Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogAfbeelding staat voor verbinding?
Daar zit je dan. Met je vingers klaar om een blog over geldzaken te tikken... maar met je hoofd heel ergens anders. Bij de uitvaart van je schoonvader gisteren, die vorige week opeens heel ziek bleek en binnen drie dagen overleed. Bij de oorlog in Oekraïne. De doden die daar vallen en het gevoel dat dit nog maar het begin is. Ik ben niet zo zeer bang, wel bezorgd over wat de gevolgen voor de wereld zullen zijn.
Een blog schrijven over geld lijkt opeens zo banaal. Dat is het natuurlijk niet, want geld is nu eenmaal belangrijk in deze wereld. Niet voor niets hopen we in het westen dat de financiële sancties tegen Rusland een flinke knauw gaan geven aan Poetin.
Natuurlijk kan ik nog een keer opschrijven dat de gasprijzen omhoog vliegen. Dat de inflatie hoog is. Dat de kans nu nog groter is dat dit voorlopig zo zal blijven. Dat we dat allemaal in onze portemonnee gaan voelen. Dat je er dus goed aan doet om te kijken waar je kunt besparen op je uitgaven. Om je eigen oorlogskas te versterken zeg maar.
Toch kijk ik vandaag liever op een andere manier naar geld. Onlangs wees een lieve vrouw me erop dat elk Eurobiljet een afbeelding van een brug heeft. Zou dit werkelijk een link zijn naar de uitdrukking 'over de brug komen' als het gaat om betalen?
Wist je trouwens dat dit niet bestaande bruggen waren, om gedoe tussen eurolanden te voorkomen - maar dat ze inmiddels wel gebouwd zijn - in ons eigen Spijkernisse?
Zij vertelde me van haar gewoonte om bij betaling met papiergeld altijd het biljet met de brug-afbeelding naar boven te overhandigen. Omdat ze geld ziet als een stroom, als energie, niet als eigendom. De brug ziet als verbinding en dankbaar is dat ze mag betalen, in het volste vertrouwen dat het geld ook weer naar haar terugkomt.
Als ik ernaar luister vind ik het prachtig en volkomen logisch. Als ik het opschrijf voelt het... zweverig. Hoezo dankbaar dat je mag betalen? Betalen moet nu eenmaal - bijna alles in het leven kost geld. Dat vind ik op zich prima, heb er geen moeite mee, maar er dankbaar voor zijn? Dat vind ik nog lastig.
Tegelijk vind ik het ook heel mooi als je zo kunt kijken. Want als je heel sec naar geld kijkt is het natuurlijk ook eigenlijk niks. Een stukje papier, een stukje staal, een stukje plastic of niets meer dan bits en bytes. Waar hebben we het over? Het gaat om de waarde die het vertegenwoordigt - maar wat is die waarde? En wie bepaalt die?
Bij geld gaat het toch om wat je ermee kunt. De spullen, diensten of zekerheid die je ermee koopt of ooit zult gaan kopen. Waarbij het niet gezegd is dat je dat ooit gaat doen. Er is van alles dat roet in het eten kan gooien. Inflatie bijvoorbeeld. Of overlijden.
Ik vind het wel mooi als je geld kunt zien als energie. Er niet aan hoeft vast te houden voor een gevoel van zekerheid, maar het kunt uitgeven in het volste vertrouwen hebt dat het ook weer naar je toe gaat komen. Zelf ben ik daar nog niet en weet ook niet of ik daar ooit ga komen. Zie teveel voorbeelden van mensen die financieel aan de grond zitten en daardoor heel veel problemen hebben.
Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) staan de bruggen op de eurobiljetten inderdaad voor verbinding. Voor de communicatie tussen de mensen in Europa en tussen Europa en de rest van de wereld.
Die bruggen roepen bij mij door de oorlog in Oekraïne opeens ook een ander beeld op. Zo'n beeld van tanks en troepen die over een brug komen om een stad in te nemen. En van bruggen die opgeblazen worden. Geen prettig beeld... zouden roebel-biljetten ook een brug hebben? Ik weet het niet van allemaal, maar een aantal in elk geval wel:
Wat zou volgens Rusland dan de betekenis van die bruggen zijn? Waarschijnlijk iets anders dan de ECB, want om nou te zeggen dat er sprake is van lekkere verbinding van Rusland met Europa en de rest van de wereld...
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.