Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 4 februari 2022, 09:43 - Jos Koets
#huis kopen #hypotheek #huizenmarkt

Ik heb de laatste jaren veel geschreven over makelaars en taxateurs. En meestal niet op een positieve manier. En ik ben niet de enige: de afgelopen tijd zijn de makelaars en taxateurs niet zo goed in het nieuws gekomen. En dan druk ik me nog voorzichtig uit, want steeds minder mensen hebben nog vertrouwen in makelaars.

En dit laatste is natuurlijk lang niet altijd terecht. Niet alle makelaars maken er een rotzooi van en willen alleen zoveel mogelijk geld verdienen. Maar voordat het vertrouwen hersteld kan worden, moet er wel wat gebeuren in de makelaardij...

Makelaar is een vrij beroep

Volgens mij is de basis van het probleem dat iedereen morgen kan beginnen als makelaar. Je hoeft dus geen cursus te volgen en zelfs geen diploma te behalen. Dat trekt natuurlijk allerlei mensen aan die denken makkelijk geld te kunnen verdienen.

Er zijn op het ogenblik rond de 16.000 makelaars. In de afgelopen jaren is dit aantal met een paar duizend toegenomen. Nu het aantal te koop staande woningen steeds lager wordt, is het feitelijk vechten om een woning in de verkoop te krijgen. In mijn woonplaats Vlaardingen zijn diverse makelaars die maar 1 of zelfs helemaal geen woningen te koop hebben staan.

Wat is er eigenlijk fout gegaan met deze branche?

In 2001 zijn de wettelijke regels voor makelaars verdwenen. Dit is op initiatief geweest van Den Haag. Wat mij betreft hebben de branche organisaties (VBO en NVM) sindsdien teveel stil gezeten. Zij hadden kunnen leren van wat er op de markt van hypotheekadviseurs is gebeurd. In het verleden ontvingen hypotheekadviseurs provisie van banken en verzekeraars. Hypotheekadviseurs kregen bijvoorbeeld tot wel 40% provisie over de betaalde premie / koopsom als zij een woonlastenverzekering afsloten. U begrijpt dat heel veel hypotheekadviseurs een woonlasten verzekering hebben (geadviseerd) en afgesloten voor hun klanten.

Overheid ingegrepen op hypotheekmarkt

De overheid heeft op de hypotheekmarkt ingegrepen. Op dit moment wordt er geen provisie meer uitgekeerd. En nu blijkt ineens dat het aantal afgesloten woonlastenverzekeringen in de afgelopen jaren flink minder is geworden.

Om als hypotheekadviseur te werken, gelden tegenwoordig ook allerlei eisen. En hypotheekadviseurs hebben al jaren een zorgplicht tegenover hun klanten. Dit betekent onder andere dat hypotheekadviseurs hun verdiensten goed moeten kunnen onderbouwen. Het is dus niet mogelijk dat een hypotheekadviseur bijvoorbeeld 8.000 euro voor het adviseren en regelen van een hypotheek in rekening brengt.

Weinig toezicht op makelaars

Bij een makelaar zal niemand de hoogte van de courtage controleren. Hierdoor loop je het risico dat er makelaars zijn die veel te veel courtage in rekening brengen of op een niet integere manier omgaan met hun klanten. Ze zijn meer bezig om op een gemakkelijke manier leuk geld te verdienen dan om hun klanten goed te helpen. En als dat dan naar buiten komt, straalt dat negatief af op alle makelaars.

Waar blijven de nieuwe regels?

Het stilzitten van de branche organisaties heeft er volgens mij dus mede voor gezorgd dat de goede makelaars nu de dupe zijn. Je hoort wel eens verhalen dat er ingegrepen gaat worden in deze markt en dat er nieuwe regels gaan komen. Maar tot nu toe heb ik nog geen concrete plannen gezien. Dit betekent volgens mij dat ook de komende tijd er meer slecht nieuws naar buiten gaat komen over deze branche.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.