Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHoe werken vergoedingsrechten bij het uit elkaar gaan van huizenbezitters
Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt tegenwoordig in een scheiding. Bij een scheiding worden alle bezittingen verdeeld over beide partners. Hoe: dat hangt af van de gemaakte afspraken. Een eigen koophuis kan de boedelverdeling soms een stuk ingewikkelder maken. Vooral als er "vergoedingsrechten" om de hoek komen kijken. Hiervan kan sprake zijn als één van de partners bij het kopen van een woning meer geld ingebracht heeft dan de andere partner. Ik zal in dit artikel toelichten hoe dat werkt.
Vergoedingsrechten kunnen ontstaan als één van de partners eigen middelen investeert in het gezamenlijke vermogen of het vermogen van de andere partner. Dit komt vooral voor bij het kopen van een woning of als één van de partner zich inkoopt in de woning van de ander. Hierbij is het belangrijk om te bepalen op welk moment dit gebeurd is. Als het voor 2012 plaatsgevonden heeft, zijn de regels namelijk anders dan erna.
Ik zal uitleggen hoe het werkt aan de hand van wat voorbeelden:
Situatie bij aankoop woning (getrouwd):
In bovenstaand voorbeeld wordt een woning gekocht door A en B voor 300.000 euro. A brengt direct 100.000 euro eigen middelen in, waardoor er een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro kan worden afgesloten.
Het stel besluit in 2022 te gaan scheiden en de woning wordt verkocht voor 500.000 euro. Het volgende is dan van toepassing:
Winst per persoon 100.000
Bovenstaande berekening is simpel. A krijgt netjes zijn 100.000 euro eigen middelen terug. De verkoopwinst wordt hierna netjes gedeeld.
De berekening wordt echter anders als A de 100.000 euro eigen middelen ingebracht heeft / inbrengt op of na 1 januari 2012. Vanaf dat moment is namelijk de beleggingsleer van toepassing.
De inbreng van A van 100.000 euro was 1/3 deel van de koopsom van 300.000 euro. A krijgt nu ook 1/3 van de verkoopwaarde van de woning als een vergoedingsrecht. Dus VOORDAT de overige verdeling plaatsvindt. Dus A krijgt allereerst een bedrag van 166.666 euro (1/3 van 500.000 euro).
Dit bedrag plus de lopende hypotheek wordt van de verkoopprijs afgehaald waardoor er 133.334 euro overblijft als verkoopwinst om te verdelen tussen A en B.
Door de waardestijging van de woning van 300.000 euro naar 500.000 euro is de inbreng van A van 100.000 euro gestegen naar 166.666 euro. Als A een jaar voor de scheiding deze 100.000 euro heeft ingebracht dan heeft hij of zij hier leuk aan verdiend.
Bovenstaande geldt als er geen aanvullende afspraken zijn gemaakt. Ben je niet blij met bovenbeschreven regels dan zit je daar niet aan vast: A en B mogen in onderling overleg afwijken van de beleggingsleer. Dit betekent dat zij deze ook in de prullenbak mogen deponeren. Dus als er sprake is van een onevenredige inbreng, dan is het heel verstandig om vooraf (in dit geval bij inbreng van A in de hypotheek) afspraken te maken en dit ook schriftelijk vast te leggen. Op die manier kun je verrassingen vermijden, mocht het tot een scheiding komen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.