Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 14 maart 2022, 15:23 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen #hypotheek

Er is helaas slecht nieuws voor alle huizenzoekers in Nederland. Het kabinet had aangegeven 1 miljoen woningen te willen bouwen in de komende 10 jaar. Dit aantal gaat volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten echter helaas niet lukken. Het gevolg: een koophuis wordt voor nog minder mensen bereikbaar en kinderen zullen langer thuis blijven wonen.

Welk aantal nieuwe woningen is realistisch?

Volgens Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is 500.000 tot 750.000 nieuwe woningen in de komende 10 jaar echt het maximaal haalbare. Het capaciteitstekort bij gemeenten en het tekort aan bouwvakkers zijn de belangrijkste redenen dat meer woningen volgens hem niet haalbaar zullen blijken te zijn.

Ik heb het bovenstaande een paar keer gelezen. Ik vind deze uitspraak namelijk erg opvallend omdat het verschil zo groot is. Tussen 500.000, 750.000 en 1 miljoen zit natuurlijk een enorm verschil. Bij 500.000 is er sprake van een halvering!

Meer interessante feiten en cijfers

In een artikel van het AD over het woningtekort stonden nog een paar opmerkelijke zaken:

  • de komende vijf jaar is maar 30% van de bouwplannen juridisch zeker (65% dus níét)
  • het aantal inwoners van Nederland stijgt in de periode tot 2032 met 1 miljoen tot 18,6 miljoen!
  • er is een tekort aan realistische bouwlocaties
  • er is sprake van geldgebrek bij gemeentes
  • vergunningen kunnen niet op tijd worden afgegeven
  • op het ogenblik is het woningtekort 280.000 huizen
  • er zijn 345 gemeentes in Nederland

Van bovenstaande opsomming word je niet vrolijk. Er is werk aan de winkel. De vraag is alleen of alle bovenstaande problemen opgelost kunnen worden. Ik heb daar weinig vertrouwen in.

Ik zie nog meer beren op de weg

Bovendien voor zie ik nog andere problemen die niet benoemd worden namelijk:

  • klimaat regels
  • stikstof regels
  • verduurzaming van de huidige woningen

Een huizenbezitter zal heel wat euro's kwijt zijn om zijn huis aan de nieuwe klimaatregels te laten voldoen. En het irritante is dat deze regels iedere keer weer wijzigen.

Bovendien hebben ze de komende tijd wel wat anders aan hun hoofd in Brussel, namelijk de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Die oorlog zorgt er tevens voor dat iedereen in Europa meer gaat betalen aan vaste lasten en levensonderhoud.

Huizen nog minder betaalbaar

In ieder geval is het duidelijk dat na de coronacrisis - waarbij zeer veel geld is uitgegeven - de komende tijd er weer zeer veel geld moet worden uitgegeven. Hoe dit in de toekomst moet worden terugverdiend, is een groot vraagteken.

Ik acht de kans dan ook zeer groot dat de huizenmarkt voorlopig niet op nummer 1 staat om aan te pakken. Dit betekent dat de huizenprijzen hoog blijven, terwijl de hypotheekrente stijgt. En dat veel ouders blijven klagen dat hun kinderen geen betaalbare woning kunnen krijgen. Gevolg is dat deze kinderen langer thuis moeten blijven wonen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.