Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogBanen liggen voor het oprapen
De media schreeuwen het van de daken: personeelstekorten! In allerlei branches staan ze te springen om personeel dat ze nergens kunnen vinden. De horeca en kinderopvang zijn maar twee voorbeelden - maar er zijn er nog veel meer. ABN AMRO geeft aan dat eind januari bijna 16% van alle vacatures onvervulbaar is. Zes-tien procent... De werkloosheid was in het vierde kwartaal van 2021 gedaald tot 3,8%.
Of zoals het CBS meldt: de arbeidsmarkt is nog krapper! Er zijn meer vacatures dan werklozen. Ja écht: 378.000 vacatures en 370.000 werklozen. Oftewel: 105 vacatures per 100 werklozen. Kortom: de banen liggen voor het oprapen, werkgevers weten niet waar ze het zoeken moeten om personeel te vinden.
Werknemers kunnen nu leuk onderhandelen over hun salaris. Dat is ook wel nodig met de bizarre inflatie, zou je zeggen. Aan de andere kant: als bedrijven veel hogere lonen moeten gaan betalen krijg je weer het effect dat de prijzen daardoor opgedreven worden.
Je zou je bijna gaan afvragen waarom er nog werklozen zijn. Ik weet natuurlijk ook wel dat dit een suffe vraag is: het heeft altijd te maken met de match tussen vraag en aanbod. Niet elke beschikbare baan is passend voor elke werkloze, natuurlijk niet. Dus zijn er mensen die op zoek zijn naar een baan en die toch niet kunnen vinden, hoeveel vacatures er ook zijn.
De vraag is op welk moment je dan jouw criteria gaat bijstellen. Wanneer je toch aan de slag gaat in de horeca, ook al wil je eigenlijk iets heel anders doen. Dat betekent niet dat je jouw wensen naar de prullenbak verwijst - je kunt toch gewoon doorzoeken naar die ideale baan?
Het is wel bizar, wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd. Weet je nog - toen corona losbarstte, in maart 2020? Hoe we voorzagen dat er enorme problemen zouden ontstaan voor ondernemers, en daarmee de kans op veel werklozen? De problemen voor ondernemers zijn er zeker. Er zijn ook zeker bedrijven aan onderdoor gegaan. Toch is die coronaschade beperkt: door de coronasteun van de overheid zijn de meesten wel overeind gebleven. Ondertussen zijn ze echter wel personeel kwijtgeraakt. Dus moeten ze nu weer hard op zoek naar mensen.
Zou het beeld van al die vacatures hierdoor niet vertekend zijn? In de zin van dat nu allerlei bedrijven vacatures hebben openstaan - terwijl ze in de basis niet heel gezond zijn? Ze wellicht niet eens meer hadden bestaan als corona er niet was geweest? De steun was nodig en terecht, daar is geen discussie over.
Toch ben ik er wel van overtuigd dat de steun ook bedrijven overeind heeft gehouden die onder normale omstandigheden al omgevallen zouden zijn. Dat er ondernemers zijn die nog als ondernemer opereren terwijl ze anders misschien allang weer in loondienst zouden zijn. Er zijn nu dus ondernemers die nog ondernemer zijn, die anders wellicht beschikbaar waren voor een baan in loondienst. Plus dat die overeind gehouden bedrijven nu dus weer vacatures hebben.
Anyway - is werkloos zijn nog nodig? Ik zou bijna zeggen: niet als je bereid bent om al het werk op te pakken dat je kunt krijgen. Natuurlijk weet ik dat dit kort door de bocht is, en dat niet iedereen zonder werk in de horeca of in een winkel aan de slag wil.
Aan de andere kant... als je langer werkloos bent en je kunt niets vinden dat echt in jouw straatje past, dan ben ik wel van mening dat je dan gewoon moet aanpakken wat je kunt krijgen. En nu de banen voor het oprapen liggen moet dat dus geen probleem zijn.
Heb je te weinig geld maar wel tijd? Dan is een (extra) baantje ook een idee om jezelf wat meer financiële ruimte te geven. Of om je buffers weer aan te vullen, als die de laatste tijd geslonken zijn. Bedrijven staan te springen om jou te betalen voor je uren!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.