Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogMeer armoede op de loer - dat is toch geen entertainment!
Het is weer de 10e van de maand: inflatiedag! Nou ja, inflatie is er natuurlijk elke dag, maar op de 10e van de maand komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de inflatiecijfers over de vorige maand. De echte Nederlandse inflatie dan - een paar dagen eerder worden de 'Europees geharmoniseerde' cijfers altijd bekendgemaakt.
Ik was er vanmorgen als de kippen bij (wat een rare uitdrukking eigenlijk) om een nieuwsberichtje over de inflatie in februari te schrijven: Inflatie iets gedaald. Dat is wel een verschil met bijvoorbeeld vorig jaar. Toen was het saai om over dit onderwerp na te denken, nu niet. Hoe de wereld kan veranderen...
Tijdens het schrijven van het nieuwsbericht zonet realiseerde ik me weer eens dat het toch eigenlijk makkelijk verkeerd geïnterpreteerd kan worden, die inflatie. De meting vind ik wel logisch : dat de prijzen vergeleken worden met die van een jaar eerder. Zo haal je in ieder geval seizoensinvloeden grotendeels uit de prijsontwikkeling. Alleen wordt het niet altijd even helder weergegeven in de media.
Kijk nou eens naar deze headline op NOS.nl:
Als je daar sec naar kijkt zou je denken dat voeding in een maand tijd 5% duurder is geworden, en meubelen 10%. Dat is niet zo, maar als je die achtergrondkennis niet hebt kun je hier behoorlijk van schrikken lijkt me. Als je al elk dubbeltje om moet draaien om je gezin te eten te geven is een 5% prijsstijging in een maand wel iets om wakker van te liggen. Toch?
Nu is die 5% niet onjuist, het is alleen niet de stijging ten opzichte van vorige maand - het gaat om de vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat is nog steeds niet niks, en nog steeds een reden om extra goed op je geld te letten als je het niet breed hebt, maar het is wel iets anders dan 5% in een maand. Dat zou immers neerkomen op 60% op jaarbasis.
En als we het dan toch hebben over armoede... tijdens mijn nieuwsscan kwam ik ook langs een stukje uit de Avondshow met Arjen Lubach - van ergens vorige week.
Nu kijk ik nauwelijks - of zeg maar géén - televisie, mijn hoofd kan niet meer zo goed omgaan met bewegende beelden. TV programma's mis ik op zich helemaal niet. Behalve dan de shows van Lubach, laat ik die maar wat vaker op YouTube bekijken. In het klein dan.
Dit item van de Avondshow vond ik heel goed. Werd getriggerd door de afbeelding met de titel Neparmoede, en was nieuwsgierig waar dat over ging. Dat was al snel duidelijk: over televisieprogramma's waarin BN-ers een week of maand op bijstandsniveau moeten leven. Je kent het vast wel, FF geen cent te makken met de Frogers, de Roelvinkjes en Geer en Goor in de afgelopen jaren. Steenrijk, straatarm, nog zo één.
En dan schijnt er nu een programma met de Meilandjes aan te komen: niet Chateau Meiland maar Chateau Bijstand. Ik heb er niets mee, en Lubach duidelijk ook niet. Hij noemt het 'armoedeporno' en vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met programma's over neparmoede. Eens.
Je zou kunnen redeneren dat het goed is dat er aandacht is voor armoede. Dat is het ook, maar deze manier is mij te ... ik heb er geen woord voor eigenlijk.
Armoede zou geen entertainment moeten zijn - en dat maken deze programma's er wel van. Het moet wel leuk zijn om naar te kijken, terwijl leven in armoede gewoon niet leuk ís. En zo'n BN-er of steenrijke ondernemer ervaart dat heus niet als ze een week of een maand op bijstandsniveau moeten leven. Om daarna weer terug te gaan naar hun eigen luxe, rijke leventje.
Ik heb een comfortabel leven, kan gelukkig niet uit persoonlijke ervaring meepraten over armoede. Word wel altijd geraakt door de verhalen, vooral over kinderen in armoede. Daarom besteed ik er ook regelmatig aandacht aan. Het is goed als we ons regelmatig beseffen dat er heel wat mensen zijn die niet zo'n comfortabel leven hebben.
Onlangs schreef ik bijvoorbeeld nog over menstruatiearmoede, en ben niet voor niets vrijwillig Hoofd Feestfabriek bij de Stichting Kinderfeest (dat is de nieuwe naam van de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes). Waar ik overigens nog wel wat hulp van nieuwe Feest Coördinatoren kan gebruiken, dus... heb je een paar uurtjes per week over?
Er zijn nu al teveel mensen die leven in armoede, en de kans is groot dat dit aantal in de komende tijd gaat stijgen. De oorlog in Oekraïne en de bijbehorende sancties richting Rusland zorgen voor flinke problemen op verschillende vlakken. Qua energie, maar ook op het gebied van voeding. Graan bijvoorbeeld, dat is net als gas enorm in prijs gestegen. Daardoor wordt van alles duurder - zie de inflatie.
Dikke kans op een recessie, horen we aan alle kanten. En dus op meer armoede. Zullen we daar nou even geen entertainment van maken, maar kijken wat we kunnen doen om een ander te helpen?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.