Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Gasverbruik bijna 600 euro in één maand?!

Besparen op energieverbruik en andere uitgaven

Besparen op energieverbruik en andere uitgaven

Het geeft heerlijk alarmerende krantenkoppen: het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de energieprijzen. De eigen CBS-kop: ‘Prijs van energie 86 procent hoger‘. Dat is misschien nog wat abstract, dus maken sommige media het wat concreter:

  • Gasrekening explodeert: ‘Hier valt niet tegenop te bezuinigen’
  • Gasperikelen: extra trui, niet meer in bad en nieuwe auto op lange baan
  • Stijging energieprijzen veel hoger dan gedacht: 86 procent omhoog
  • Energieprijzen schieten omhoog, geen toename betaalachterstanden
  • CBS: energierekening dit jaar gemiddeld 1.300 euro hoger
  • Energienota dit jaar ongekend hard omhoog

De strekking is duidelijk. En geen verrassing natuurlijk – we hadden het allang gezien in de exploderende inflatie. Maar goed, inflatie is misschien een ver-van-je-bed cijfer, jouw eigen energierekening is heel dichtbij.

Energierekening bijna verdubbeld

Een stijging van 86 procent, dat kun je grofweg vertalen naar een verdubbeling. Waar komt dat cijfer vandaan? Eigenlijk heel eenvoudig. Het CBS heeft gekeken naar de energietarieven op 1 januari 2021 en die op 1 januari 2022. Dit was de uitgebreide uitkomst:

Energierekening 2021-2022 CBS.nl

Wat je ziet is dat de rekening bij een gelijkblijvend gebruik uiteindelijk stijgt met € 1.321 naar een totaal van € 2.800. Dat is inderdaad een stijging van 86%. Hierbij is al rekening gehouden met de compensatie van de overheid.

CBS berekent gemiddelde

Natuurlijk geldt die stijging niet voor iedereen, het is een gemiddelde. Er zullen dus mensen zijn die te maken krijgen met een grotere stijging en ook huishoudens waar de rekening veel minder omhoog gaat. Het ligt er maar net aan hoe jouw energieverbruik eruit ziet – en wat voor soort energiecontract je hebt.

Soort contract: variabele of vaste tarieven

De berekening is uitgegaan van variabele tarieven. Lang niet iedereen heeft een energiecontract met variabele prijzen: de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft ergens vorig jaar uitgezocht dat ruim de helft van de Nederlanders een contract heeft met een langere looptijd. Als jouw energietarief voor langere tijd vaststaat heb je geen last van de stijging van de energieprijzen – totdat het contract afloopt.

Energierekening

Grote verschillen tussen leveranciers

Bovendien zijn de verschillen tussen energieleveranciers groot qua tarieven. Een logische conclusie is dat het een slim plan is om weer eens aan de slag te gaan met het vergelijken van de energietarieven. Ik merk dat ik daar nu wat aarzelend in ben. Overstappen naar een kleine, onbekende naam zou ik nu dus niet doen. Er zijn immers al wat van die partijen over de kop gegaan en dan zit je opeens bij een dure leverancier.

Gelukkig niet overgestapt naar Neosmart

Vorig jaar in juni was ik bijna overgestapt naar Neosmart. Dat heb ik uiteindelijk toch niet gedaan omdat ik even wilde wachten tot na de tariefswijziging van juli 2020. Daarna heb ik het laten zitten en dat was achteraf niet zo’n verkeerde beslissing: in december 2021 is de leveringsvergunning voor gas en elektriciteit op verzoek van Neosmart ingetrokken door de ACM. Zoals dat voor wel meer van de kleine namen is gebeurd.

Wat gaat Poetin doen?

We weten niet wat er gaat gebeuren in de wereld. Als Rusland inderdaad oorlog gaat voeren in de Oekraïne … en wat die gekke Poetin nog meer van plan is? … wat dat dan weer gaat doen met onze gasprijzen? Ik maak me er niet druk over – dat heeft toch geen zin – maar zal nu dus niet snel kiezen voor een overstap naar een kleine energieleverancier. Heb meer de neiging om te blijven zitten waar we zitten.

Ons gasverbruik… shock!

Wij hebben wel een variabel contract, dus ik dacht: laat ik eens kijken of ik kan zien wat er bij ons gebeurt met de kosten van energie. We krijgen keurig elke maand een mailtje dus dat is eenvoudig. En dat was wel even schrikken: de kosten van ons gasverbruik in januari bijna € 600 ?!?!

Energie verbruik van je huis

Kosten zitten in de verwarming

Die schrik zwakte al af toen ik naar januari 2021 keek – ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nooit serieus op let – en het toen ook wel meer dan € 400 was. Een forse stijging, dat zeker, maar het is niet dat elke maand er zo uitziet. Het is duidelijk dat het grootste verbruik van gas in de verwarming zit, want de zomer verbruiken we heel weinig.

Isolatiemaatregelen goed idee?

Het kan wel een reden zijn om binnenkort toch maar serieus naar die isolatiemaatregelen te gaan kijken. Wij stoken ons huis niet heel warm maar verbruiken dus toch heel fors, en dat komt ongetwijfeld door een gebrekkige isolatie. 

Zorgen als je al krap zit

Nu hebben wij de mazzel dat we niet krap zitten, dus niet in de stress hoeven te schieten van dit soort ontwikkelingen. Zit je dat wel – dan kan ik me heel goed voorstellen dat deze ontwikkeling veel zorgen geeft. Dat je moet gaan zoeken naar manieren om de eindjes aan elkaar te knopen. Om te zorgen dat je niet in de problemen komt met de jaarafrekening van jouw energieleverancier. 

Achterstanden komen er echt wel

Want het is wel leuk dat ze zeggen dat er nog geen toename is van betalingsachterstanden – maar die kan natuurlijk wel komen. Ik zou bijna zeggen: zál wel komen, dat kan bijna niet anders bij zo’n heftige ontwikkeling van de tarieven. Het is in elk geval verstandig om – als je dat nog niet deed – heel actief op je energieverbruik te gaan letten, daarop te besparen wat je kunt en ook goed naar jouw andere uitgaven te gaan kijken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek