkheid. Oxfam Novib zegt hierover:

Het rapport maakt duidelijk dat extreme ongelijkheid sterk is gegroeid tijdens de coronapandemie. Vooral vrouwen en andere achtergestelde groepen zijn de dupe.

Als je dan naar deze opsomming kijkt is het ook wel echt schokkend...

  • Vrouwen en meisjes verloren in 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten.
  • Elke 26 uur komt er een nieuwe miljardair bij, terwijl extreme ongelijkheid dagelijks bijdraagt aan het overlijden van 21.300 mensen wereldwijd.
  • 252 mannen bezitten meer vermogen dan alle vrouwen in Afrika, Latijns-Amerika en de Cariben bij elkaar (1 miljard vrouwen).

Schoppen tegen de superrijken

Toch ben ik geneigd niet zo zeer naar die superrijken te kijken. Ja, die zijn er en ja, die hebben bizar veel geld. Een deel van hen doet volgens mij ook het nodige aan liefdadigheid voor de wereld. Dat vind ik heel mooi , en eigenlijk niet meer dan logisch.

Ze hebben zoveel geld dat ze van gekkigheid niet weten wat ze ermee moeten doen - dan is het in mijn ogen bijna vanzelfsprekend dat je met een deel ervan goede dingen doet voor anderen. Het schopt wel lekker tegen de grote namen, maar wat heb je daaraan? 

Politieke keuzes

Het verbeteren van de grote ongelijkheid heeft uiteindelijk te maken met politieke keuzes in de hele wereld. Wereldwijd, daar kunnen jij en ik betrekkelijk weinig aan doen. Politieke keuzes in Nederland wel - daarop hebben wij invloed door onze stem.

Aandacht voor ongelijkheid

Oxfam Novib gaat vrijdag een levensgrote projectie plaatsen om aandacht te vragen voor ongelijkheid, je kunt meestemmen over de lokatie. Je zou misschien denken dat ik dus stem op de politiek, maar nee:

Poll Oxfam Novib - ongelijkheid

Ik koos voor het Nederlands publiek. Wij bepalen immers met z'n allen wie ons in Den Haag vertegenwoordigen. Bewustwording van het publiek lijkt mij zinvoller dan van de politici - ik denk dat die over het algemeen al bewuster zijn, afhankelijk van hun politieke overtuiging. Wat vind jij? 

Op de website van Oxfam Novib lees ik over Olivia, die er in Nigeria voor heeft gezorgd dat meisjes naar school blijven gaan. Hoe dan? Met eco-friendly en wasbaar maandverband. Prachtig toch?

Menstruatie-armoede in Nederland

Wist je dat er in Nederland ook vrouwen zijn die door hun geldgebrek geen menstruatieproducten kunnen kopen? Menstruatie-armoede noemen ze dat. Onvoorstelbaar voor mij, gelukkig, en voor jou misschien ook... toch is het zo. 

Het Armoedefonds heeft daarom Menstruatie Uitgifte Punten (MUP) opgezet (dat zijn er al 416), volgens het concept van de schattige minibiebjes die mensen aan huis opzetten - maar dan gevuld met maandverband en tampons. Prachtig initiatief, schrijnend dat het nodig is in ons rijke Nederland. 

Druppel op gloeiende plaat

Dit soort initiatieven vind ik dus prachtig. Op zichzelf is het natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Uiteindelijk zal het toch de politiek zijn die de ongelijkheid in de wereld - van superrijken tot menstruatie-armoede - moet verminderen.

Als iedereen iets doet...

In de tussentijd kun jij natuurlijk ook zelf iets doen. Door als vrijwilliger wat tijd te besteden aan een stichting die dingen doet voor mensen in armoede. Ik doe dat bijvoorbeeld als Hoofd Feestfabriek (oh, wat houd ik van die titel 😊) voor de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes.

Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes

Naast vrijwillige uren kun je de vele stichtingen ook steunen door te doneren. Acties op te zetten. Als iedereen iets doet om mensen in armoede onbaatzuchtig te helpen doet dat samen veel meer dan een druppel op de gloeiende plaat.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.