Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogBesparen en budgetteren om voor grip op je geld
De berichten over hoge inflatie vliegen je om de oren. Je kunt er niet omheen: heel veel dingen worden duurder en dat ga je natuurlijk een keer merken in je portemonnee.
Hoe erg je het merkt? Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke uitgavenpatroon. Ik noem het ook weleens 'jouw persoonlijke inflatie'. Dus niet de vraag hoeveel 'men in het algemeen' kan kopen van een x-aantal euro's, maar hoeveel jij persoonlijk kunt kopen van jouw inkomen. Van de dingen die jij normaal koopt en wilt kopen dus, en dat is niet per se waar de gemiddelde Nederlander geld aan uitgeeft.
Maar goed, laten we er vanuit gaan dat je er last van hebt dat de prijzen stijgen. Dat je niet zo ruim in je inkomen zit dat je er niet of nauwelijks iets van merkt. Dan is het een goed idee om op tijd actie te ondernemen - om te voorkomen dat je te lang teveel uitgeeft en in de problemen komt.
Wat voor actie moet dat dan zijn? Wat kun je doen om die problemen voor te zijn? Het begint allemaal bij inzicht. Weten wat er bij jou binnenkomt en waar je dat binnenkomende geld aan uitgeeft. Het is misschien niet de leukste klus, wel een belangrijke als je met dit onderwerp aan de slag gaan.
Ik merk dat ik schrijf 'dit onderwerp'. Alsof ik de term 'besparen' wil vermijden. Waarom is dat? Interessante vraag... waarschijnlijk omdat 'besparen' voor veel mensen een negatieve klank heeft. Besparen is immers minder uitgeven en tja, minder uitgeven betekent dan misschien wel dat je leven minder leuk wordt.
Juist daarom is dat inzicht zo belangrijk. In de praktijk is het bij heel veel mensen mogelijk om minder geld uit te geven zonder dat het leven minder leuk wordt. Ga je in het wilde weg zoveel mogelijk besparen, dan is die kans veel groter. Dan ga je bij elke uitgave denken 'is dit wel nodig?' en bij het antwoord 'nee' of 'niet echt' kies je ervoor het niet te doen.
Dat is een manier en zal voor de korte termijn zeker werken. Bij de dagelijkse boodschappen, als je op pad gaat of online aan het rondkijken bent is het heus een goed idee om je af te vragen of een uitgave nodig is. Alleen: als je dat de hele tijd en teveel gaat doen is het niet heel relaxed leven.
Goed weten wat er binnenkomt en welke ruimte je hebt om geld uit te geven geeft meer ontspanning. En daarvoor moet je dus eerst bepalen hoe groot die ruimte is. We hebben het dan natuurlijk over budgetten, maar ook dat is weer zo'n woord dat voor veel mensen een negatieve klank heeft.
Laat ik er even vanuit gaan dat jij aan de slag wilt om jouw financiële positie onder controle te houden, ondanks de hoge inflatie. Om niet opeens ergens in de toekomst te moeten concluderen dat je eerder had moeten ingrijpen. Bijvoorbeeld omdat je opeens ziet dat jouw spaargeld flink geslonken is zonder dat je er iets groots van hebt gekocht. Of dat je elke maand een beetje eerder rood komt te staan en tegen je limiet aanloopt.
Het begint dus met inzicht, met weten hoe het zit. Daarvoor heeft het Nibud hartstikke handige tools. Kijk maar eens naar het stappenplan: In 4 stappen grip op geld. En als je dan toch op de Nibud-site bent, kijk dan zéker even verder rond naar de vele tips en tools die ze voor je hebben!
Vergeet bij jouw onderzoek niet om ook te kijken naar de mogelijkheden qua inkomsten. Bij besparen denk je al snel aan 'minder uitgeven' - maar 'meer ontvangen' is ook een manier om beter uit te komen met je geld, of meer over te houden.
Zijn er voor jou misschien mogelijkheden om extra geld te verdienen? Er zijn talloze vacatures, diverse branches zoeken zich suf naar mensen - dus wie weet liggen daar kansen voor je? Dan hoef je minder te sleutelen aan de kant van je uitgaven!
Aan de kant van de uitgaven zeg ik: start bij de uitgaven waarvan je weinig tot niets merkt. Minder uitgeven aan je hypotheek, lening of verzekeringen bijvoorbeeld... daar hoef je niets voor te laten, wel even wat doen: uitzoeken hoe het slimmer kan.
De kosten van energie zijn een hot topic nu natuurlijk - en ook daar geldt dat je met slimme keuzes heel ver kunt komen. Vaker de fiets pakken in plaats van de auto, dat is nog gezond ook. Een trui en sloffen aantrekken als je het fris vindt in huis, dan hoeft de verwarming niet hoger. Dat soort dingen.
Begin dus met zoeken naar slimme besparingen en naar uitgaven die voor jou niet zo belangrijk zijn. Dat is voor iedereen anders. De één wil absoluut niet beknibbelen op kleding, de ander vindt boeken veel belangrijker. Maak daarin jouw eigen persoonlijke keuzes en bestrijd op die manier jouw eigen persoonlijke inflatie!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.