Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 18 januari 2022, 10:26 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #banken en verzekeraars

Ergens vorige maand stopte mijn Fitbit ermee. Of nee, het beeldscherm was niet meer leesbaar en tja... het is wel handig als je kunt zien hoe laat het is. Dus heb ik mezelf getrakteerd op een fancy decembercadeau: een smartwatch van Samsung.

Smartwatch Samsung Galaxy Watch4

Mails en appjes op m'n horloge

En ik ben er blij mee... deze doet wat de Fitbit deed (stappen en hartslag meten enzo), maar nog veel meer dan dat. Als er een WhatsAppje of mailtje binnenkomt voel ik dat aan m'n pols, dat vind ik dus leuk.

Bestellingen meteen zien

Helemaal nu ik mijn eigen product heb gemaakt en in de verkoop heb gezet: een bericht over een bestelling zie ik het liefst zo snel mogelijk. Wat voor product? Laat ik even ongegeneerd reclame maken voor m'n WachtVerzachters... mapjes met spelletjes om met kinderen te spelen als je ergens moet wachten. Spelletjes zonder spullen. Het is voor het eerst dat ik een fysiek product heb gemaakt en ik ben er intens trots op 😊.

WachtVerzachters: spelletjes voor als je moet wachten

Kan ik ook betalen met m'n smartwatch?

Terug naar die smartwatch. Wat ik er nog niet mee gedaan heb is betalen. Maar dat kán wel, dus wil ik wel even onderzoeken hoe dat werkt.

Ontwikkeling betalen in 2021

Ongetwijfeld werkt het ongeveer hetzelfde als betalen met je smartphone. En laat ik daar nou net nog niet eens aan gewend zijn... Ja, ik heb ingesteld dat ik in winkels kán betalen met m'n mobiel, maar heb het nog maar een paar keer gedaan. Sowieso kom ik niet heel veel in winkels - bestel bijna alles online. Daar ben ik niet de enige in, Betaalvereniging Nederland meldt dat het aantal betalingen op internet afgelopen jaar met 14% steeg

Factsheet betalingsverkeer 2021 | Betaalvereniging Nederland

In deze factsheet kun je ook zien dat van de contactloze betalingen een kwart inmiddels gebeurt zonder kaart - met de smartphone of smartwatch. Daarin loop ik dus niet voorop, want van mijn betalingen was dat láng niet een kwart.

Smartphone overslaan - direct naar watch

Als ik dan toch echt actief ga betalen met iets anders dan m'n pinpas - laat ik het dan meteen met m'n nieuwe smartwatch doen. Sla ik de telefoon gewoon over. Rabobank heeft een handig filmpje om te laten zien hoe dat werkt.

Tja, dat ziet er wel héél makkelijk uit. Makkelijker dan de app openen op m'n phone lijkt me. Na een paar keer stopte ik daarmee omdat het niet helemaal goed ging - en dan grijp je makkelijker terug op je pas (die toch in het hoesje van m'n phone zit).

Is mijn smartwatch geschikt om mee te betalen?

Alleen hebben ze het op de website van Rabobank alleen over de Fitbit en de Garmin smartwatch. Kon ik dan betalen met mijn oude Fitbit? Nou nee, dat geldt alleen voor nieuwere modellen. Maar mijn gloednieuwe Samsung Galaxy smartwatch moet dat toch wel kunnen? Want zo makkelijk als in het filmpje hierboven wil ik ook wel betalen...

Betalen met je smartwatch

Google Pay werkt wel... maar mijn banken niet

Het lijkt er sterk op dat ik nog even moet wachten. Op m'n watch kan ik namelijk wel de Google Pay app installeren (sinds kort) - alleen de banken waar ik een betaalrekening heb doen vooralsnog niet mee met Google Pay. Ik lees overal dat deze banken Google Pay ondersteunen: ABN AMRO, Adyen, Bitpanda, bunq, Curve, iCard, Monese, N26, PayrNet, Revolut, Swan, Viva Wallet, Wise en ZEN.COM. En daar heb ik dus niets aan.

Even geduld aub

Dus dat schiet niet op. Voor zover ik kan zien is er geen smartwatch-app voor de Rabo Wallet bijvoorbeeld, dus ik vrees dat ik nog even geduld moet hebben. Dan toch eerst maar wennen aan betalen met m'n smartphone...

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.