Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogBelemmerd betalingsverkeer en hogere gasprijzen
SWIFT - opeens is het een hot topic in het nieuws. Het bestaat al heel lang - en toch heb ik er in mijn 15-jarig bloggersbestaan nog nooit iets over geschreven volgens mij.
Het was tot nu toe zo'n oninteressant gegeven, een systeem dat er gewoon is maar waar je verder geen aandacht aan besteedt. Ja, in opleidingen. Tijdens mijn studie heb ik er bij het vak International Banking ongetwijfeld het nodige over geleerd. In mijn stage bij de Duitse Commerzbank heb ik vást ook wel wat met SWIFT gedaan - met telexen en faxen toen nog... En ook in de bankopleidingen wordt er natuurlijk aandacht aan besteed. Verder is er nooit een reden geweest om er iets over op te schrijven.
Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland is SWIFT opeens een belangrijk onderwerp in het nieuws. Want het is een belangrijk wapen tegen de Russen. Waar de EU eerst nog terughoudend was zijn ze er nu uit: SWIFT gaat op slot voor een aantal Russische banken.
Maar wat is SWIFT nu eigenlijk? De letters staan voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. De organisatie is opgericht in 1973... jemig, toen was ik 3 jaar. De wereld zag er technologisch nog héél anders uit dan nu, maar SWIFT bestaat dus nog steeds.
SWIFT verbindt wereldwijd meer dan 11.000 financiële instellingen in 200 landen met elkaar, verwerkt gemiddeld 42 miljoen berichten per dag. Niet betalingen, maar berichten dus. Dat zijn dan weer wel berichten óver betalingen. Ik las ergens dat je het kunt zien als een soort groepsWhatsApp voor banken over de hele wereld.
De internationale gemeenschap is natuurlijk heel druk met het opleggen van sancties tegen Rusland. Als Russische banken geen gebruik meer kunnen maken van SWIFT maakt dat het de Russen lastig om internationale betalingen te regelen. Niet onmogelijk, wel veel lastiger.
Nu is het wel zo dat Rusland al een alternatief betalingsnetwerk heeft staan - SPFS. Dat deden ze toen er eerder een kans was dat ze afgesloten zouden worden van SWIFT - bij de invasie van De Krim. Ook China heeft trouwens zo'n eigen systeem, het CIPS. En het schijnt dat Rusland en China druk bezig zijn om die twee systemen te integreren. Samen tegen het westen, proberen of ze de dollar kunnen ondermijnen.
Maar goed, dat SPFS is een stuk minder omvangrijk dan SWIFT. We hebben het over zo'n 400 financiële instellingen, vooral in Rusland. Het lijkt me dat Rusland echt wel last krijgt van een afsluiting van SWIFT. Vooralsnog zijn overigens (nog) niet alle Russische banken afgesloten - het is een geselecteerd aantal. Het idee is dat de afsluiting zorgt voor ernstige belemmeringen van de handel tussen Rusland en de rest van de wereld. En buitenlandse investeringen drogen op.
De kans is wel groot dat deze sanctie gaat leiden tot nog hogere gasprijzen in Nederland. Nu valt dat in ons land waarschijnlijk nog mee - van ons gasverbruik komt 'maar' 15% uit Rusland. In Duitsland is dat 55%, dus daar levert een stopzetting van het leveren van gas uit Rusland tot grotere problemen. Want dat is natuurlijk wel te verwachten: als het Westen niet meer kan betalen voor gas kunnen de Russen stoppen met leveren.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.