Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Goede plannen voor mensen met schulden

Schuldpauzeknop & convenant contant geld

Schuldpauzeknop & convenant contant geld

Het lijkt onvermijdelijk dat er meer mensen in financiële problemen gaan komen. Het einde van de coronasteun zorgt voor meer faillissementen in de afgelopen maanden. Tel daar de torenhoge inflatie bij op en de kans op een groeiende groep met geldproblemen is gewoon heel groot.

Iedereen voor alles compenseren gaat niet

Iedereen voor alles compenseren is niet mogelijk, daar is het kabinet heel duidelijk in. Heel logisch ook in mijn ogen. Tegelijk heeft niemand er iets aan – ook de economie niet – als half Nederland in heftige schuldproblemen terechtkomt. 

Geen geld meer

Pauzeknop voor mensen met schulden

Daarom vind ik het fijn dat er nagedacht wordt over een ‘pauzeknop’ voor mensen met schulden. Een landelijke pauzeregeling waarmee je even adem kunt halen en de stress die schulden met zich meebrengen los kunt laten. Niet permanent, er is geen sprake van kwijtschelding of zoiets, gewoon een tijdelijke adempauze.

Landelijk invoeren schuldpauzeknop

Zo’n regeling is er al in verschillende vormen: de Rode Knop in Eindhoven en Den Haag, de Pauzeknop in Amsterdam en het CJIB introduceerde een Noodstop-procedure. Nu vragen de NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverleners) en de genoemde gemeenten minister Schouten om een landelijke ‘schuldpauzeknop’ landelijk in te voeren. Hierover schrijft de NVVK:

De mogelijkheid snelle schuldenrust te krijgen na aanmelding bij de gemeente zal mensen met schulden stimuleren hulp te vragen. Dat vergroot het bereik van de schuldhulpverlening. De stress die bezoek van deurwaarders en incassobureaus veroorzaakt, verdwijnt

Is dat nou wel een goed idee? Zou dat niet juist voor meer problemen bij bedrijven zorgen, als het makkelijker wordt om rekeningen maar even een tijdje niet te betalen?

Eerst aanmelden bij schuldhulpverlening

Ik denk dat het een prima plan is! Die pauzeknop kun je dan niet zomaar indrukken, daarvoor moet je jezelf wel eerst aanmelden bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Dat is waar de partijen op aansturen: mensen kunnen alleen geholpen worden als ze die hulp ook vragen. De pauzeknop is een goede motivatie om dat te doen.

Hulp bij geldproblemen

Beter laat dan nooit

Met de pauze moeten bedrijven misschien wat langer op hun geld wachten, maar de kans dát ze er iets van terugzien is groter als de consument om hulp vraagt bij het oplossen van de schuldproblemen. Je kunt beter wat later wél geld krijgen, dan de duimschroeven aandraaien om vervolgens niets te krijgen doordat de incassokosten zo hoog oplopen.

Een landelijke schuldpauzeknop? Ik ben vóór!

Cash betalen blijft beschikbaar

Wat hier zijdelings ook mee te maken heeft is het Convenant contant geld, dat minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Daarin zijn afspraken gemaakt die de toegankelijkheid van cash geld moeten waarborgen. Wie hebben die afspraken gemaakt?

  • Betaalvereniging Nederland
  • de 4 grote banken
  • vertegenwoordigers van:
    • consumenten en ouderen
    • winkeliers
    • horeca
    • tankstations
  • chartale dienstverleners (Geldmaat van de geldautomaten en Brink’s van het geldtransport)
  • De Nederlandsche Bank (DNB)

De afspraken gaan over de beschikbaarheid, de kosten en de acceptatie van contant geld als betaalmiddel. Daar is nogal wat over te doen doordat we steeds vaker elektronisch betalen. Dus worden de kosten van cash steeds hoger, zowel voor banken als ondernemers. Beginnen sommige banken kosten te rekenen voor het opnemen van contant geld.

Geldmaat

Kosten rekenen om je eigen geld op te nemen

Weet je nog: ABN AMRO die vorig jaar met de mededeling kwam van Kosten voor cash, tot grote woede van de Consumentenbond? Toen werd de grens waarboven betaald moest worden al aangepast van € 10.000 naar € 12.000 per jaar – die wordt nu verder omhoog geschoven naar € 17.500 per jaar. Andere banken doen een ‘freeze’: zij gaan het opnemen van contant niet verder belasten. 

Cash goed voor mensen met schulden?

Waarom is dit nou een goed plan voor mensen met schulden? Nou: naar mijn mening is het heel verstandig om als je krap zit te (gaan) werken met contant geld in plaats van pinnen. Het tastbare van bankbiljetten en muntgeld zorgt ervoor dat je veel beter in de gaten kunt houden hoeveel geld je te besteden hebt.

Contant geld

Makkelijker om jezelf te beperken in je uitgaven

Cash maakt het makkelijker om jezelf te beperken in je uitgaven: je hebt een x-bedrag bij je om iets van te kopen, meer niet. Je kunt het eenvoudig spreiden over de weken of zelfs dagen en leren het daarmee te doen. Budgetcoaches en schuldhulpverleners zijn daarom fan van werken met contant geld.

Kortom: twee goede plannen voor mensen met schulden, wat mij betreft!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek