Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 3 februari 2022, 09:38 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting #sparen

Er is nieuws uit Den Haag over de compensatie voor de belasting op spaargeld. Of eigenlijk ook weer niet. Politici hielden gisteren in de Tweede Kamer een debat over het arrest van de Hoge Raad.

Teveel belasting betaald over spaargeld

Het hoogste rechtsorgaan van ons land oordeelde in december dat de belasting in strijd is met de wet, maar vooral dat de belastingplichtige die de zaak aanspande compensatie moet krijgen

Uitspraak Hoge Raad

Dat is natuurlijk wel een issue, want er zijn heel veel mensen die in de jaren 2017 en 2018 vermogensrendementsheffing betaalden over hun spaargeld. Die een soortgelijke zaak zouden kunnen aanspannen.

Kostbaar verhaal voor de staat

Als de staat al die mensen moet compenseren is dat een kostbaar verhaal. Bovendien geldt dit dan niet alleen voor die twee jaren. In de jaren daarna was het voor de spaarder echt niet beter, ook al is het fictieve rendement dan wel enigszins aangepast.

Aanpassing systeem duurt nog een tijd

En: het systeem is voorlopig nog niet veranderd. Het is allang uitgesproken dat ze naar een systeem van belastingheffing op basis van werkelijk rendement willen. Dat gaat natuurlijk niet even snel tussendoor - zo'n verandering heeft wel wat voeten in de aarde.

ICT problemen bij de Belastingdienst

De ICT-problemen bij de Belastingdienst maken het niet makkelijker, waardoor het kabinet er vanuit gaat dat een nieuwe vermogenstaks pas per 2025 kan worden ingevoerd. Tot het moment dat het aangepast is blijven de spaarders met recht op compensatie zich dan opstapelen. 

Kun je nog wel een belastingaanslag krijgen nu?

Ik vraag me zelfs af of de fiscus op basis van de huidige belastingregels nog wel een aanslag mag opleggen? Kunnen we wel aangifte doen vanaf 1 april over 2021, maar hoe werkt dat dan met de heffing in box 3? Krijg je dan een aanslag voor alleen box 1 en 2, en blijft box 3 buiten beschouwing?

Wie krijgt compensatie - en wie niet?

Qua compensatie is het nog even de vraag wie die gaat krijgen. Alleen de mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de aanslagen van 2017 en 2018, of alle mensen die in box 3 belasting betaalden? Voor de bezwaarmakers heeft de staatssecretaris beloofd om komende vrijdag duidelijkheid te geven.

Als je geen bezwaar hebt gemaakt...

Het verhaal is lastiger rondom degenen die géén bezwaar hebben gemaakt. Dat zijn er heel veel meer, ik ben er zelf ook zo één. Als het kabinet besluit ook deze groep te compenseren... dan komt daar én een hele berg werk, én een hele berg geld bij kijken.

Wie gaat dat betalen?

In het debat kwam vooral naar voren dat de dekking van het tekort dat hierdoor ontstaat moet komen uit de vermogensbelasting. Je kent het wel: de breedste schouders dragen de zwaarste lasten. Zowel D66 als ChristenUnie en CDA hanteren dit standpunt. Ook de staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst - Marnix van Rij - gaat hierin mee. De vraag is nog wel hoe dat dan zou moeten gebeuren.

Superjacht

Noodwetgeving nodig

Er zal noodwetgeving nodig zijn om iets te kunnen doen aan het enorme tekort dat bij de overheid zal ontstaan door het mislopen van de vermogensrendementsheffing in de komende jaren. Het gaat om zo'n 4 miljard euro per jaar... Om dat op te vangen zal noodwetgeving nodig zijn - van Rij verwacht begin april met voorstellen te komen en in mei duidelijkheid te kunnen geven. Ik ben benieuwd!

Progressieve belasting over vermogen

De linkse partijen (GroenLinks, PvdA, SP) roepen om een progressieve belasting over vermogen. Geen ingewikkelde heffing over het rendement dat je wel of niet behaalt, maar een heffing over het bedrag dat je aan vermogen hebt staan. Met een ruime vrijstelling van €100.000 per belastingplichtige, en daarboven een heffing van 1% die oploopt naarmate het vermogen groter is. Wie meer dan € 5 miljoen heeft zou dan 5% vermogensbelasting gaan betalen.

Ik ben bijzonder benieuwd wat de uitkomst gaat zijn van dit verhaal... 

Zullen we je op de hoogte houden?

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Sparen in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.