Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 22 maart 2022, 09:37 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt #hypotheek

Het CBS heeft vandaag de huizenprijzen over afgelopen maand bekendgemaakt. De prijzen zijn meer dan 20 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Stijgende prijzen... dat klinkt positief, toch? Maar wie wat verder kijkt naar hoe de huizenmarkt ervoor staat, zal daar niet zo vrolijk van worden.

Cijfers over de huizenmarkt

Ik ben altijd een groot voorstander van cijfers omdat deze meer laten zien dan geschreven woorden. Hieronder zomaar wat cijfers over de woningmarkt:

  • De huizenprijzen van bestaande woningen stegen in 2020 met 7,8%
  • De huizenprijzen van bestaande woningen stegen in 2021 met 15,2%
  • In de afgelopen maand stegen de huizenprijzen met 20,2% (januari was met 21,1 een recordmaand)
  • De huizenprijzen liggen momenteel ruim 91% hoger dan bij het dieptepunt in 2013
  • In heel 2021 werden er 226.000 woningen verkocht
  • In december 2021 werden er 20.559 woningen verkocht
  • In februari 2022 werden er 14.037 woningen verkocht
  • De NVM telde eind 2021 nog 15.600 woningen die te koop stonden
  • In het 4e kwartaal van 2021 werd 80% van de te koop staande woningen boven de vraagprijs gekocht
  • In het 4e kwartaal van 2021 was de gemiddelde verkooptermijn 23 dagen
  • Er zijn 16.000 makelaars in Nederland (zullen niet allemaal actief zijn)

Woningmarkt droogt op

Bovenstaande gegevens laten zien in welke zware tijden de huizenmarkt verkeert. Er zijn op het ogenblik 16.000 makelaars. Natuurlijk zijn deze niet allemaal actief bij aan- en verkoop van woningen. Maar het aantal van 16.000 is natuurlijk heel erg veel als je kijkt dat er in februari slechts 14.037 woningen zijn verkocht. Dit is gemiddeld nog geen 1 woning per makelaar. Het aanbod van koopwoningen droogt de laatste tijd helemaal op.

Hypotheekadviseurs kunnen ook oversluiten

Als we kijken naar het aantal hypotheekadviseurs dan komen we op ongeveer 8.000. En ook hypotheekadviseurs hebben last van het feit dat er steeds minder huizen verkocht worden. Maar zij hebben niet alleen te maken met hypotheken voor aankoop van woningen. Zo worden er de afgelopen tijd heel veel hypotheken overgesloten of tweede hypotheken afgesloten voor verbouwingen of consumptieve opnames. En natuurlijk de echtscheidingen zorgen voor werk voor de hypotheekadviseurs.

Huis verkoopt zichzelf

In het vierde kwartaal van 2021 werd bij 80% van de te koop staande woningen nog boven de vraagprijs geboden (verkocht). Dit is natuurlijk een enorm percentage. Met een gemiddelde verkooptermijn van 23 dagen kunnen we zien dat iedere te koop staande woning in een hele korte tijd is verkocht. De verkopende makelaars hoeven niet veel werk te verrichten om woningen te verkopen. Anders gezegd: een te koop staande woning verkoopt zichzelf. Het aantal zoekende kopers is beduidend meer dan het aantal te koop staande woningen. Dit aantal te koop staande woningen is op het ogenblik dus rond de 15.000... dat is historisch gezien erg weinig.

Niet snel beter

Bovenstaande cijfers zorgen voor sombere gezichten bij marktpartijen en potentiƫle huizenkopers. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de cijfers in de komende maanden. Ik verwacht dat die er qua huizenprijzen (heel) anders uit gaan zien. De stijgende hypotheekrente en de oorlog zorgen voor meer onzekerheid in de markt. Dit kan er zeker voor zorgen dat de huizenprijzen minder snel gaan stijgen of op termijn zelfs gaan dalen.

Hier tegenover staat wel dat er voorlopig niet veel gebouwd gaat worden. Veel woningcorporaties willen wel gaan bouwen, maar worden tegengewerkt door gemeentes. Gemeentes geven niet snel bouwlocaties vrij. Dit betekent dat de bouw stagneert, waardoor vooral starters de dupe zijn. Zij moeten langer thuis blijven wonen. En daar zullen veel ouders niet zo blij mee zijn!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.