Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 14 april 2022, 09:14 - Anneke Ranzato-Versloot
#inflatie #economie #besparen

Torenhoge inflatie of niet, we zijn met z'n allen flink geld aan het uitgeven. Sterker nog: we geven méér uit dan pre-corona. Best bijzonder als je alle berichtgeving over stijgende prijzen en groeiende onzekerheid in je achterhoofd hebt.

We geven veel meer uit

ABN AMRO heeft een analyse gedaan van bestedingen door particuliere klanten. De uitkomst: in maart 2022 werd 21% meer uitgegeven dan in maart 2019.

Echt waar?

Mijn eerste gedachte was: ja, gezien de grote prijsstijgingen van de laatste maanden is dat niet zo gek. Maar de berekeningen zijn gecorrigeerd voor inflatie, dus die vlieger gaat niet op. Ook mijn gedachte dat corona toch losbarstte in maart vervloog al snel... dat was maart 2020. 

Corona

Herwonnen vrijheid

Kortom, als de ABN AMRO-klanten maatgeven zijn is het zo: we geven nu duidelijk meer geld uit dan drie jaar geleden. En dat ligt niet aan de prijzen. De bank veronderstelt dat het naweeën zijn van onze herwonnen vrijheid, een effect van de corona-lockdowns. Het kan weer, het mag weer, dus is geld even geen issue. Ofzo.

Consumentenvertrouwen ingestort

Ondertussen is het consumentenvertrouwen wel flink gezakt. Dat staat op -39 - dat is het laagste punt in negen jaar tijd. Dus lijkt het een kwestie van tijd voordat we minder gaan uitgeven om ervoor te zorgen dat we niet in een later stadium te maken krijgen met geldproblemen.

Consumentenvertrouwen tm maart 2022 | CBS.nl

Best een interessante ontwikkeling toch? Je ziet een enorme dip in maart 2020 - de start van de corona-ellende. Dat krabbelt weer op en stort weer in, maar is nu wel heel diep gezonken. Toch eens even verder kijken naar dat consumentenvertrouwen. Dat bestaat uit twee onderdelen:

  • vertrouwen in het economisch klimaat (de wereld om ons heen)
  • koopbereidheid (onze eigen situatie)

Die twee zijn dan weer verder uitgesplitst:

Samenstelling consumentenvertrouwen maart 2022 | CBS.nl

We zijn dus duidelijk negatiever over de financiële situatie van de wereld om ons heen dan over onze eigen financiën. We maken ons de minste zorgen over onze financiën in de komende 12 maanden - interessant toch? 

Hoe ga jij nu om met je geld?

Nu zijn dit natuurlijk algemene cijfers en ontwikkelingen. Die zeggen weinig over jouw eigen situatie en waar jij je wel of geen zorgen over maakt. Ik vind het best bijzonder hoe we gewoon meebewegen met de ontwikkelingen. Als je naar de grafiek van het consumentenvertrouwen kijkt, hoe groot de veranderingen waren in de afgelopen 4 jaar, zou je denken dat je dat ook persoonlijk voelt.

Volle terrassen en concertzalen

Toch heb ik niet het idee dat heel Nederland zich zorgen maakt. Zie ik volle terrassen en volle concertzalen. Als je ziet hoe druk het is op plekken waar je geen noodzakelijke uitgaven doet... lijkt er weinig aan de hand.

Volle concertzalen

Zou het inderdaad zo zijn dat het corona-naweeën zijn? Dat dit snel over is als we de hoge energierekening echt gaan voelen? Of gaan mensen door met geld uitgeven tot hun spaargeld op is?

Corona-spaarpot

Dat spaargeld is in coronatijd flink aangegroeid natuurlijk, ik zou me kunnen voorstellen dat mensen denken: wat ik in die lockdowns apart heb gezet mag ik nu uitgeven om te genieten. Als je dan nog maar wel een buffer overhoudt die voldoende is om niet in de problemen te komen...

Krijgt jouw spaargeld de hoogste rente?

Meer faillissementen op komst

Je kunt er toch niet omheen dat veel bedrijven in de problemen gaan komen nu de coronasteun ophoudt. Er waren in maart al iets meer faillissementen dan in februari, maar het niveau van faillissementen is nog steeds laag, vergeleken met de periode vóór corona. Want juist door de steun waren er in coronatijd juist historisch weinig bedrijven die failliet gingen. 

Recessie voorkomen?

Een reactie op mijn artikel van begin april - Crisis! Wat ga je doen? :

Reactie artikel Crisis! Wat ga je doen?

Daar zit natuurlijk ook wat in. Als we allemaal fors gaan besparen, dus minder geld uitgeven, krijgen bedrijven het nog zwaarder. Met meer faillissementen tot gevolg, meer werkloosheid... recessie. Alleen is dat denkend vanuit het algemene belang, en uiteindelijk kies je in de praktijk toch voor wat goed is voor jouw eigen situatie.

Minder uitgeven of meer inkomsten

Ben jij bang dat je in de geldproblemen komt, dan ga je minder uitgeven om dat te voorkomen - lijkt me logisch. Of je gaat zorgen dat je meer inkomsten hebt. Gezien het enorme personeelstekort in verschillende branches is dat voorlopig ook een oplossing. Daarmee help je dan wellicht ook om bedrijven overeind te houden die het nu moeilijk hebben doordat ze geen personeel kunnen vinden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.