Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 16 februari 2022, 08:30 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige

De media schreeuwen het van de daken: personeelstekorten! In allerlei branches staan ze te springen om personeel dat ze nergens kunnen vinden. De horeca en kinderopvang zijn maar twee voorbeelden - maar er zijn er nog veel meer. ABN AMRO geeft aan dat eind januari bijna 16% van alle vacatures onvervulbaar is. Zes-tien procent... De werkloosheid was in het vierde kwartaal van 2021 gedaald tot 3,8%.

Banen liggen voor het oprapen

Of zoals het CBS meldt: de arbeidsmarkt is nog krapper! Er zijn meer vacatures dan werklozen. Ja écht: 378.000 vacatures en 370.000 werklozen. Oftewel: 105 vacatures per 100 werklozen. Kortom: de banen liggen voor het oprapen, werkgevers weten niet waar ze het zoeken moeten om personeel te vinden.

Spanning op de arbeidsmarkt - CBS Q4 2021

Salarisverhoging & inflatie

Werknemers kunnen nu leuk onderhandelen over hun salaris. Dat is ook wel nodig met de bizarre inflatie, zou je zeggen. Aan de andere kant: als bedrijven veel hogere lonen moeten gaan betalen krijg je weer het effect dat de prijzen daardoor opgedreven worden.

Waarom zijn er nog werklozen?

Je zou je bijna gaan afvragen waarom er nog werklozen zijn. Ik weet natuurlijk ook wel dat dit een suffe vraag is: het heeft altijd te maken met de match tussen vraag en aanbod. Niet elke beschikbare baan is passend voor elke werkloze, natuurlijk niet. Dus zijn er mensen die op zoek zijn naar een baan en die toch niet kunnen vinden, hoeveel vacatures er ook zijn.

Criteria bijstellen als je werkloos bent

De vraag is op welk moment je dan jouw criteria gaat bijstellen. Wanneer je toch aan de slag gaat in de horeca, ook al wil je eigenlijk iets heel anders doen. Dat betekent niet dat je jouw wensen naar de prullenbak verwijst - je kunt toch gewoon doorzoeken naar die ideale baan?

Coronaschade beperkt

Het is wel bizar, wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd. Weet je nog - toen corona losbarstte, in maart 2020? Hoe we voorzagen dat er enorme problemen zouden ontstaan voor ondernemers, en daarmee de kans op veel werklozen? De problemen voor ondernemers zijn er zeker. Er zijn ook zeker bedrijven aan onderdoor gegaan. Toch is die coronaschade beperkt: door de coronasteun van de overheid zijn de meesten wel overeind gebleven. Ondertussen zijn ze echter wel personeel kwijtgeraakt. Dus moeten ze nu weer hard op zoek naar mensen.

Talloze vacatures in Nederland

Vertekend beeld door coronasteun?

Zou het beeld van al die vacatures hierdoor niet vertekend zijn? In de zin van dat nu allerlei bedrijven vacatures hebben openstaan - terwijl ze in de basis niet heel gezond zijn? Ze wellicht niet eens meer hadden bestaan als corona er niet was geweest? De steun was nodig en terecht, daar is geen discussie over.

Overeind gehouden door steun

Toch ben ik er wel van overtuigd dat de steun ook bedrijven overeind heeft gehouden die onder normale omstandigheden al omgevallen zouden zijn. Dat er ondernemers zijn die nog als ondernemer opereren terwijl ze anders misschien allang weer in loondienst zouden zijn. Er zijn nu dus ondernemers die nog ondernemer zijn, die anders wellicht beschikbaar waren voor een baan in loondienst. Plus dat die overeind gehouden bedrijven nu dus weer vacatures hebben.

Is werkloos zijn nog nodig?

Anyway - is werkloos zijn nog nodig? Ik zou bijna zeggen: niet als je bereid bent om al het werk op te pakken dat je kunt krijgen. Natuurlijk weet ik dat dit kort door de bocht is, en dat niet iedereen zonder werk in de horeca of in een winkel aan de slag wil.

Werken in de horeca

Aanpakken wat je kunt krijgen

Aan de andere kant... als je langer werkloos bent en je kunt niets vinden dat echt in jouw straatje past, dan ben ik wel van mening dat je dan gewoon moet aanpakken wat je kunt krijgen. En nu de banen voor het oprapen liggen moet dat dus geen probleem zijn.

Extra baantje voor meer geld

Heb je te weinig geld maar wel tijd? Dan is een (extra) baantje ook een idee om jezelf wat meer financiële ruimte te geven. Of om je buffers weer aan te vullen, als die de laatste tijd geslonken zijn. Bedrijven staan te springen om jou te betalen voor je uren!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.