Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 28 januari 2022, 16:50 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

Het is voor veel huizenbezitters niet eenvoudig om te bepalen hoeveel jaar hypotheekrenteaftrek ze nog hebben. Zeker niet als er sprake is van verschillende hypotheekdelen die op verschillende momenten gestart zijn. Het wordt nog ingewikkelder als mensen die al een hypotheek hebben gehad een nieuw huis gaan kopen met een nieuwe partner. Je hebt dan verschillende keuzes die allemaal fiscale gevolgen hebben. Ik heb hier al vaker aandacht aan gegeven want het is/was echt complex. En een aantal zaken was ook niet helemaal duidelijk.

Het is dan ook mooi dat er vanaf 1 januari 2022 wat meer duidelijkheid is ontstaan. De Staatssecretaris van Financien heeft namelijk antwoord gegeven op verschillende vragen rond het berekenen van de resterende hypotheekrenteaftrek als er sprake is van het kopen van een andere woning door een starter en doorstromer of door twee doorstromers. Het probleem is alleen dat veel hypotheekadviseurs nog steeds niet weten hoe het precies werkt...

Uitgebreide toelichting

Fiscaliteiten zijn vaak complex en dat geldt helemaal voor dit onderwerp. Op de website IEX heb ik op 7 januari uitgebreid over dit onderwerp geschreven in de column Huizenbezitters opgelet: nieuwe berekeningen voor hypotheekadviseurs. In deze column staat ook een praktijk rekenvoorbeeld (PDF) om te laten zien wat er precies veranderd.

Weet de hypotheekadviseur hoe het zit?

Ik zal hier daarom niet ingaan op wat er precies gewijzigd is. Waar het mij om gaat is dat uit een kleine steekproef bij hypotheekadviseurs tijdens een opleiding is gebleken dat veel hypotheekadviseurs de benodigde berekeningen niet kunnen maken. Een huizenbezitter betaalt tegenwoordig al snel tussen de 3.000 en 4.000 euro voor een (ingewikkeld) hypotheekadvies. Het lijkt mij als het gaat om dit soort bedragen logisch dat de berekeningen dan ook 100% kloppen. En hier gaan de huizenbezitters natuurlijk (terecht) ook van uit.

Maar bij deze steekproef bleek dat maar 4% van de hypotheekadviseurs zelf aangeeft dat ze de benodigde verschillende berekeningen helemaal goed uit kunnen voeren. De vraag is nu wat de overige 96% gaat doen als een klant die voldoet aan bovenstaande criteria bij deze adviseurs komt. Vanuit de zorgplicht is een adviseur verplicht om dan aan zijn klant te vertellen dat hij / zij de berekening niet kan maken. Een doorverwijzing naar een collega is dan volgens mij nog de enige optie. Ik ben echter bang dat mijn collega's dit niet oprecht gaan vertellen aan hun klant!!

Kies de juiste adviseur

Mijn advies voor iedereen die met een nieuwe partner een koopwoning gaat kopen waarbij 1 van de 2 (of beide) al een koopwoning had is: vraag de hypotheekadviseur welke verschillende fiscale opties er zijn om met het hypotheekverleden om te gaan. Mocht de adviseur dan niet beginnen over zaken als de nieuwe berekening van de Wettelijke Regeling en de mogelijkheden van een Draagplichtovereenkomst, dan zou ik op zoek gaan naar een andere adviseur...

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.