Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijzen binnenkort onder druk?

Inflatie, oorlog en andere onzekerheden: wat gaan de huizenprijzen doen?

Inflatie, oorlog en andere onzekerheden: wat gaan de huizenprijzen doen?

Ik geef jaarlijks op HomeFinance.nl aan het einde van een kalenderjaar een voorspelling voor de hypotheekrentes en huizenprijzen voor het volgende jaar. Mijn voorspelling voor het jaar 2022 was duidelijk: ik verwachtte dat de hypotheekrentes eind 2022 met ongeveer een half procent gestegen zouden zijn en dat de huizenprijzen wel eens flink door zouden kunnen stijgen richting de 500.000 euro. Op het ogenblik staat de teller rond de 440.000 euro.

Sinds mijn voorspelling van eind december is er echter nogal wat gebeurd…

Heftige tijden

De afgelopen weken is er heel veel gebeurd. Ik acht de kans groot dat de ontwikkelingen ook een grote invloed zullen hebben op de huizenprijzen. Wat is er veranderd?

Hypotheekrentes omhoog door hoge inflatie

Een stijging van de hypotheekrente van 0,5% heeft normaal gesproken geen grote gevolgen voor de huizenprijzen. Echter, de kans is groot dat de hypotheekrente nog verder gaat stijgen. Dit heeft te maken met de hoge inflatie. De afgelopen weken hebben de media heel wat geschreven over de stijgende hypotheekrente. Dit heeft er voor gezorgd dat huizenbezitters en potentiële huizenkopers onzekerder zijn geworden. Dit laatste is ook logisch want het kopen van een huis is de grootste (moeilijkste) financiële beslissing in een mensenleven. Het verdiende inkomen kan tenslotte maar 1 keer worden uitgegeven!

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Wat gaat de inflatie doen?

De inflatie zorgt ervoor dat de vaste lasten van heel veel huishoudens flink zijn gestegen. Ook de komende maanden zullen diverse uitgaven zoals benzine, gas en eten nog duurder gaan worden. Aan de andere kant snakken mensen naar een vakantie. De afgelopen twee jaar zijn veel mensen thuisgebleven door de coronacrisis. Gelukkig hebben veel mensen nog wat spaarcenten achter de hand waardoor ze terecht van een leuke vakantie kunnen gaan genieten.

Oorlog

En bovenop de onzekerheden in verband met de inflatie is dus afgelopen week de oorlog tussen Rusland en Oekraïne gekomen. De grote vraag die niemand kan beantwoorden is wat er de komende weken / maanden gaat gebeuren in Oekraïne. Welke sancties worden er op gelegd aan Rusland en wat zijn de gevolgen voor heel Europa? Iedere sanctie kan weer een tegenzet opleveren, waardoor de situatie helemaal uit de hand kan lopen.

Onzekerheid is troef

We kunnen onze koppies niet in het zand steken. De komende tijd zal blijken hoe alles gaat aflopen. Op dit moment lijkt er nog niets aan de hand te zijn op de huizenmarkt. Ik ben echter van mening dat dit schone schijn is. De bovenbeschreven ontwikkelingen leiden tot onzekerheid en dat is slecht voor de huizenmarkt. Onzekerheid zorgt er namelijk voor dat potentiële huizenkopers ineens gaan twijfelen en geen beslissing meer durven te nemen.

Een mooi praktijkvoorbeeld is dat diverse klanten van mij ingeloot waren voor een nieuwbouwwoning. Na het gesprek met de aannemer en verkopende makelaar is op het laatste moment alsnog besloten de nieuwbouwwoning niet te kopen. De reden die wordt aangegeven zijn de hoge huizenprijzen waardoor er flinke maandlasten ontstaan die iedere maand maar weer betaald moeten worden.

Een stijging van de huizenprijzen gaat goed zo lang er zekerheid is over de toekomst. Zeker als er de komende tijd nog meer onzekerheid ontstaat, dan kan het beeld op de huizenmarkt zomaar veranderen.

Het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken. Maar dat de situatie er op dit moment totaal anders uitziet dan een kleine 2 maanden toen ik mijn voorspellingen voor 2022 gaf, mag duidelijk zijn…

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Reactie op: Ddh van woensdag maart 9, 2022 13:38
    Helemaal mee eens. Huizenmarkt stort als een kaartenhuis in. Crisis wordt mega.

  2. Reactie op: A van dinsdag maart 22, 2022 23:08
    Spreek je over een half jaar weer Jos…dan kun je dit niet meer schrijven

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek