Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogCompensatie, noodwet en nieuwe vermogenstaks
Er is nieuws uit Den Haag over de compensatie voor de belasting op spaargeld. Of eigenlijk ook weer niet. Politici hielden gisteren in de Tweede Kamer een debat over het arrest van de Hoge Raad.
Het hoogste rechtsorgaan van ons land oordeelde in december dat de belasting in strijd is met de wet, maar vooral dat de belastingplichtige die de zaak aanspande compensatie moet krijgen.
Dat is natuurlijk wel een issue, want er zijn heel veel mensen die in de jaren 2017 en 2018 vermogensrendementsheffing betaalden over hun spaargeld. Die een soortgelijke zaak zouden kunnen aanspannen.
Als de staat al die mensen moet compenseren is dat een kostbaar verhaal. Bovendien geldt dit dan niet alleen voor die twee jaren. In de jaren daarna was het voor de spaarder echt niet beter, ook al is het fictieve rendement dan wel enigszins aangepast.
En: het systeem is voorlopig nog niet veranderd. Het is allang uitgesproken dat ze naar een systeem van belastingheffing op basis van werkelijk rendement willen. Dat gaat natuurlijk niet even snel tussendoor - zo'n verandering heeft wel wat voeten in de aarde.
De ICT-problemen bij de Belastingdienst maken het niet makkelijker, waardoor het kabinet er vanuit gaat dat een nieuwe vermogenstaks pas per 2025 kan worden ingevoerd. Tot het moment dat het aangepast is blijven de spaarders met recht op compensatie zich dan opstapelen.
Ik vraag me zelfs af of de fiscus op basis van de huidige belastingregels nog wel een aanslag mag opleggen? Kunnen we wel aangifte doen vanaf 1 april over 2021, maar hoe werkt dat dan met de heffing in box 3? Krijg je dan een aanslag voor alleen box 1 en 2, en blijft box 3 buiten beschouwing?
Qua compensatie is het nog even de vraag wie die gaat krijgen. Alleen de mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de aanslagen van 2017 en 2018, of alle mensen die in box 3 belasting betaalden? Voor de bezwaarmakers heeft de staatssecretaris beloofd om komende vrijdag duidelijkheid te geven.
Het verhaal is lastiger rondom degenen die géén bezwaar hebben gemaakt. Dat zijn er heel veel meer, ik ben er zelf ook zo één. Als het kabinet besluit ook deze groep te compenseren... dan komt daar én een hele berg werk, én een hele berg geld bij kijken.
In het debat kwam vooral naar voren dat de dekking van het tekort dat hierdoor ontstaat moet komen uit de vermogensbelasting. Je kent het wel: de breedste schouders dragen de zwaarste lasten. Zowel D66 als ChristenUnie en CDA hanteren dit standpunt. Ook de staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst - Marnix van Rij - gaat hierin mee. De vraag is nog wel hoe dat dan zou moeten gebeuren.
Er zal noodwetgeving nodig zijn om iets te kunnen doen aan het enorme tekort dat bij de overheid zal ontstaan door het mislopen van de vermogensrendementsheffing in de komende jaren. Het gaat om zo'n 4 miljard euro per jaar... Om dat op te vangen zal noodwetgeving nodig zijn - van Rij verwacht begin april met voorstellen te komen en in mei duidelijkheid te kunnen geven. Ik ben benieuwd!
De linkse partijen (GroenLinks, PvdA, SP) roepen om een progressieve belasting over vermogen. Geen ingewikkelde heffing over het rendement dat je wel of niet behaalt, maar een heffing over het bedrag dat je aan vermogen hebt staan. Met een ruime vrijstelling van €100.000 per belastingplichtige, en daarboven een heffing van 1% die oploopt naarmate het vermogen groter is. Wie meer dan € 5 miljoen heeft zou dan 5% vermogensbelasting gaan betalen.
Ik ben bijzonder benieuwd wat de uitkomst gaat zijn van dit verhaal...
Meld je aan voor onze maandelijkse Update Sparen in je mail!
Nu aanmeldenHomefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.