Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 20 januari 2022, 09:10 - Anneke Ranzato-Versloot
#inflatie #sparen #besparen #algemene rentes

Laten we het weer eens over inflatie hebben. En over de vraag wat dat met je spaargeld doet... krijg je een hogere rente door die hoge inflatie?

Inflatie rijst de pan uit

Vorige week bleek dat de inflatie de pan aan het uitrijzen is: 5,7% in december. Dat gaan we echt wel merken in onze portemonnee - als je die portemonnee tenminste enigszins in de gaten houdt. Nibud berekende dat een gemiddeld huishouden door de hogere prijzen € 40 per maand meer kwijt is. Gemiddeld, maar met uitschieters tot meer dan € 100 per maand. Simpelweg omdat allerlei zaken duurder zijn geworden.

Prijsexplosie voor voor energie

Het meest schokkende is de prijsontwikkeling van energie: gas, maar ook stroom is idioot veel duurder geworden. Dat lees je overal, maar hoe erg is het nou precies? BusinessInsider zette de prijzen van 1 juli en 1 januari even op een rij - dat vond ik zelf behoorlijk confronterend om te zien.

In vogelvlucht de gemiddelde prijzen (ze hebben ze per energieleverancier uitgewerkt):

Gemiddelde... 1 juli 2021 1 januari 2022
Gasprijs variabel (per m3, exclusief belastingen) € 0,27 € 1,43
Gasprijs 1 jaar vast (per m3, exclusief belastingen) € 0,34 € 1,19
Stroomprijs variabel (per kWh, exclusief belastingen) € 0,07 € 0,39
Stroomprijs 1 jaar vast (per kWh, exclusief belastingen) € 0,09 € 0,33

Dat vond ik best shocking om te zien, ook al weet je al tijden dat met name de gasprijzen zijn geëxplodeerd. Maar jemig: van € 0,27 naar € 1,43 - dat is meer dan 5x zoveel!

Kale prijzen en belastingen

Nu gaat het hier om kale gas- en stroomprijzen, en dat maakt wel verschil. De bijtelling van belastingen maakt dat de verhoudingen in de praktijk anders liggen. Bij gas bijvoorbeeld komt er 54 cent per kuub bij aan energie- en milieubelasting (ODE: opslag duurzame energie en klimaattransitie). Dat was bij de oude gasprijs het dubbele van de werkelijke gasprijs, nu in verhouding een stuk minder.

En dan komt er ook nog 21% btw bij. Dat is trouwens lekker binnentikken voor de overheid - veel meer btw binnenkrijgen door de hogere prijzen voor gas en stroom.

Energieprijzen werken overal door

Die hoge energieprijzen, daar blijft het natuurlijk niet bij. Allerlei producten en diensten worden daardoor ook duurder. Producenten en dienstverleners verbruiken zelf immers energie en berekenen de gestegen kosten door in hun prijzen aan de consument. En oh ja, daar betaal je ook weer btw over...

Persoonlijke inflatie

Kortom: alles wordt duurder, maar dat is geen nieuws. Zo'n berekening van het Nibud zegt me niet zo veel: het is immers heel verschillend per huishouden hoeveel last je hebt van de gestegen prijzen. Het ligt er maar net aan waar jij je geld aan uitgeeft. Eigenlijk heeft iedereen zijn of haar eigen 'persoonlijke inflatie'.

Daar heb ik het een paar maanden geleden nog uitgebreid over gehad in m'n blog Inflatie veroorzaakt prijsstijgingen? Welnee!

Ander uitgavenpatroon door corona

Sowieso is ons uitgavenpatroon in de afgelopen 2 jaar niet 'normaal', niet zoals het daarvoor was. Corona heeft daarin veel veranderd. Thuiswerken, winkelen op afspraak, maatregelen en lockdowns... dit alles zorgt bij de één voor een inkomensprobleem, de ander houdt hierdoor juist geld over. Dus hoe jouw persoonlijke inflatie eruit ziet - dat is waarschijnlijk vrij lastig te meten.

Flexibele uitgaven aanpassen

De vraag is ook in hoeverre dat interessant is. De ontwikkeling van de prijzen, daar kunnen jij en ik persoonlijk niet veel aan doen. Waar we ons geld aan uitgeven is wél een persoonlijke keuze. In ieder geval als  het gaat om flexibele uitgaven.

Eten en kleding

Is de broccoli veel duurder geworden? Dan kiezen we een andere groente. En kun je die nieuwe broek niet betalen? Dan blijf je gewoon wat langer in die oude broek lopen. Of je gaat naar de kringloopwinkel voor kleding.

Als broccoli te duur is

Duurzame keuzes door hoge gasprijs

Wordt gas te duur? Dan gaan we sneller overstag om van het gas af te gaan, of in elk geval minder gas te gebruiken door isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. In die zin is de hoge gasprijs ideaal voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Zou hier een complot achter zitten 😉? 

Uitgave niet of goedkoper doen

Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. De variabele, flexibele uitgaven zullen niet snel een probleem veroorzaken. Die zijn een keuze en kun je ook niet doen, of kiezen voor een goedkopere variant. Dat is dan ook dé manier om te zorgen dat je niet in de problemen komt door de hoge inflatie.

Weten wat je uitgeeft

Daarvoor moet je wel zo'n beetje weten waar jij je geld aan uitgeeft en hoe het zit met het prijsniveau daarvan. Hoeveel ruimte je hebt om hogere prijzen probleemloos op te vangen, zodat je niet opeens ontdekt dat je al tijden meer uitgeeft dan er binnenkomt. Of meer dan je wilt, waardoor je minder of helemaal geen geld kunt reserveren.

Kortom: die inflatie is niet leuk maar zolang jij je uitgaven goed in de gaten houdt en aanpast waar nodig, hoeft er niet veel aan de hand te zijn.

Rente omhoog?

Het positieve is dat er misschien eindelijk weer een beetje spaarrente uit gaat komen? De Europese Centrale Bank (ECB) wil nog niet erg meewerken, daar zijn ze ervan overtuigd dat de hoge inflatie tijdelijk is. Daarom passen ze de rente (nog) niet aan.

Kapitaalmarktrente & hypotheekrente

Ondertussen stijgt de kapitaalmarktrente wel al een tijdje - de hypotheekrente stijgt al vrolijk mee.

Rentewijzigingen hypotheken

Kapitaalmarktrente januari 2021 - 2022

Geldmarktrente & spaarrente

De spaarrente beweegt niet en dat is logisch: die hangt samen met de geldmarktrente, en daar is nou net die ECB zo leidend in. 

Actuele spaarrente

Spaarders kunnen dus nog niet juichen. In tegendeel: die hoge inflatie maakt dat het spaargeld snel minder waard wordt, want je kunt voor die euro's minder kopen. En dat wordt dus niet gecompenseerd met een mooie rente. Sterker nog - als je heel veel spaargeld hebt moet je er rente voor betálen.

Dus. Mooier kunnen we het niet maken. Ook niet makkelijker. Het is wat het is, het enige dat jij kunt doen is kijken naar de keuzes die je hebt - en daar het beste uithalen. Keuzes qua uitgaven en keuzes qua spaarrekening.

Oh en... op de hoogte blijven van wat er gebeurt!

Dat doe je via onze Updates in je mail...

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.