Search
Close this search box.

Hypotheek oversluiten extra interessant bij stijgende hypotheekrente

Hoe hoger de rente, des te lager de boeterente

Hoe hoger de rente, des te lager de boeterente

De hypotheekrente is de afgelopen tijd (flink) gestegen. Voor veel huizenbezitters blijkt deze periode van stijgende rentes de ideale tijd om hun hypotheek over te sluiten. Allereerst omdat de hypotheekrentes (nog steeds!) heel laag zijn, maar ook omdat de boete die vaak betaald moet worden aan de bank waar de oude hypotheek loopt, lager wordt als de rente stijgt. Als je dit goed aanpakt, dan maakt de snel stijgende rente het oversluiten nog interessanter!

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wat is boeterente?

De meeste huizenbezitters die besluiten om hun lopende hypotheek over te sluiten, krijgen te maken met een boeterente. Boeterente is een vergoeding die je moet betalen aan je “oude bank” omdat je de hypotheek afkoopt en de bank daardoor rente inkomsten misloopt. Boeterente is van toepassing als de rentevaste periode nog doorloopt en de betaalde hypotheekrente hoger is dan de hypotheekrente die nu geldt in de markt.

Een simpel voorbeeld ter verduidelijking:

 • Op 1-4-2017 is de rente 10 jaar vastgezet voor 4%
 • De rentevaste periode van de lopende hypotheek loopt dus nog tot 1-4-2027 (nog 5 jaar)
 • De actuele hypotheekrente van deze bank bij 5 jaar vast is 2,2%

Als de hypotheek gewoon door zou lopen, dan ontvangt de bank nog 5 jaar lang een rentevergoeding van 4%. Dat is 1,8% hoger dan de bank op dit moment voor dezelfde 5 jaar kan krijgen. Als de hypotheek afgelost wordt, loopt de bank dus 5 jaar lang rente mis. De bank zal daarom boeterente in rekening brengen als de hypotheek overgesloten wordt.

Wat als de hypotheekrente stijgt?

De hoogte van de boeterente is een ingewikkelde berekening die mede afhankelijk is van:

 • de rente die op de lopende hypotheek betaald wordt
 • de resterende rentelooptijd van de lopende hypotheek
 • de rente die de “oude bank” nu vraagt voor de resterende rentelooptijd
 • het percentage boetevrije aflossing (per jaar)
 • de hypotheekvorm

Hoe lager de boeterente is, des te aantrekkelijker het natuurlijk kan zijn om een hypotheek over te sluiten. En die boeterente wordt vastgesteld zodra de notaris de aflosnota opvraagt. In de huidige tijd van snel stijgende rentes is vooral “de rente die de oude bank nu vraagt voor de resterende rentelooptijd” interessant. Want er zit tijd tussen het moment dat de nieuwe hypotheek aangevraagd wordt (en de rente voor de nieuwe hypotheek vastgezet wordt) en het moment dat de aflosnota opgevraagd wordt.

In deze periode (van het regelen van de nieuwe hypotheek) kan de hypotheekrente namelijk wijzigen. En een stijging van de hypotheekrente betekent vaak dat de boeterente lager wordt. Bij een snelle stijging zoals we de afgelopen tijd zien, kan dat enorm schelen!

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Wanneer vraagt de notaris de aflosnota op?

De notaris zal normaal gesproken uiterlijk een week voor het passeren van de hypotheekakte (kan ook twee weken zijn) de aflosnota bij de huidige bank opvragen. Op deze aflosnota staat dus de boeterente vermeld die betaald moet worden. In deze tijden van snel stijgende rentes is het echter heel goed mogelijk dat de huidige bank in de periode tussen het opvragen van de aflosnota en het passeren de hypotheekrente verder verhoogd.

Wat moet er nu gebeuren?

De notaris zal niets doen zolang niemand de notaris er op wijst om een nieuwe aflossingsnota op te vragen bij de bank. Er moet een nieuwe berekening komen anders wordt de eerder toegezonden berekening met de hogere boeterente door de notaris gebruikt. Huizenbezitters moeten in dit geval zelf actief alles in de gaten houden.

Hypotheekadviseurs moeten hun klanten erop wijzen dat zij hun huiswerk goed moeten doen. Niet veel hypotheekadviseurs (die het toch al heel druk hebben) zullen na het afhandelen van het hypotheekdossier de hypotheekrentes van hun klanten nog in de gaten houden. Het initiatief zal dus vooral bij de huizenbezitter / oversluiter zelf vandaan moeten komen.

De vraag is nu tot welke dag voor passeren er nog een nieuwe aflosnota door de notaris kan worden opgevraagd?

Het antwoord hierop is dat dit per bank kan verschillen. Er zijn echter banken waarbij 1 dag voor passeren nog een nieuwe aflosnota met de nieuwe boeterente berekening kan worden opgevraagd. Dit moet dan in de ochtend gebeuren en er moet heel duidelijk aangegeven worden dat het om een spoedopdracht gaat. Aan het einde van de dag kan de nieuwe nota dan via de mail bij de notaris binnenkomen. Die kan de nota nog verwerken waardoor de huizenbezitter een lagere boeterente betaalt. Belangrijk is wel om dit heel goed af te stemmen zodat het niet fout gaat!

Voor alle duidelijkheid: de boeterente kan flink lager zijn (honderden euro’s) omdat banken op het ogenblik de rente soms flink verhogen (paar tienden). Het is dus raadzaam om actief de hypotheekrente van je bank in de gaten te houden. Dit kan een zeer leuk extra voordeel opleveren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. Reactie op: Wimsel van woensdag maart 30, 2022 12:22
  Beste Wimsel, het is geen verkoopverhaal maar een verhaal dat helemaal juist is. Schrijver vermeldt dat ook hoor. Er zijn 2 momenten van belang: het moment van het afsluiten van de nieuwe hypotheek en het moment dat je bij de notaris zit om de akte te passeren en aflosnota betaald wordt. Daar zit maanden tussen afhankelijk van welke hypotheek je hebt afgesloten. Als de rente tussen die periodes is gestegen daalt de boetrente maar je nieuwe hypotheek rente natuurlijk niet. Die is vastgeklikt op het moment dat je offerte hebt geaccordeerd

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek