Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogInflatie torenhoog, dat gaan we allemaal voelen
Zo! Dat vond ik toch wel even schrikken toen ik het langs zag komen vrijdag: een voorlopig inflatiecijfer van bijna 12% voor maart... waar gaat dat naartoe? Een crisis lijkt niet te vermijden, hoe gaan we daarmee om?
Het ging om de inflatie zoals die berekend wordt volgens Europese standaarden (HICP). In Nederland kijken we voornamelijk naar de consumentenprijsindex (CPI), die wordt op een andere manier bepaald. Maar toch - het lijkt overduidelijk dat we te maken hebben met een hele hoge inflatie. Hoger dan 10% zou mij niet verbazen. We horen het donderdag, op 7 april komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de definitieve inflatie over maart.
Wat betekent dit? Ik vroeg ergens in het weekend aan mijn zoon of hij nog kon vertellen wat inflatie is. Blij verrast dat er iets is blijven hangen: dat je minder kunt kopen van het geld dat je hebt. Precies dat. De prijzen stijgen als een malle, dus met hetzelfde geld kun je minder kopen. Wetende dat de ideale inflatie rond de 2% is kunnen we wel stellen dat we in een bijzondere situatie zitten.
Hoe bijzonder? Nou... weet je wanneer de inflatie voor het laatst zo hoog was? Tijdens de oliecrisis in 1975. En daarvoor in 1945. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben 51 en heb hier dus geen herinneringen aan. In 1975 was ik 5 jaar: als pa en ma het toen financieel moeilijk hadden heb ik daar niet bewust iets van gemerkt.
De overheid doet nog wat pogingen om het leed te verzachten. Compensatie voor de laagste inkomens gezien de hoge energieprijzen. De accijns op brandstof is inmiddels al omlaag, de btw op energie gaat per 1 juli naar beneden. Dat scheelt zéker wel wat - maar inmiddels is Rutte ook wel duidelijk in de boodschap dat we deze ontwikkelingen met z'n allen gaan voelen. Dat de overheid niet alles kan compenseren - en dat lijkt me ook bijzonder logisch.
Dus - wat gaat dit betekenen voor jouw portemonnee? Niemand kan in de toekomst kijken, maar het lijkt mij dat er weinig goed geldnieuws zal komen zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt. Het liefst willen we het Russische gas niet nodig hebben - maar of de gemiddelde Nederlander bereid is om daar veel voor te laten?
Niet langer dan 5 minuten douchen zal al een hele opgave zijn. Die gasrekening is toch wat abstract als je 's ochtends onder de douche probeert wakker te worden.
Maar ja, die gasrekening komt er wel. En je moet 'm wel betalen. Buiten dat wordt zo ongeveer alles dat je kunt kopen ook duurder. Is het niet doordat de producent en de winkel ook hoge energielasten hebben, dan wel omdat de prijzen van alles wat uit China komt ook de pan uit rijzen. Corona- en containerellende doen een behoorlijke duit in het zakje.
Vooralsnog is er wel genoeg werk, dat is dan weer het goede nieuws. Maar hoe lang blijft dat zo? Als mensen serieus minder te besteden hebben gaan ze minder kopen, minder uit eten, minder ... alles. Het lijkt me dat het niet anders kán dan dat dit gevolgen gaat hebben voor bedrijven. En hun toeleveranciers. En dus voor de werkgelegenheid.
Ik ken mezelf niet als een doemdenker, en toch heb ik nu het gevoel dat er een serieuze crisis aankomt. Dat alles wat ik in de afgelopen... 15 jaar... over besparen heb geschreven straks pas werkelijk belangrijk gaat worden.
Dat dacht ik ook toen corona losbrak, 2 jaar geleden alweer. Het idee dat het met veel bedrijven mis zou gaan, met als gevolg veel werklozen en geldproblemen. Ik schreef: Recessie door corona: hoe bereid je je voor? Dat is uiteindelijk alles meegevallen doordat de overheid de bedrijven fors heeft ondersteund. Plus dat er ook sectoren waren waar juist véél werkgelegenheid ontstond en geld verdiend werd.
De huidige problemen zijn anders en niet op te lossen met steunpakketten. Dat gaat ook niet gebeuren als ik het zo een beetje inschat, op ondersteuning van de laagste inkomens na. Dus zullen we het inderdaad allemaal gaan voelen.
Dus tja. Ik dacht het twee jaar geleden al en nu weer: besparen wordt een belangrijk onderwerp. Veel belangrijker dan het is geweest in al die jaren dat ik er al regelmatig aandacht aan besteed. Tijd om dat weer structureel op te pakken lijkt me zo. Structureel besparen!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.