Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Het is weer tijd voor de belastingaangifte

De tijd van rommelen met cijfers is voorbij

De tijd van rommelen met cijfers is voorbij

Vanaf 1 maart kunnen alle belastingplichtigen hun IB-aangifte weer invullen. Veel mensen kijken hier naar uit omdat ze denken dat er geld verdiend kan worden door wat met de cijfers te “rommelen”. Deze personen vergeten echter dat de belastingdienst de afgelopen jaren niet stil heeft gezeten. Steeds meer gegevens worden door de belastingdienst vooraf al ingevuld. De tijd van “rommelen” met cijfers is daarom grotendeels voorbij.

Mijn advies: check de gegevens goed, bekijk waar je maximaal voordeel kunt halen maar vul alles wel naar waarheid in.

Vooraf ingevulde gegevens

De belastingdienst vult tegenwoordig heel veel gegevens al vooraf in. Hierbij moet u denken aan:

  • Jaarsalaris
  • Hypotheekbedrag en de betaalde hypotheekrente
  • Box 3 tegoeden zoals spaarrekeningen en beleggingstegoeden
  • Box 1 en box 3 polissen

Deze gegevens worden bij de belastingdienst aangeleverd door onder andere werkgevers, banken, verzekeraars en gemeenten. Het is wel verstandig om de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren.

Wie geen uitzonderlijke uitgaven (bijvoorbeeld een studie of flinke giften) of inkomsten (bijvoorbeeld een uitkering uit een arbeidsongeschiktheidsverzekering) heeft, kan na het checken vaak gelijk doorklikken naar de verdeling per persoon. Hier is het verstandig om even te puzzelen hoe het meeste terug kan worden ontvangen van de belastingdienst.

Huis gekocht? Extra opletten!

Huizenbezitters die in het jaar waarover aangifte gedaan wordt een woning hebben gekocht en/of verkocht, hebben meer werk te doen. Voor de aankoop van een woning kunnen namelijk eenmalige kosten gemaakt zijn die fiscaal aftrekbaar zijn. U moet dan denken aan:

  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie
  • Bereidstellingsprovisie (verlengen van een renteaanbod)
  • Advieskosten van de hypotheekadviseur
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten (alleen het gedeelte wat betrekking heeft op de hypotheek)
  • Boeterente (bij oversluiten)
  • Bouwrente (bij een nieuwbouwwoning)
  • Erfpacht

Twijfelt u over welke kosten wel eenmalig fiscaal aftrekbaar zijn of niet, dan even op de site van de belastingdienst kijken.

Kosten aankoop en verbetering woning

Bovendien wil de belastingdienst weten hoeveel er daadwerkelijk is uitgegeven aan de nieuwe woning. Dit bedrag is belangrijk om te bepalen over welk bedrag u hypotheekrenteaftrek heeft (het hypotheekbedrag in box 1).

Het gaat dan allereerst over de koopsom van de woning en de eventuele verbouwingskosten. Maar je kunt ook bepaalde andere kosten meefinancieren (en over die financiering hypotheekrente aftrekken). Denk bijvoorbeeld aan de 2% overdrachtsbelasting, advieskosten en makelaarskosten.

Als het totale bedrag van de aankoop van de nieuwe woning bekend is, is ook het bedrag bekend dat u aan eigen middelen in zult moeten brengen om de hypotheek rond te krijgen. Als u al eerder een koopwoning gehad heeft, kan er ook sprake zijn van een verkoopwinst (Eigen Woning Reserve) van de verkochte woning. Het is belangrijk om met deze Eigen Woning Reserve rekening te houden bij het bepalen van de jaarlijkse hypotheekrenteaftrek.

Rommelen? Niet verstandig!

Omdat er best veel bedragen van toepassing kunnen zijn, komen sommige huizenbezitters in de verleiding om wat te gaan rommelen met de getallen (een hoger hypotheekbedrag in box 1 dan in werkelijkheid). Maar houdt er rekening mee dat u dan een grotere kans heeft dat de belastingdienst met wat vragen komt. Het is daarom verstandig om uw IB-aangifte naar waarheid in te vullen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek