Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 9 februari 2022, 09:07 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Verduurzamen, het is overduidelijk een hot topic de laatste tijd. De hoge gasprijzen werken hier goed aan mee natuurlijk. Toch blijkt dat veel woningeigenaren er nog niet mee bezig zijn. Hoe zit dat?

Geen geld of geen zin

Gisteren presenteerde De Nederlandsche Bank (DNB) een analyse over het verduurzamen van eigen huizen. Daaruit bleek dat één op de vijf huizenbezitters een investering in verduurzaming niet kan betalen uit spaargeld en het benodigde geld ook niet kan lenen. Wie het geld wel heeft voelt lang niet altijd de behoefte om om die euro's ook werkelijk in het verduurzamen van de eigen woning te steken.

Voorlichting en gerichte prikkels

Dus, concludeert DNB: de overheid moet huishoudens met betere voorlichting en gerichte prikkels helpen om te verduurzamen.

Moet ik een keer naar kijken

Ja, ons huis kan ook nog wel verder verduurzaamd worden - dat weet ik wel zeker. We hebben dan wel zonnepanelen, maar de isolatie laat te wensen over. Informatie hierover leg ik wel apart om ernaar te kijken, maar dat laat ik ook wel weer lang liggen. Laatst kregen we van de gemeente een soort meetkaart toegestuurd waarmee we kunnen meten op welke plekken in ons huis isolatie zinvol zou zijn. Dan ben ik wel echt van plan daar iets mee te doen, maar heb dat ondertussen nog niet gedaan.

Zonnepanelen

Perfecte moment voor investering

Qua financiering is nú het perfecte moment om geld in verduurzaming te steken. De spaarrente is nul of bijna nul, de hypotheekrente nog steeds bizar laag. Je gaat geen rente mislopen als je er spaargeld voor gebruikt. En geld lenen via de hypotheek is gewoon heel goedkoop. Neem de subsidies nog even mee in je overweging, plus het voordeel van de lagere energierekening... ik geloof best dat het financieel aantrekkelijk genoeg is.

En als je toch met je hypotheek aan de slag gaat... kun je misschien nog net het dalniveau van de rente benutten voor het oversluiten van jouw huidige hypotheek?

Check de hypotheekrente

Tekort aan financiële prikkels

DNB schrijft: "Niet de beschikbaarheid van financiering maar een tekort aan financiële prikkels lijkt hier het knelpunt voor huiseigenaren." Dat geloof ik op zich wel - je weet nooit zeker of je de investering eruit haalt. Aan de andere kant zijn er subsidies en regelingen, maar daar moet je dan wel wat over weten. Voorlichting is er genoeg, maar die komt alleen aan bij mensen die het willen weten.

Gedoe als drempel

Toch speelt bij mij ook nog iets anders mee: het gedoe. Eerst uitzoeken wat er moet gebeuren, dan uitzoeken wat dat gaat kosten, vergelijken, dan een bedrijf kiezen dat het gaat doen, dan de rompslomp in huis... daar moet je allemaal maar zin in hebben. Het lijkt een beetje op het kiezen van een nieuwe zorgverzekering, maar dan zonder deadline én met gedoe in huis. Hoe makkelijk en snel en rommelloos aanbieders ook roepen dat het is - je krijgt sowieso werklui over de vloer.

Isolatie van je huis

Druppel op gloeiende plaat voor de wereld

Dan kom je op het punt waarop je de verduurzaming van jouw eigen huis als een druppel op de gloeiende plaat ziet voor de wereld. Ook al wéét je wel dat iedere actie er één is, dat wil niet zeggen dat je ook bereid bent de moeite te doen en het geld te investeren.

Afweging van persoonlijke belangen

Het afwegen van de persoonlijke belangen (financieel voordeel tegenover gedoe) is dan waar het vooral om draait. Zolang het verlagen van de energierekening dan ook weer niet zo belangrijk is - omdat je iedere maand prima uitkomt met je inkomen en uitgaven... dan is het gedoe opeens een grote drempel.

Als de overheid iets aan het gedoe zou doen...

Zou de overheid niet ook iets aan het gedoe kunnen doen? Niet dat ze dat niet proberen... brieven van de gemeente over isolatieadvies enzo, die zie ik ook wel langskomen. Ze komen gezellig op dat stapeltje voor 'een keer in verdiepen'. Het stapeltje dat ik vervolgens zorgvuldig negeer omdat er altijd wel iets leukers of interessanters of belangrijkers is om me mee bezig te houden.

Stapel papieren om naar te kijken

Alle rompslomp uit handen geven

Wat zou mij nou kunnen aanzetten tot het verder verduurzamen van ons huis? Misschien als alles voor me geregeld wordt door een partij die ik goed kan vertrouwen en waarbij ik daar dan niet heel veel geld voor hoef te betalen. Voor dat regelen dan, dat de maatregelen geld kosten is logisch. En het liefst nog dat wij niet thuis zijn als het werk gedaan wordt. 

Stel je niet aan: gewoon aan de slag!

Terwijl ik dit schrijf denk ik ook wel: stel je niet aan Anneke, ga er gewoon mee aan de slag. Dus misschien moet iedere woningbezitter maar verplicht worden om een stuk te schrijven over verduurzamen? Of er een presentatie over voorbereiden?

Onzin natuurlijk - maar je erin verdiepen zet je wel aan het denken. En zal vast ook eerder leiden tot het zetten van echte stappen. Gooi er nog een deadline in zoals bij zorgverzekeringen en wie weet wat het effect is...

Start bij Verbeterjehuis.nl

Een goede start is om eens rond te kijken op Verbeterjehuis.nl. Ga ik doen - jij ook?

Verbeterjehuis.nl

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.