Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 1 februari 2022, 16:49 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt #hypotheek #algemene rentes

In de maand januari is de hypotheekrente gestegen. Vrijwel alle banken in Nederland hebben hun hypotheekrentes verhoogd. Het gaat hier om verhogingen van maximaal een paar tienden van een procent.

Ook de komende tijd is de kans groot dat de hypotheekrente verder stijgt. De inflatie is op het ogenblik het grootste probleem. Er worden percentage genoemd van tussen de 4% tot 7%. Bij inflatie stijgen de prijzen en dit zorgt er dus voor dat het geld minder waard wordt.

Overzicht huidige hypotheekrentes

Stijging hypotheekrente, dalende huizenprijzen?

Wie mijn blogs regelmatig leest, zal weten dat ik de stijgende hypotheekrente niet erg vind. Een stijging van 0,5% zal naar mijn mening ook geen invloed hebben op de huizenprijzen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de schaarste op de huizenmarkt nog steeds groter wordt. Het aantal te koop staande woningen is historisch extreem laag en neemt maandelijks ook nog verder af. De vraag naar koopwoningen blijft groot, ondanks het feit dat er mensen stoppen met het zoeken naar een huis omdat zij geen enkele geschikte woning kunnen vinden.

Effect stijging rente op maandlasten

De hypotheekrente bij 20 jaar vast (de meest gekozen rentevaste periode van dit moment) is nu rond de 1,3% voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De bruto maandlast bij een annuïteiten hypotheek van 300.000 euro is dan 1.007 euro. Veel mensen denken dat de maandlasten heel snel oplopen als de rente stijgt. Is dat wel zo?

In onderstaande overzicht heb ik de maandlasten voor een annuïteitenhypotheek van 300.000 euro berekend bij verschillende rentepercentages.

  • Hypotheekrente 1,0% - bruto per maand 965 euro
  • Hypotheekrente 1,3% - bruto per maand 1.007 euro
  • Hypotheekrente 1,5% - bruto per maand 1.035 euro
  • Hypotheekrente 2,0% - bruto per maand 1.109 euro
  • Hypotheekrente 3,0% - bruto per maand 1.265 euro

Pas als de hypotheekrente 0,7% stijgt, wordt de bruto maandlast 100 euro hoger! Ik hoef u niet uit te leggen dat een rentestijging van een paar tienden dus geen grote gevolgen zal hebben voor de huizenprijzen zo lang er zo veel mensen zijn die graag een huis willen kopen.

Bereken zelf online de maandlasten van een hypotheek

Prijzen stijgen: verbouwen wordt duurder

De inflatie kan wel gevolgen hebben voor huizenkopers / huizenbezitters. Dat geldt bijvoorbeeld voor huizenbezitters die willen gaan verbouwen. Zij zullen ondervinden dat de prijzen voor het materiaal dat gebruikt wordt bij een verbouwing en de uurtarieven van bouwvakkers hoger zijn geworden. Dit kan betekenen dat zij een hogere (verbouwings)hypotheek moeten afsluiten.

Als dan ook de hypotheekrente nog verder stijgt dan zal het verbouwingsplaatje dus duurder uitvallen. Iedere euro die verdient wordt, kan maar 1 keer worden uitgegeven. Als het uitgavenpatroon duurder wordt, zal er bezuinigd moeten worden. Of het inkomen moet hoger worden. Dit laatste is voor velen momenteel echter nog niet aan de orde daar de coronacrisis nog steeds niet voorbij is.

Op de hoogte blijven van hypotheekrentes en huizenmarkt?

Ontvang maandelijks per mail onze gratis Update!

Nu aanmelden
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.