Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDe hypotheekrentes stijgen, maar het effect op de huizenprijzen zal voorlopig beperkt zijn
In de maand januari is de hypotheekrente gestegen. Vrijwel alle banken in Nederland hebben hun hypotheekrentes verhoogd. Het gaat hier om verhogingen van maximaal een paar tienden van een procent.
Ook de komende tijd is de kans groot dat de hypotheekrente verder stijgt. De inflatie is op het ogenblik het grootste probleem. Er worden percentage genoemd van tussen de 4% tot 7%. Bij inflatie stijgen de prijzen en dit zorgt er dus voor dat het geld minder waard wordt.
Overzicht huidige hypotheekrentes
Wie mijn blogs regelmatig leest, zal weten dat ik de stijgende hypotheekrente niet erg vind. Een stijging van 0,5% zal naar mijn mening ook geen invloed hebben op de huizenprijzen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de schaarste op de huizenmarkt nog steeds groter wordt. Het aantal te koop staande woningen is historisch extreem laag en neemt maandelijks ook nog verder af. De vraag naar koopwoningen blijft groot, ondanks het feit dat er mensen stoppen met het zoeken naar een huis omdat zij geen enkele geschikte woning kunnen vinden.
De hypotheekrente bij 20 jaar vast (de meest gekozen rentevaste periode van dit moment) is nu rond de 1,3% voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De bruto maandlast bij een annuïteiten hypotheek van 300.000 euro is dan 1.007 euro. Veel mensen denken dat de maandlasten heel snel oplopen als de rente stijgt. Is dat wel zo?
In onderstaande overzicht heb ik de maandlasten voor een annuïteitenhypotheek van 300.000 euro berekend bij verschillende rentepercentages.
Pas als de hypotheekrente 0,7% stijgt, wordt de bruto maandlast 100 euro hoger! Ik hoef u niet uit te leggen dat een rentestijging van een paar tienden dus geen grote gevolgen zal hebben voor de huizenprijzen zo lang er zo veel mensen zijn die graag een huis willen kopen.
Bereken zelf online de maandlasten van een hypotheek
De inflatie kan wel gevolgen hebben voor huizenkopers / huizenbezitters. Dat geldt bijvoorbeeld voor huizenbezitters die willen gaan verbouwen. Zij zullen ondervinden dat de prijzen voor het materiaal dat gebruikt wordt bij een verbouwing en de uurtarieven van bouwvakkers hoger zijn geworden. Dit kan betekenen dat zij een hogere (verbouwings)hypotheek moeten afsluiten.
Als dan ook de hypotheekrente nog verder stijgt dan zal het verbouwingsplaatje dus duurder uitvallen. Iedere euro die verdient wordt, kan maar 1 keer worden uitgegeven. Als het uitgavenpatroon duurder wordt, zal er bezuinigd moeten worden. Of het inkomen moet hoger worden. Dit laatste is voor velen momenteel echter nog niet aan de orde daar de coronacrisis nog steeds niet voorbij is.
Ontvang maandelijks per mail onze gratis Update!
Nu aanmeldenHomefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.