Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 21 april 2022, 09:28 - Anneke Ranzato-Versloot
#algemene rentes #sparen #hypotheek

Het is je vást niet ontgaan: de rente stijgt als een dolle. Tenminste, als je het nieuws een beetje volgt... want om de haverklap is er wel een bericht over hoe hard de hypotheekrente omhoog gaat. Dat spreekt aan: de rente op hypotheken is heel duidelijk van belang voor veel Nederlanders.

Actuele hypotheekrente interessant...

Eigenlijk is de actuele hypotheekrente alleen maar belangrijk als je met je hypotheek bezig bent. Omdat je een (ander) huis koopt, of omdat je gaat verbouwen en dat via je hypotheek wilt financieren. Of misschien omdat je overweegt je rente open te breken en opnieuw vast te zetten.

Rentestijging

... of maakt het geen biet uit?

Zolang je niets van plan bent met je hypotheek - of geen eigen woning hebt - maakt het geen biet uit wat de hypotheekrente doet. Maar goed, daar wordt dus veel over geschreven, en wij doen daar gezellig aan mee.

Achtergrond: kapitaalmarktrente

De achtergrond van die stijgende hypotheekrente ligt op de kapitaalmarkt. Dat vinden veel minder mensen interessant, want dat is veel verder van je bed. Kapitaalmarkt, wat is dat? Daar heb ik laatst nog een uitgebreid verhaal over geschreven: Wat zegt de kapitaalmarktrente?

Nu opeens wel volgen

Heel eerlijk: ik vond dat tot voor kort ook niet zo interessant. Maar nu... nu gebeurt er zoveel dat ik er wél regelmatig naar kijk. En me steeds weer verbaas over het tempo waarmee die rente stijgt.

Verbazing

Stijgt als een raket

In het artikel waar ik het hierboven over heb was de kapitaalmarktrente zo rond de 0,3% - op 8 maart 2022 - en dat was al een forse stijging sinds begin dit jaar. En nu... eergisteren noteerden we op een paar honderdsten na 1,2%: een stijging van bijna een vol procent in nog geen anderhalve maand tijd!

Actuele kapitaalmarktrente

Top voor je spaargeld...

Goed, de rente op de kapitaalmarkt en die op hypotheken gaat dus heel hard omhoog. Een fors hogere rente... dat is niet zo leuk als je geld leent, maar wel top als je spaargeld hebt. Toch?

... of toch niet?

Nou.... dat valt nogal tegen. De spaarrente doet namelijk niet erg mee met de verhogingstrend. Alleen bij de deposito's zien we wel wat verhogingen, en dan nog niet bepaald om over naar huis te schrijven. De rente op spaarrekeningen, daar zit vooralsnog geen beweging in.

Rente op spaarrekening

Waarom stijgt de spaarrente niet?

Vind je dat gek, dat de spaarrente niet stijgt? Het klinkt wel gek: de rente stijgt als een raket, maar de bank geeft me niet meer rente op m'n spaargeld. Geeft misschien wel het gevoel dat je belazerd wordt door de bank, een gevoel dat sommige mensen toch al snel hebben als het over banken en verzekeraars gaat.

Laat ik hier nou net vorige week een uitgebreid artikel over hebben  geschreven op VanSpaarbankVeranderen.nl: Alle rentes stijgen, waarom niet op jouw spaarrekening? Dus als jij je afvraagt waarom de rente op jouw spaarrekening niet omhoog gaat... lezen! 

Krijg jij onze maandelijkse Update Sparen al in je mailbox?

Niet? Snel aanmelden, is natuurlijk gratis!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.