Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 28 februari 2022, 10:43 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #banken en verzekeraars

SWIFT - opeens is het een hot topic in het nieuws. Het bestaat al heel lang - en toch heb ik er in mijn 15-jarig bloggersbestaan nog nooit iets over geschreven volgens mij.

SWIFT als oninteressant gegeven

Het was tot nu toe zo'n oninteressant gegeven, een systeem dat er gewoon is maar waar je verder geen aandacht aan besteedt. Ja, in opleidingen. Tijdens mijn studie heb ik er bij het vak International Banking ongetwijfeld het nodige over geleerd. In mijn stage bij de Duitse Commerzbank heb ik vást ook wel wat met SWIFT gedaan - met telexen en faxen toen nog... En ook in de bankopleidingen wordt er natuurlijk aandacht aan besteed. Verder is er nooit een reden geweest om er iets over op te schrijven.

Fax

Nieuws door oorlog in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland is SWIFT opeens een belangrijk onderwerp in het nieuws. Want het is een belangrijk wapen tegen de Russen. Waar de EU eerst nog terughoudend was zijn ze er nu uit: SWIFT gaat op slot voor een aantal Russische banken.

Wat is SWIFT?

Maar wat is SWIFT nu eigenlijk? De letters staan voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. De organisatie is opgericht in 1973... jemig, toen was ik 3 jaar. De wereld zag er technologisch nog héél anders uit dan nu, maar SWIFT bestaat dus nog steeds.

GroepsWhatsApp voor banken

SWIFT verbindt wereldwijd meer dan 11.000 financiële instellingen in 200 landen met elkaar, verwerkt gemiddeld 42 miljoen berichten per dag. Niet betalingen, maar berichten dus. Dat zijn dan weer wel berichten óver betalingen. Ik las ergens dat je het kunt zien als een soort groepsWhatsApp voor banken over de hele wereld. 

WhatsApp

SWIFT als wapen tegen Rusland

De internationale gemeenschap is natuurlijk heel druk met het opleggen van sancties tegen Rusland. Als Russische banken geen gebruik meer kunnen maken van SWIFT maakt dat het de Russen lastig om internationale betalingen te regelen. Niet onmogelijk, wel veel lastiger. 

Alternatief betalingsnetwerk

Nu is het wel zo dat Rusland al een alternatief betalingsnetwerk heeft staan - SPFS. Dat deden ze toen er eerder een kans was dat ze afgesloten zouden worden van SWIFT - bij de invasie van De Krim. Ook China heeft trouwens zo'n eigen systeem, het CIPS. En het schijnt dat Rusland en China druk bezig zijn om die twee systemen te integreren. Samen tegen het westen, proberen of ze de dollar kunnen ondermijnen. 

Last van afsluiting SWIFT

Maar goed, dat SPFS is een stuk minder omvangrijk dan SWIFT. We hebben het over zo'n 400 financiële instellingen, vooral in Rusland. Het lijkt me dat Rusland echt wel last krijgt van een afsluiting van SWIFT. Vooralsnog zijn overigens (nog) niet alle Russische banken afgesloten - het is een geselecteerd aantal. Het idee is dat de afsluiting zorgt voor ernstige belemmeringen van de handel tussen Rusland en de rest van de wereld. En buitenlandse investeringen drogen op. 

Nog hogere gasprijzen

De kans is wel groot dat deze sanctie gaat leiden tot nog hogere gasprijzen in Nederland. Nu valt dat in ons land waarschijnlijk nog mee - van ons gasverbruik komt 'maar' 15% uit Rusland. In Duitsland is dat 55%, dus daar levert een stopzetting van het leveren van gas uit Rusland tot grotere problemen. Want dat is natuurlijk wel te verwachten: als het Westen niet meer kan betalen voor gas kunnen de Russen stoppen met leveren.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.