Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 19 april 2022, 09:10 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #inflatie

Voor het schrijven van nieuws en blog-artikelen voor HomeFinance houd ik allerlei bronnen in de gaten. De cijferpublicaties van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn daarbij een fijne bron van inspiratie. Zowel voor nieuwsberichten (weergave van de feiten) als voor blogberichten (mijn gedachten erover). Dat maakt dat ik soms een nieuwsartikel publiceer, om er daarna direct ook een blog over te schrijven. Zoals nu!

Nederland spaart minder

Het nieuwsartikel: Nederland spaart minder. De cijfers zijn de cijfers, daar valt niet over te discussiëren. Het is overduidelijk dat er in het laatste kwartaal van 2021 minder is gespaard dan in de laatste 3 maanden van 2020. We hielden minder over van ons inkomen - en van wat we overhielden ging dan ook nog eens veel minder naar sparen.

Nieuws of superlogisch?

Soms is de ontwikkeling zó logisch dat je het bijna geen nieuws mag noemen. Dat kun je het CBS niet kwalijk nemen: ze meten de cijfers, publiceren ze - en daar hoort een toelichting bij. Of die toelichting nou nieuws is of of superlogisch - dat maakt eigenlijk niet uit.

Natuurlijk! Q4 2020 was lockdown...

Dat gevoel kreeg ik wel bij het bericht van vandaag. Natúúrlijk hielden we minder over! Eind 2020 zaten we in lockdown, eind 2021 niet meer. Geld uitgeven kon weer en dat deden we dus ook. Vooral in de horeca, dat blijkt wel mooi uit deze grafiek:

... en de inflatie ging al omhoog

Wat je daar ook goed terugziet is dat we ook veel meer geld uitgaven aan energie door de grote prijsstijgingen. Dat zal in Q1 van 2022 nog heel wat sterker zijn zou ik verwachten, gezien de enorme inflatie die nu aan de orde is.

Sparen, besparen en besparingen

Nogal logisch dus allemaal. Wat ik dan wel interessant vind: het gebruik van de termen sparen en besparingen. Als het CBS het heeft over 'besparingen' gaat het niet over besparen zoals we dat voor onze persoonlijke financiën gebruiken. Lekker verwarrend, dus laat ik daar even naar kijken.

Besparingen: wat je zou kúnnen sparen

Besparingen, daarmee bedoelt het CBS: 'het beschikbaar inkomen minus de consumptieve bestedingen'.  Oftewel: wat je overhoudt van je inkomen na aftrek van je uitgaven. Dat is geld dat je zou kúnnen sparen, maar dat wil niet zeggen dat je dat ook doet. Die besparingen worden groter als je gaat besparen (= minder uitgeven) - maar ook als je meer inkomsten hebt.

Wat doen we met die besparingen?

Wat we ermee doen, daar kijkt het CBS ook naar - dat is terug te zien onder de 'Aanwending vrije besparingen huishoudens'. De grafiek daarvan vind ik heel fascinerend om te zien:

Aanwending vrije besparingen huishoudens | CBS.nl

We hebben dus niet alleen veel minder overgehouden van onze inkomsten - er is nog veel meer aan de hand. Van het totaalbedrag dat we overhielden is alsnog méér gestoken in de 'versterking van niet-financieel vermogen', waardoor het werkelijk sparen nog veel sterker gedaald is.

Besparingen worden veel minder gespaard

Dan hebben we het niet alleen over de spaarrekening en deposito's. De bizar lage rente nodigt ook niet bepaald uit om daar je geld op te zetten. Ook beleggen valt onder deze 'versterking van financieel vermogen'. CBS meldt dat er per saldo vooral minder aandelen werden gekocht. Grappig, want er was zoveel publiciteit over dat zoveel meer mensen aan het beleggen waren geslagen.

Versterking van niet-financieel vermogen

Versterking van niet-financieel vermogen... wat is dat dan? Is vermogen niet altijd financieel? Nee! Het gaat daarbij vooral om investeringen in woningen. Geld steken in kopen, hypotheek aflossen, verbouwen... al het geld dat 'in de stenen' gaat. Je huis is ook vermogen - niet-financieel vermogen dus.

Geld niet naar spaarvarken maar naar woning

Interessant toch? Herken jij dit in je eigen financiën of zit het bij jou heel anders? Want die cijfers van het CBS zijn natuurlijk leuk, maar uiteindelijk gaat het voor jou om jouw eigen geldzaken.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.