Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Valentijnsdag en je financiële DNA

Zegt wat je uitgeeft iets over jouw liefde?

Zegt wat je uitgeeft iets over jouw liefde?

Het is 14 februari – Valentijnsdag. Doe jij er iets mee? En in het kader van HomeFinance… wat mag het kosten? Rozen van 7 euro per stuk… waarom zou je? Daar ben ik niet rozemantisch genoeg voor denk ik. 

Roos voor Valentijnsdag

Verschillende werelden in onze wereld

Ik besef me steeds meer dat er in onze wereld verschillende werelden zijn. Werelden waarin dingen gebeuren waar jij je niets bij kunt voorstellen, omdat je in een andere wereld leeft. Je ziet de wereld van anderen wel, maar tegelijk ook weer niet. 

Gedrag en omgaan met geld

Daarbij gaat het om bijvoorbeeld om gedrag – dat er werelden zijn waarin mensen het normaal vinden om andere mensen te beschadigen, pijn te doen, te benadelen. Maar ook om een volkomen andere manier van omgaan met geld. Zelf ben ik niet zo goed in veel geld uitgeven. Vind ik. Tegelijk zullen er genoeg mensen zijn die sommige aankopen van mijn raar en onnodig vinden. Zoals ik dat ook heb richting anderen. 

Financieel DNA

Het gaat daarbij niet zo zeer om hoeveel geld je hebt. Het is een houding, een gevoel dat je hebt rondom geld uitgeven, en ook bij geld verdienen. Het wordt ook wel je ‘financiële DNA’ genoemd, jouw financiële persoonlijkheid. Daar is ook een heel boek over geschreven door Hugh Massie : Financial DNA – met een bedrijf erachter. Ik zal je niet vermoeien met de details, er is genoeg over te vinden op internet.

Wel aardig om even naar de 4 financiële DNA-types te kijken:

  1. Trendsetter
    Geeft graag geld uit aan de nieuwste gadgets, luxe en dure spullen. Spaart daarvoor maar zal er net zo makkelijk geld voor lenen. 
  2. Levensgenieter
    Heeft geen idee van wat er binnenkomt en uitgaat. Geeft niet zo zeer geld uit aan luxe en dure spullen, maar doet wel graag leuke en gezellige dingen. Staat daardoor regelmatig rood.
  3. Toekomstplanner
    Vindt controle belangrijk – wil onafhankelijk zijn en weet precies wat er binnenkomt en weer uitgaat aan geld. Geeft niet teveel uit en spaart voor onvoorziene uitgaven.
  4. Regelaar
    Gaat bewust met geld om maar geniet er zelf te weinig van. Vindt luxe en dure spullen niet belangrijk, geeft liever geld aan goede doelen. 

Tja. Wat ben ik? Niet per se 100% één van deze types. Trendsetter valt af, daar heb ik helemaal niets van. Luxe en dure spullen doen mij niets, ik begrijp ook oprecht niet waarom mensen daar zo veel geld aan uitgeven. 

Regelaar … denk ik

Toekomstplanner en regelaar lijken behoorlijk op elkaar vind ik, maar nee – ik weet niet precies wat er binnenkomt en hoeveel we waaraan uitgeven. Maar: ik zou het wel weten als dat nodig was, dus denk ik dat ik te typeren ben als Regelaar.

Financiële opvoeding

Hier komt absoluut de financiële opvoeding ook om de hoek kijken. In welke wereld je bent opgegroeid qua geldgedrag, dat doet veel met hoe je zelf omgaat met geld. Ook de mensen met wie je omgaat na je jeugd hebben invloed: jouw geldhouding vermengt zich ook weer met die van je partner bijvoorbeeld.

Pakjes op Valentijnsdag

Geldhouding vermengen met je partner

Ik ben makkelijker geworden met geld uitgeven sinds wij samen zijn, hij is juist wat meer op geld gaan letten. En onze kinderen? Die groeien op in onze geldwereld. Ik denk – en hoop – met een ontspannen, maar bewuste houding ten opzichte van geld.

Cadeau zegt niets over liefde

Terug naar Valentijnsdag. De manier waarop mensen omgaan met  het geven van cadeaus zegt veel over hun geldhouding. Ik zal niet snel een heel luxe of duur cadeau geven… dat zegt niets over hoe lief ik de ander vind. Dat komt door m’n financiële DNA!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek