Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 8 maart 2022, 14:50 - Jos Koets
#belasting #huis kopen

Vanaf 1 maart kunnen alle belastingplichtigen hun IB-aangifte weer invullen. Veel mensen kijken hier naar uit omdat ze denken dat er geld verdiend kan worden door wat met de cijfers te "rommelen". Deze personen vergeten echter dat de belastingdienst de afgelopen jaren niet stil heeft gezeten. Steeds meer gegevens worden door de belastingdienst vooraf al ingevuld. De tijd van "rommelen" met cijfers is daarom grotendeels voorbij.

Mijn advies: check de gegevens goed, bekijk waar je maximaal voordeel kunt halen maar vul alles wel naar waarheid in.

Vooraf ingevulde gegevens

De belastingdienst vult tegenwoordig heel veel gegevens al vooraf in. Hierbij moet u denken aan:

 • Jaarsalaris
 • Hypotheekbedrag en de betaalde hypotheekrente
 • Box 3 tegoeden zoals spaarrekeningen en beleggingstegoeden
 • Box 1 en box 3 polissen

Deze gegevens worden bij de belastingdienst aangeleverd door onder andere werkgevers, banken, verzekeraars en gemeenten. Het is wel verstandig om de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren.

Wie geen uitzonderlijke uitgaven (bijvoorbeeld een studie of flinke giften) of inkomsten (bijvoorbeeld een uitkering uit een arbeidsongeschiktheidsverzekering) heeft, kan na het checken vaak gelijk doorklikken naar de verdeling per persoon. Hier is het verstandig om even te puzzelen hoe het meeste terug kan worden ontvangen van de belastingdienst.

Huis gekocht? Extra opletten!

Huizenbezitters die in het jaar waarover aangifte gedaan wordt een woning hebben gekocht en/of verkocht, hebben meer werk te doen. Voor de aankoop van een woning kunnen namelijk eenmalige kosten gemaakt zijn die fiscaal aftrekbaar zijn. U moet dan denken aan:

 • Kosten Nationale Hypotheek Garantie
 • Bereidstellingsprovisie (verlengen van een renteaanbod)
 • Advieskosten van de hypotheekadviseur
 • Taxatiekosten
 • Notariskosten (alleen het gedeelte wat betrekking heeft op de hypotheek)
 • Boeterente (bij oversluiten)
 • Bouwrente (bij een nieuwbouwwoning)
 • Erfpacht

Twijfelt u over welke kosten wel eenmalig fiscaal aftrekbaar zijn of niet, dan even op de site van de belastingdienst kijken.

Kosten aankoop en verbetering woning

Bovendien wil de belastingdienst weten hoeveel er daadwerkelijk is uitgegeven aan de nieuwe woning. Dit bedrag is belangrijk om te bepalen over welk bedrag u hypotheekrenteaftrek heeft (het hypotheekbedrag in box 1).

Het gaat dan allereerst over de koopsom van de woning en de eventuele verbouwingskosten. Maar je kunt ook bepaalde andere kosten meefinancieren (en over die financiering hypotheekrente aftrekken). Denk bijvoorbeeld aan de 2% overdrachtsbelasting, advieskosten en makelaarskosten.

Als het totale bedrag van de aankoop van de nieuwe woning bekend is, is ook het bedrag bekend dat u aan eigen middelen in zult moeten brengen om de hypotheek rond te krijgen. Als u al eerder een koopwoning gehad heeft, kan er ook sprake zijn van een verkoopwinst (Eigen Woning Reserve) van de verkochte woning. Het is belangrijk om met deze Eigen Woning Reserve rekening te houden bij het bepalen van de jaarlijkse hypotheekrenteaftrek.

Rommelen? Niet verstandig!

Omdat er best veel bedragen van toepassing kunnen zijn, komen sommige huizenbezitters in de verleiding om wat te gaan rommelen met de getallen (een hoger hypotheekbedrag in box 1 dan in werkelijkheid). Maar houdt er rekening mee dat u dan een grotere kans heeft dat de belastingdienst met wat vragen komt. Het is daarom verstandig om uw IB-aangifte naar waarheid in te vullen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.