Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 6 april 2022, 16:31 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #algemene rentes

Het was het afgelopen kwartaal een gekkenhuis bij de hypotheekadviseurs. De stijgende hypotheekrente zorgde ervoor dat heel veel mensen nog even snel hun hypotheek wilden oversluiten. 

Dik record: bijna 200.000 hypotheken in een kwartaal

Hypotheken Data Netwerk (HDN) kwam gisteren met een samenvatting van het eerste kwartaal van 2022. Het was alweer een recordkwartaal: er werden 191.293 hypotheken aangevraagd... maar liefst 37.1% meer dan in het eerste kwartaal van 2021. En ook heel veel meer dan in het laatste kwartaal van 2021, toen er 157.034 hypotheken werden aangevraagd. Dat was al een record... dat is in de afgelopen maanden dus dik verpulverd.

Cijfers hypotheekmarkt Q1 2022 - HDN.nl
Hypotheekmarkt Q1 2022 in cijfers - HDN.nl

Ruim minder dan de helft voor aankoop woning

Zijn er dan zoveel woningen verkocht in januari, februari en maart? Nou nee: het aantal verkochte woningen is alleen maar aan het dalen. Er werden wel ietsiepietsie meer hypotheken bij woningaankoop afgesloten, maar dat waren er 'slechts' 71.992. De grote groei zit in de 'niet-kopersmarkt'. 

Niet-kopersmarkt

Mooi woord, niet-kopersmarkt. Goede samenvatting van verschillende groepen hypotheekaanvragers die geen huis kopen. Het gaat vooral om mensen die hun hypotheek oversluiten, maar er zitten ongetwijfeld ook andere situaties tussen.

Hypotheek oversluiten en meer

Denk aan de mensen die een hypotheekvrij huis hebben en daar (weer) een hypotheek op nemen. Of mensen die hun bestaande hypotheek laten lopen zoals die is, maar daar een extra bedrag bij lenen (tweede of volgende hypotheek, of een onderhandse verhoging). Het zijn allemaal hypotheekaanvragen van mensen die geen huis kopen. Niet-kopersmarkt dus.

Verbouwen en verduurzamen

Veel woningeigenaren zijn met hun huis bezig. Die ontwikkeling is al een tijdje gaande en zwelt aan naarmate de woningmarkt krapper wordt. Als je geen ander huis kunt vinden dat aan jouw wensen voldoet (of dat wel kunt vinden maar niet kunt kopen), dan is de oplossing: je huidige woning aanpassen aan die wensen. Dus verbouwen! En verduurzamen - steeds meer mensen financieren energiebesparende maatregelen mee.

Zonnepanelen plaatsen

Oversluiten als bij-effect

En als je dan toch met je hypotheek aan de slag gaat... dan kijk je natuurlijk ook of je nog wel goed zit bij je huidige bank. Misschien is het wel lucratief om je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker... dat is een kwestie van rekenen. De kosten van het oversluiten afzetten tegen de voordelen van de lagere rente bij die andere bank. 

Oversluiten om lage hypotheekrente te benutten

En dan zijn er natuurlijk de mensen die hun hypotheek oversluiten zonder dat ze deze willen verhogen. Simpelweg omdat ze gebruik willen maken van de lage hypotheekrente. Deze groep zal heel hard naar de hypotheekadviseur zijn gerend in de afgelopen maanden... de rente is immers wel heel duidelijk aan het stijgen.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente: 2012 - 2022

Waar we eerst nog konden twijfelen omdat er geen heel duidelijke richting was - even omhoog, dan weer omlaag, dan weer wat omhoog, en weer wat omlaag - kunnen we inmiddels wel roepen dat het laagste punt van de hypotheekrente voorlopig voorbij is.

Actuele hypotheekrente

Hypotheekrente & kapitaalmarktrente: april 2021-2022

Heel het jaar 2021 zaten we op de bodem, maar in de afgelopen maanden is de rente enorm hard gestegen. De invloed van de stijgende kapitaalmarktrente is duidelijk: die stond voor de jaarwisseling nog onder nul, inmiddels naderen we de 1% grens. 

Actuele kapitaalmarktrente

Gewacht op het juiste moment?

Zijn er echt zoveel mensen die hebben zitten wachten op het beste moment om de hypotheek over te sluiten? Je zou toch zeggen dat je - als je oversluiten van plan was - dat allang gedaan zou hebben, ergens vorig jaar. Veel lager zou de rente toch niet worden... maar kennelijk is het dus wel zo dat de stijging van de hypotheekrente mensen heeft doen rennen naar de hypotheekadviseur.

Drukte bij hypotheekadviseur

Ideale moment of net te laat...

Misschien is dat het ideale moment gebleken, misschien zijn ze net te laat... dat ligt aan de situatie. Zoals Jos vorige week haarfijn uitlegde: oversluiten kan ook extra interessant zijn bij een stijgende hypotheekrente. Dat vergt alleen wel wat timing.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.